Magazin

10 legkattintékonyabb Roboraptor cikkcím az elmúlt 10 évből

Azt mondják, egy cikknek jó címet adni majdnem annyi időbe telik, mint jó cikket írni. Ezt minden Roboraptor szerző megtapasztalta élete során, azaz elmúlt 10 évben pedig igyekeztünk cikkek és címek terén is a legjobbat nyújtani (reméljük, úgy érzitek, ez sikerült). A blog 10. évében pedig úgy éreztük, a sok ötletelési órának szeretnénk egy szórakoztató emléket állítani nemcsak magunknak, hanem nektek, olvasóknak is. Íme, 10 emlékezetes cikkcím a Roboraptor szerkesztőségétől.

1. Terror sorozatkritika – De minek mentek oda?

A „minek ment oda” kérdésről egy jobb világban mindenki tudná, hogy nem illik feltenni, hiszen egyenes út a nettó áldozathibáztatáshoz. De vannak helyzetek, amikor nem lehet mást reagálni – mint például egy horrorfilm sablonos történetvezetésére. A legtöbb horrorra ráhúzható mondás, hiszen a sablonszereplők még a túlélési ösztönt is szembeköpve reagálnak halálos veszélyekre de úgy, hogy az már fáj (legyen ennek a neve „minek ment oda”-horror), de más horrorokkal ellentétben a Terror-sorozat szerencsére megválaszolja ezt a kérdést.

De minek mentek oda?

2. Kiút 1. évad kritika – Ha leszáll az éj, jönnek a picsaemberek, a szopófantomok, meg az áldebreceniek

Magyarországon is élnek kriptidek és különböző rémek, sőt még saját Bosszúálló-csapatunk is van! Picsaemberek, szopófantomok, fosórémek, maszturbáló boszorkány. És nagyon örvendetes, amikor olyan szériában vendégszerepelnek, mint a Kiút.

Ha leszáll az éj, jönnek a picsaemberek, a szopófantomok, meg az áldebreceniek – A Kiút 1. évada jó lett

3. Preacher 2. évad kritika – Fitymakonteótól Jézus dédunokájáig

Bár furcsán hangzik, de tényleg van fitymakonteó – legalábbis a Preacher 2. évadában. Erre a nem mellékesen fontos összeesküvés-elméletre pedig illik a nagyérdemű figyelmét felhívni legalább a címben. De ezentúl jól körülírja azt az abszurd, de még nem túlontúl elborult érzést, amit ez a képregényadaptáció adott. Hol vannak ezek a sorozatok most?

The Preacher: 2. évad – Fitymakonteótól Jézus dédunokájáig

4. Bolondok tornya könyvkritika – Ánuszgőz és hullahegyek feszítik szét a Bolondok tornya falait

Andrzej Sapkowski hiába olyan epikus világ megalkotója, mint amilyen a Witcheré, azért ő sem szégyell könyveiben altesti témákat boncolgatni. Remek példa erre a Huszita-trilógia nyitókötete, a Bolondok tornya, amelyben érezhető lelkesedéssel ölel magához mindent, ami bélgáz és bélsár. Például ott a szegény, csak dolgát elvégezni szerető férfi, akire ádázul ráugrik hátulról egy vérfarkas. Vagy a teleszellentett torony, amiből hőseinknek már csak emiatt is azonnal menekülniük kell. És a történet szellemiségéhez jó, ha hű a kritika címe is. Igazi brainstorming indult arról, hogyan lehet a fingról úgy beszélni, hogy nem mondjuk azt, hogy fing. Számos ötlet megillatozása után született az „ánuszgőz”, amit az internet úgy igazolt, jó munkát végeztünk vele. A kérdéses cím szerepelt a Spekulatív Zóna hírlevelében mint kiemelt kép, és még a Terhes férfi madarat szült oldal is felfigyelt rá. Köszönjük, igazi megtiszteltetés ez.

