HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Fangirl 2. kritika – A rajongói komfortzónán túl is lehet lelki sebeket nyalogatni

A Fangirl 2. kötete lassan adagolja az eredeti regény alapcselekményét, de helyette elég időt szán a főhős, Cath fejlődésére. Bébikritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Cath, a Simon Snow-rajongó fanfictioníró lány lassan, de biztosan megtalálja a helyét az egyetemen. Nagyon lassan. Továbbra is nehezen viseli ikertestvére, Wren rideg viselkedését, és a családi traumák is felszínre törnek. Emellett a szobatársa, Reagen fiúja, Levi is túlságosan barátságos Cath-tel, amire a lány nincs felkészülve. 

Ahogyan a rövid tartalomból is látszik, a Fangirl mangaadaptáció második kötete sokkal inkább Cath lelki világával és karakterfejlődésének fontos mérföldkövével foglalkozik, semmint a cselekmény előrehaladtával.

Bár az igazi Simon Snow-rajongók (ugye, Rainbow Rowell fiktív fanfictionje ma már trilógiává bővült), és néhány új, az eredeti Fangirl regényben nem szerepelt Simon Snow-jelenet is került a mangába, ez a része is inkább háttérbe szorult. A képregény második kötete ráfordul Cath fejlődésére, aki az előző rész végén egy súlyos pofont kapott: elégtelent a kreatív írás órára szánt fanfiction beadandójára. Majd az előzőnek a cliffhangerét folytatva – amikor Wren látszólag bajba került – újabb érzelmi csapás sújtja főszereplőnket. Mindebből felállni Levi, Reagen tenyérbemászó fiúja segíti.

HIRDETÉS

A karakter feltűnése igazi felüdülés Cath önmarcangoló érzelmi spirálja mellett, bár a fiú értékeléséhez kell a főhős nézőpontja. A lehetetlen pillanatokban megjelenő, és kellemetlen kérdéseket feltevő Levi-ból fokozatosan lesz az a srác, akiről folyamatosan azt gondolhatjuk, hogy “ezt nem néztem ki belőle”. Egyik legjobb ilyen pillanat, amikor kiderül, hogy bár nem szeret olvasni, mégis nagyon művelt, és egy csomó szépirodalmi könyvet is jól ismer. Az ellentmondás feloldódik, amikor kiderül, Levi auditív stílusban, azaz hallására hagyatkozva tanul. Nem éppen a leggyakoribb tanulási technika, így külön érdekes és fontos is, hogy Rainbow Rowell ezt megmutatja a karakteren keresztül.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Levi Cath-tel való teljes különbözősége nem csak azért valid, mert a YA irodalom nem kőbe vésett, de mindenki által elfogadott szabályai szerint az ilyen ellentétekből lesznek a körberajongható szerelmes párok.

Hanem azért, mert pont egy ilyen figura kell ahhoz, hogy a lány elkezdjen kimozdulni a komfortzónájából. Érthetetlen, saját értékrendjétől teljesen eltérő világot kénytelen befogadni a fiú személyében. Amint megtapasztalja ennek jó oldalát is, például hogy a kívülről jövő meglátások és jótanácsok saját problémáiról mennyit is tudnak segíteni, elindulni látszik azon az úton, amelyen remélhetőleg a képregénysorozat végén felnőtt lesz. De nem lenne a YA regény önazonos, ha váratlan érzelmi hullámvasutak nem tépáznák meg a főszereplő lelki és szerelmi világát. 

A Fangirl szereplői

Cath és Levi kapcsolata mellett ígéretesnek indul Cath és Wren családi drámája is. Az előző részben már megpendített gyerekkori trauma váratlan fordulatot vesz, és nem mellesleg még többet hozzátesz ahhoz, hogy megértsük Cath zárkózott és gyermeki énjét. A Fangirl 2. rövidsége miatt azonban kevés idő jut erre a részre, pedig ki nem beszéltsége, továbbá a problémakör több szemszögű bemutatása miatt sokkal érdekesebb tud lenni Cath aktuális, Levi-on keresztüli fejlődése. Természetesen utóbbi is lényeges a történet szempontjából, és valahol logikus lépés Rainbow Rowelltől, hogy a családi drámát későbbi kötetekre tartogatja. Hiszen a cselekmény Cath-tel együtt tárja fel idegenek előtt mélyen elnyomott fájdalmait.

Minden másban a Fangirl 2. kötete hozza az előző rész színvonalát: Gabi Nam mangás, de azért karakterdesignban az amerikai rajzfilmekhez kötődő stílusát most is élvezet elnézegetni, érzelemábrázolása pedig hibátlanul illeszkedik Cath-hez. Emellett szorosan követi az eredeti regény cselekményét, és

az előző részhez hasonlóan ismét egy mellbevágós cliffhangerrel ér véget.

Utóbbi miatt fájó is, hogy a manga 3. kötetére még várni kell (pontosan augusztusig), de kíváncsiaknak addig is ajánlom Rainbow Rowell eredeti regényét.

8 /10 raptor

Fangirl 2.

Szerző: Rainbow Rowell
Műfaj: ifjúsági képregény
Kiadás: Fumax kiadó, 2022
Rajzoló: Gabi Nam
Fordító: Tót Barbara
Oldalszám: 226

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.