HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Legjobban várt új könyvek 2024-ből a Roboraptor szerint

Amíg egy férfit egészben bekap egy bálna, addig egy fiatal nő életének értelmét találja meg egy szellemházban. Patrick Rothfuss pedig megmutatja, hogy még tud írni, miközben Peter Parker utolsó Pókember-küldetésére indul. Mindeközben betérhetünk egy uncsi könyvesboltba egy életközepi válságát megélő orknővel. Ezek 2024 legjobban várt könyvei és képregényei a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A sci-fi, fantasy, krimi és horror krémje 2024-ben

Dennis Lehane: Apró irgalmak

Várható megjelenés: 2024. február 13.

Kiadó: Agave Könyvek

Lehane neve garancia a fordulatokban gazdag, igényesen megírt, de gyakran igencsak megdöbbentő – vagy éppen keserű – végkifejlettel végződő krimikre, amelyek ráadásul ritkán “csak” bűnügyi történetek. A krimi szál mellett mindig ott vannak a részletesen kidolgozott karakterek és a nagyon aprólékos kor- és helyszínrajzok is, amelyektől jó mélyen el lehet merülni Lehane világában. Kiváló példa erre a Viharsziget, amelyből Scorsese rendezett lenyűgöző – és sokkoló – filmet, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo főszereplésével, vagy a Titokzatos folyó, amelyet Clint Eastwood rendezett. Ugyanilyen izgalmas és jól megírt a Kenzie-Gennaro-sorozat négy kötete, amely 2007-2011 között jelent meg az Agave Könyvek kiadásában. 

2024 februárjában pedig végre újra olvashatunk Lehane-tól, az Apró irgalmakat, amely 1974-ben játszódik Bostonban, és szó esik benne családi szeretetről, gyűlöletről és bosszúról, ahogyan az ír maffia működéséről és a rasszizmusról is. Bár látszólag Lehane két külön bűnesetről mesél, ezeket a maga furmányos módján végül összeköti. A főszereplő Mary Pat, akinek tinédzser lánya egy este nem tér haza, így kétségbeesett kutatásba kezd, ez azonban nagyon zavarja az ír maffiát. A lány eltűnésének estéjén egy fiatal fekete fiút rejtélyes körülmények között elgázol a metró, és bár látszólag a két esetnek nincs köze egymáshoz, végül mégis összekapcsolódnak. Ahogyan az Lehane-tól várható, valószínűleg nem lesz boldog feloldása a bűneseteknek, ennek ellenére sejthetően érdemes elolvasni. (Vitkolczi Ildikó)

HIRDETÉS

Travis Baldree: Koponyák ​és könyvesboltok

Várható megjelenés: 2024. március 06.

Kiadó: Fumax

A Legendás latték egy igazi komfort könyvélmény, ami úgy olvastatja magát, hogy jóformán sok akció nem történik benne – hiába fantasy. Travis Baldree még egyszer megidézi ezt az élményt főhősével, az ork harcos Vivvel, csak kávék és fahéjas csigák helyett könyvek és tinták köré épül az új történet. A Koponyák és könyvesboltok egy előzmény lesz, ahol fénykorában, ifjú harcosként ismerkedhetünk meg Vivvel. A zsoldost itt még karrierje kezdetén ismerjük meg, akit bőven hajt a kalandvágy. Törésnek is érzi ezért, amikor egy súlyos sérülés miatt az unalmas és szürke Borongóba kényszerül, pontosabban annak ódon és dohos könyvesboltjába. Azonban pont ez a lelassulás kell ahhoz, hogy átgondolja eddigi életét és azt, mi is tulajdonképpen az ő életcélja. Persze Viv nem Viv lenne, ha sorsfordító döntéshozatalait nem zavarná meg egy rejtélyes idegen. (Scheirich Zsófia)

Edward Ashton: Antianyag blues

Várható megjelenés: március 26.