Ánuszgőz és hullahegyek feszítik szét a Bolondok tornya falait

5. See pilotkritika – A ló néz, a csikó lát, Jason Momoa meg nem

A jól kicsavarható, kattintékony címekké alakítható szólások, közmondásoknál nincs is jobb. De ha ez aktuálpolitikával keverhető, akkor garantált a cikkíró öröme. Így jókor, jó időben érkezett a See-sorozat egy címadói brainstorming és politikai botrány közepébe. Az egykori győri polgármester, Borkai Zsolt szexbotránya nemcsak az amúgy is egyre posványosabb politikai közéletét, hanem az internet mindig kész mémművészeit is megmozgatta. A tettrekészség pedig ezúttal is szült jó néhány szállóigévé vált mondást, mint a „A ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát”. Jason Momoa és a See-beli emberek pedig annyiból átérezhetik a Borkai-ügyet, hogy egy sajnálatos mutáció miatt ők nem látnak saját univerzumokban, de a lovak és a csikók bezzeg igen (a kólákat viszont szívják).

A ló néz, a csikó lát, Jason Momoa meg nem

6. Atlantis filmkritika – Ilyen lenne Putyin gatyafoltos álma a holnap utáni Ukrajnáról

A politikával azért csak óvatosan címadáskor! Ugyanis visszaüthet kétszeresen. Legyen itt intő példának a 2020-as ukrán filmről, az Atlantisról – ami egy lehetséges orosz-ukrán háború utáni konszolodiációt mesél el – szóló kritikánk, amely sajnos aktuálisabb lett, mint azt 2021-ben bárki álmodni merte. De hiába tűnik érzéketlennek ez a cím az orosz-ukrán háború bő második évében, az Atlantis címe mégis ezt adja vissza: egy hatalmát féltő politikust, aki a háborúzástól és emberek szenvedésétől érzi magát valakinek.

Ilyen lenne Putyin gatyafoltos álma a holnaputáni Ukrajnáról

7. Happy sorozatkritika – Itt mindenki pszichopata, csak én vagyok unikornis

Az ember a mindennapokban sokkal inkább unikornisnak, mint helikopternek érzi magát, ezért szeretnénk felterjeszteni a Happy-inspirálta változatot köznyelvi használatra. Hogy miért pont unikornis? Arra a Happy ad választ. Ugyanis a sorozat bérgyilkos főhőse mellé egy kedves, naiv társ, egy képzeletbeli unikornis csatlakozik, aki csak segítséget szeretne kérni (ugyanis kis gazdáját elrabolták). Szegény pedig joggal érzi magát kívülállónak a bérgyilkosok őrült világában.

Itt mindenki pszichopata, csak én vagyok unikornis

8. Fahrenheit 451 sorozatkritika– Könyvek lángoló tetemén sütöttek már finomabb szalonnát is

Ray Bradbury disztópia-klasszikusát, a Fahrenheit 451-et nem először vitték filmre. Többek között 2018-ban az HBO akart Bradbury könyvégető víziójának tüzén remekbe szabott, modernizált adaptációt forgatni, de sajnos odaégette. Így maradt Bradbury regénye és François Truffaut filmje a még most is ízletesebb, finomabb szalonna (pedig utóbbi is kapott a maga idején kritikát bőven).

Könyvek lángoló tetemén sütöttek már finomabb szalonnát is

9. Éjféli iskolák könyvkritika – Kivagy, ha a csajod az új tapétára petézik?

Veres Attila történeteiben mindig minden megtörténhet, még az is, hogy clickbaitesebb címalapot szolgál egy-egy műve. Pedig csak – ahogyan Dávid is írja Éjféli iskolák kritikájában – nagyon jól ráérez olyan hétköznapi szitukra, mint az unalomba fúló élet vagy egy párkapcsolat kiüresedése. Mindez pedig tud olyan kellemetlen lenni, mint hogy az új csajodról kiderül, petéket tud lerakni.

Kivagy, ha az új csajod a tapétára petézik?

10. A Stranger Things 4. évadának új szörnye szinte olyan kegyetlen, mint Will Byers fodrásza

A Stranger Things-rajongókat a főcselekmény továbbgördülésén túl számos nüansznyi téma megmozgatja, kezdve az érdemtelenül elengedett karakterektől (Barb) egészen Will Byers bilifrizurájáig. Annyira sarkalatos, hogy külön hír, hogy az 5. évadban milyen hajjal fog visszatérni, és még címadásra is tökéletes apropó.

A Stranger Things 4. évadának új szörnye szinte olyan kegyetlen, mint Will Byers fodrásza – kritika

+1 Szóviccbűnözés-különdíj: ELBAszott Napóleon

Csak annyit lehet hozzáfűzni, hogy „Sorry not sorry!”

Lehet Ridley Scottot is Elba-szigetére kellene száműzni, amiért a Napóleont ELBAszta