HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

2023 legjobban várt könyvei a Roboraptor szerint

Philip K. Dick társírókkal is remekül kibontakoztatta vízióit, és ebből most már a magyar olvasók sem maradhatnak ki. Érkezik a tavalyi év Amazon Bestseller szenzációja, és újra akcióba lép a vámpirológus Borbíró Borbála, miközben egy fontos képregénykiadási adósságot is leró a magyar könyvpiac. A legjobban várt könyvek, képregények a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Várva várt könyvek

Philip K. Dick, Ray Nelson: A ganümédeszi hatalomátvétel

Várható megjelenés: 2023. január 24.

Kiadó: Agave könyvek

Az Agave Könyvek adja ki itthon Philip K. Dick sci-fi életművét, és idén még két kötetet terveznek megjelentetni. Ezzel viszont az kiadható történetek végére értek, így kérdés, hogyan folytatják tovább (folytatják-e) Dick regényeinek, írásainak újra kiadását és gondozását. Az idén megjelenő mindkét kötetet Dick egy társszerzővel közösen írta.

A ganümédeszi hatalomátvétel története szerint a Földet legyengítették a harmadik világháború veszteségei. Nem sokkal később jelentek meg a Ganümédeszt lakó, féregszerű telepatikus lények, és foglalták el könnyedén a bolygót. Ám hamarosan rájöttek, hogy nem olyan könnyű megőrizni a hatalmukat, mint hitték. Az emberek egy kis csoportja ugyanis még mindig ellenáll az elnyomó idegeneknek, és nem félnek háborús fegyvereket sem bevetni.

Dick Ray Nelsonnal, jó barátjával közösen írt regénye eredetileg 1967-ben jelent meg. Philip K. Dick rajongóként igazán izgalmas lesz egy olyan regényét olvasni, amelyet egy társszerzővel közösen írt. Kíváncsi vagyok, mennyire lehet majd megkülönböztetni a Dick által írt szövegrészeket, illetve hogyan fog illeszkedni Dick sokszor paranoid, őrült ötleteihez és történetvezetéséhez Nelson stílusa. Az idegen lények földi inváziója és az emberekkel történő küzdelme pedig igazi retro scifi csemege. (Nagy Anna)

HIRDETÉS

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról

Várható megjelenés: március 7.

Kiadó: Agave Könyvek

Ez a horrorantológia eredetileg 2020 végén jelent meg az amerikai Valancourt kiadó gondozásában, egy éves antológiasorozat első darabjaként. Először akkor hallottam róla, amikor elterjedt a magyar SFF-olvasói közegben a szenzáció, hogy Veres Attila novelláját is beválogatták. Bizonyára a Veres Attila körül kialakult – és megérdemelt – hype is közrejátszott a könyv megjelentetése melletti üzleti döntésben, de ettől eltekintve is hiánypótlónak ígérkezik, amiért az angolszász, vagy legjobb esetben nyugati világ rémtörténet-irodalmán túlról is merít.

A kötet az Amerikákból, Afrikából és Európa több régiójából válogat; Ázsia érdekes módon meglehetősen alulreprezentált maradt. A kiadó saját promószövege szerint ez az “úttörő” kötet az első ilyen, az angolszász orientáción túlmutató vállalkozás. Ezzel együtt olyan régi adósságot törleszt, amire – az utókor bölcsességével visszatekintve – meglepő, hogy csak a XXI. században kezdett felfigyelni a könyvpiac. Érzésem szerint jót is tesz az angol nyelvű – és ezért a legszélesebb olvasóközönséget elérni képes – horrorszcénának egy ilyen nemzetközi vérfrissítés.

Summa summarum, a Valancourt válogatása izgalmasnak ígérkezik, szuper és hiánypótló dolog, hogy a magyar közönséghez is eljut. (Molnár András)

Jack Ketchum: Holtidény

Várható megjelenés: 2023. április

Kiadó: Agave Könyvek

Jack Ketchum felkavaróan brutális, A szomszéd lány című regénye után az Agave a szerző legelső megjelent könyvét hozza el idén a magyar olvasók számára. A hiánypótlónak számító Holtidény (Off Season) Ketchum második leghírhedtebb regénye, amiben ugyancsak nem finomkodik. A regény extrém kegyetlenségét jól jelzi, hogy először csak erősen átszerkesztve, megvágva jelenhetett meg. De még ebben a formájában is képes volt felkorbácsolni az érzelmeket, így a könyv kifutása után a kiadó évekig nem is készített újabb kiadást. A történet egy szerkesztőről szól, aki barátaival együtt elvonul egy kis partmenti házhoz a holtidényben vakációzni. A kellemes pihenést azonban egy óceánból kimentett nő zavarja meg, aki azt állítja, hogy vérszomjas gyerekek támadták meg. Hamarosan pedig már a kis csoportnak az életéért kell küzdenie egy vadállatias, belterjes kannibálhordával szemben. Az extrém brutalitáshoz megfelelően edzett gyomrú és idegrendszerű olvasók talán máris megtalálták az idei kedvenc könyvüket. (Laki Péter)

Darren Shan: Archibald Lox 

Várható megjelenés: 2023. május 15.