Kiadó: Agave Könyvek

Edward Ashton tavaly megjelent regénye, a Mickey7 nemcsak egy üdítő és szórakoztató sci-fi volt, de Pong Dzsunho filmrendezőt is megihlette. Ugyan a film premierjét eltolták idén de kárpótlásul érkezik a könyv folytatása márciusban! Mickey a Nilfheim nevű bolygó kolóniájának tagjaként immár nyugis életet él. Korábbi veszélyes és számtalan halállal (majd az újrahasznosítás során felélesztéssel) járó munkáját maga mögött hagyta. A kolónia parancsnoka békén hagyja, mert azt hiszi, az antianyag-bomba a bolygó különös lényeinél van, és Mickey az egyetlen, aki szót ért velük. Ahogy azonban közeleg a tél, és a kolóniát fűtő antianyag egyre fogy, a parancsnok vissza akarja szerezni a bombát. Ha Mickey elvállalja, akkor saját magát leplezheti le, de ha nem, halálra ítéli a társait. A különös kolónia sztorija újabb csavarokat tartogat. Remélem, a filozófiai mélység, és az előző kötetben megszeretett fekete humor most sem fog hiányozni a regényből. (Nagy Anna)

Alix E. Harrow: A ​Starling-ház

Várható megjelenés: 2024. március 19.

Kiadó: Agave Könyvek

Alix E. Harrow írótól itthon eddig a Tízezer ajtót olvashattuk, pedig kissé elvarázsolt, misztikus világaiban mindig jó érzés megmártózni, kár, hogy ennyit kellett várni az újabb Harrow-féle világjárásra. Külföldön számos elismerést és még Reese Whiterspoon könyvklubját is megjáró új könyve szerencsére Magyarországot sem kerüli el. A Starling-ház alaphangulatában egy lazább, kevésbé veszélyes invasion horrort vetít előre egy legendásan eltűnt íróval és az utána maradt fura házzal. Ezzel a lakkal kerül kapcsolatba a könyv főhőse, Opal, aki igencsak megkeseredett a kisvárosi létben, már csak az motiválja, hogy lelépjen otthonról és biztosítsa kisöccse jövőjét a keresetével. Az öcsi iránti felelősség és a ház borzongatóan izgalmas története vezeti el a Starling-házhoz is, ahol dolgozni kezd. A helyről szóló mendemondák rövid időn belül beigazolódni látszanak Opal előtt: igen, tényleg rémes titkok övezik, és nagyon para dolgok zajlanak a falai között. A lány ahelyett, hogy fogná magát és azonnal lelépne, még örül is a természetfeletti kihívásnak. Úgy érzi, ezzel megtalálta életcélját, végre, egyszer az életben megéri a kisvárosban maradni. (Scheirich Zsófi)

Daniel Kraus: Bálnahullás

Várható megjelenés: 2024 első fele

Kiadó: Agave Könyvek

Habár az Agave rendszeresen örvendeztette meg olvasóközönségét horrorcsemegékkel, úgy néz ki, a kiadó 2024-ben minden eddiginél jobban kiszolgálja a borzongásra vágyókat. Úgy klasszikusok (Pokolfajzat, The Auctioneer), mint modern címek terén (The Fisherman). Daniel Kraus könyve, a Bálnahullás elég szépet futott tavaly a horror/thriller bookstagrammerek körében. Alaphelyzete pedig amennyire egyszerűnek tűnik, épp annyira őrült is. A Bálnahullás egy mélytengeri búvárról szól, aki véletlenül egy bálna gyomrában végzi. Egy órája marad, hogy valahogy kijusson az állatból, mielőtt elfogyna az oxigénje. Kraus vízi thrillerjét kifejezetten dicsérték a tudományos alaposságáért és az érzelmességéért. A külföldi vélemények alapján pedig feszültségből és klausztrofób hangulatból sem lesz hiány. A modernizált Jónás történet jócskánt kedvére tehet azoknak, akik szeretik a szűkös helyeken játszódó, furcsán intim történeteket, na meg a nagydarab jószágokat és a vizes környezetet. (Laki Péter)

Bridget Collins: The Silence Factory

Várható megjelenés: Könyvhét (külföldi megjelenés május 9.)

Kiadó: 21. század kiadó

Bridget Collins megjelenését magyarul a 21. század kiadónak köszönhetjük. Az Árulások és A könyvkötő a KULT könyvek sorozat részeként kápráztatja el az olvasókat. Collins, rendkívüli igényességgel megírt, gótikus hatású fantasy történeteibe könnyű beleszeretni. 

Ezúttal egy varázslatos, ám igen veszélyes selyem áll az új regényének középpontjában, amivel az ember elrejtőzhet a világ zajától, megnyugvást és elcsendesülést nyerhet. Ennek azonban ára van, méghozzá nem is akármilyen. A The Silence Factory egy audiológus és egy varázslatos pókfajta selymével kereskedő iparos sorsának összefonódását mutatja be. A szerzőhöz híven nem kevés titokkal, korrupcióval és vágyakozással teli történetre számíthatunk, a tőle megszokott misztikus közegbe ágyazva. (Demencze Ilona)

Patrick Rothfuss: The ​Narrow Road Between Desires

Várható megjelenés: 2024

Kiadó: GABO

2007-ben (magyarul 2009-ben) jelent meg A királygyilkos krónikája 1. része, A szél neve, a 2000-es évek egyik legjobb epikus fantasy sorozatának bevezető kötete. Egy útszéli kis fogadóban a Krónikás nekilát, hogy lejegyezze Kvothe történetét, aki a világ leghírhedtebb varázslójává és királygyilkossá vált. És mindezt maga Kvothe meséli el, a fogadó tulajdonosa, a maga lassú, visszafogott módján, így az első, nagyjából 800 oldalas kötet tulajdonképpen csak a gyerekkorára és ifjúságára tekint vissza – de annak minden egyes szavát bőven megéri elolvasni. A lassan csordogáló meséből megtudhatjuk, Kvothe hogyan vesztette el a szüleit, akik egy végtelenül veszélyes, emberen túli hatalom után kutattak, majd koldusból hogyan lesz a mágia legendás egyetemének tanulója. 2011-ben jelent meg a második kötet (eredeti és magyar nyelven is), A bölcs ember félelme, amelyben Kvothe tovább mesél, arról, miért és hogyan kellett elhagynia az egyetemet, hogyan keveredett udvari intirkákba, gyilkosságba, vagy hogyan lépett át Tündeországba, miközben folyamatosan kutatott a szülei gyilkosa után. Rothfuss és Kvothe rajongói azóta is várják a harmadik kötetet, a kutatás lezárását, de az, úgy tűnik, még mindig várat magára. Bár időközben azért kaptunk egy rövidke történetet a sorozat egyik legszerethetőbb mellékszereplőjéről, Auriról A szótlan tárgyak lassú szemlélésében. Úgy tűnik, 2024-ben végre újra olvashatunk Rothfusstól – bár még mindig csak egy rövidebb sztorit -, amit sokak kedvenc karakteréről, Bastról, Kvothe fogadóbeli, rejtélyes inasáról írt. A kötet – eredeti címén The ​Narrow Road Between Desires – a GABÓ-nál jelenik meg, még mindig Bihari György csodálatos fordításában. (Vitkolczi Ildikó)

John Langan: The Fisherman

Várható megjelenés: 2024

Kiadó: Agave Könyvek

A kozmikus horror és a mindennapos, emberi küzdelmek, fájdalmak összekapcsolása lassan egészen bejáratott toposszá érik a nemzetközi horrorirodalomban. John Langan regénye 2016-os, Bram Stoker-díjas regénye, a The Fisherman ezt a vonalat erősíti mesterfokon: misztikus és félelmetes utazás a gyász és a veszteségfeldolgozás birodalmába. A könyv egy regény a regényben: keretét az adja, hogy a főszereplő egy baleset következtében elveszíti a családját, és kétségbeesésében bármire készen állna azért, hogy meg nem történtté tehesse a tragédiát. Egyszer beszédbe elegyedik egy idegennel, aki megosztja vele a címbeli Halász történetét – ez a legenda a fő keretbe foglalt belső cselekmény. A Halász története, éppúgy, mint Langan egész regénye, félelmetes és megrendítő. Lovecraft nyirkos, cuppogó mélységlakói rendkívül elevenen köszönnek vissza a műből, ami ezen túlmenően is tartalmaz némi finoman megbúvó lovecrafti szálat. Langan nyelvezete egyszerre letisztult és felemelő, karakterábrázolása pedig mélyen átélhető. Az Agave a magyar horror könyvkiadás egy fontos restanciáját pótolja a The Fishermannel. Aki szerette Nathan Ballingrud Szörnyvidékét, annak meg is van az a bizonyos egy könyv, amit kötelező megvennie 2024-ben. (Molnár András)

Ráadás képregénymegjelenések

Karee Andrews: Pókember: Uralom

Várható megjelenés: 2024. március 10.

Kiadó: Fumax

Velejéig korrupt, fasisztoid vezetés, valamint egy megöregedett, rég elfeledett hős, akinek vissza kell térnie, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljon a gonosszal – nem, ez nem A Sötét Lovag visszatér, de azért kicsit mégis. Karee Andrews műve, a Spider-Man: Reign (magyarul: Pókember: Uralom) egy alternatív jövőben játszódó Pókember-sztori, amely a falmászó utolsó kalandját hozza el a kockákba. Noha a mélysötét hangulat elég idegen a barátságos és közkedvelt hős karakterétől, néhány poén is került a képbe, Andrews pedig érzelmes és rafinált történetet eszelt ki Peter Parker végső harcához. Egyszóval minden Pókember-rajongónak kötelező a Reign, amely idén a Fumaxnak köszönhetően magyarul is megjelenik. (Szente Ádám)

Lakatos István – Szegedi Péter – Kovács Péter: Mezsgye

Várható megjelenés: 2024

Kiadó: Nimue

A webcomicként indult Mezsgye nyomtatott kiadásba költözik idén a Nimue kiadó gondozásában. A horrorfantasy történet már online is megnyert magának sötét, klasszikus weird történeteket idéző stílusával, már csak ezért is várós, hogy kézbe vegyem. Akiknek volt szerencséjük webképregényként olvasni, van elképzelésük, mit várhatnak a történettől. Egy ötletes weird fantasyt, ahol meghalni fájdalmas, ám nem végletes dolog. És Lakatos István korábbi munkáiból jól ismert sötét humorát – ott is, ahol nem várnánk – a Mezsgyében sem kell mellőzni. Mindemellett a nyomtatott kiadásban remélhetőleg még többet meg tudunk a már felvázolt furcsaságokból és szereplőkről. (Scheirich Zsófia)

Zerocalcare: Dimentica il mio nome

Várható megjelenés: 2024

Kiadó: Nimue

Az utóbbi cirka tíz évben fellendülő hazai képregénykiadás egyik legörömtelibb fejleménye, hogy Zerocalcare is eljutott hozzánk. Az olasz képregényalkotótól eddig két kötet látott napvilágot magyarul (Torokszorítósdi, Az óriástatu jóslata), de a fokozott nemzetközi érdeklődést is jól illusztrálja, hogy már két animációs sorozata is volt a Netflixen (A pontozott vonal mentén, A világ ellen). A Dimentica il mio nome (Felejtsd el a nevem) az olasz kiadó szerint Calcare legjobb képregénye, amiben rég elfeledett családi titkokra bukkan. Amennyiben Calcare itt sem hazudtolja meg magát, azaz szépen keveri a humort a drámával, a nagyobb társadalmi összefüggéseket a bensőségesebb személyes sztorikkal, minden bizonnyal különleges élményben lehet majd része az olvasóknak. Ami pedig csak hab a tortán, hogy a Nimue kiadó (azaz Lakatos István) tervei szerint ez csak az egyik idén megjelenő Zerocalcare kötet. Bővüljön csak az a magyar portfólió még jó sokáig! (Laki Péter)