Kiadó: Bookaholic

Darren Shan végre visszatér a rajongók nagy örömére. Vámpíros (Darren Shan regényes története) és démonos (Démonvilág) sorozata a mai napig nagyon keresett. Most egy teljesen új sorozatát hozza el a lelkes olvasóközönség számára a Bookaholic csapata. A fülszöveg alapján pedig rendkívül ígéretesnek tűnik az új Shan regény. 

Archie, az ifjú lakatmester Londonban összetalálkozik egy furcsa lánnyal, majd váratlanul feltárul előtte egy ismeretlen, párhuzamos univerzum. A fiú egy kételyekkel és felismerésekkel teli  utazásba kezd, ahol új szövetségesei kíséretében vág neki a holtak leheletétől kísértett birodalmak felfedezésének. Ördögi lényektől hemzsegő zónák, vérengző pokolkutyák, kegyetlen gyilkosok, és sötét lények keresztezik kalandjait. Archie az elején még nem is sejti, hogy mekkora teher fogja sújtani a vállát, egy egész birodalom sorsa múlik az ő tudásán. (Demencze Ilona) 

Nicholas Binge: Felemelkedés

Várható megjelenés: 2023. június

Kiadó: Agave Könyvek

Óriási, hófödte hegy jelenik meg minden előzmény nélkül a Csendes-óceán közepén. Harold Tunmore egy furcsa szervezet megbízásából expedíciót vezet a hegy feltárására. A hegyen elszabadul a pokol, az idő megbolondul, ősi, fenyegető lények támadnak a csapatra, és a tagokon úrrá lesz a paranoia. Ilyen nehézségek közepette igyekszik az expedíció megfejteni a hegy titkát.

Nicholas Binge első regénye külföldön április 25-én jelenik meg, ehhez képest az Agave igencsak naprakész a júniusi kiadással. A Felemelkedés angol és magyar promószövegei sokat ígérnek, és még annál is többet. A bemutatott alaphelyzet igazán izgalmasnak tűnik, és szemlátomást van itt minden: ősi, rejtélyes szörnyek, egzotikus és idegen tájelem, konfliktusok és paranoia a magára maradt csapattagok között, a tudomány és a hit nagy kérdései, reflexió arra, mit jelent embernek lenni. Elsőkönyves szerzőtől ilyen ígéretcunami láttán felszalad az ember szemöldöke az egészséges szkepszis hatására, de adok egy esélyt a promószövegeknek, mert szívesen belefeledkeznék egy egyszerre látványos, szórakoztató, de mégis elgondolkodtató sci-fibe. (Molnár András)

Philip K. Dick, Roger Zelazny: A Harag Istene

Várható megjelenés: 2023. nyár

Kiadó: Agave Könyvek

Az Agave idei második – és egyelőre úgy tűnik, utolsó – Philip K. Dick regény megjelentetése szintén egy társszerővel közösen írt mű. A történet szerint a harmadik világháborút követően egy új és meghatározó vallási irányzat terjed el a felperzselt és mérgezett Földön. A Harag szolgái Carleton Lufteufel személyét istenítik, aki a háború legpusztítóbb fegyverét alkotta meg. Egy Utah állambeli kis közösségben a karok és lábak nélkül született Tibor McMasters a protézisei segítségével messze földön híres, ihletett festőként szerzett magának hírnevet. Amikor az új templom megrendel egy nagyszabású freskót, amely a Harag Istenét ábrázolja, Tiborra hárul a feladat, hogy megtalálja az embert, az istent, és megörökítse szörnyűséges arcképét az utókor számára. Dicket mindig is érdekelte a vallás és a vallási filozófia. Több művében is foglalkozott az emberi lét és a hit kapcsolatával, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? ikonikus regényében is szerepel egy külön, az író által kitalált vallási szál. Kíváncsi vagyok, ebben a kötetében hogyan ábrázolja majd ezt az új vallási irányzatot – Dicket ismerve inkább elnyomó szektaként fog megjelenni. A regény története igencsak nyomasztónak tűnik, de a pusztító nukleáris háború utáni Föld világa izgalmas alapanyagnak tűnik. (Nagy Anna)

R. F. Kuang: Bábel

Várható megjelenés: 2023 ősz

Kiadó: Agave Könyvek

R. F. Kuang nagyon fiatalon, mindösszes huszonkét évesen saját kiadott fantasyregénnyel büszkélkedhetett, a Mákháborúval. A kínai varázslós sztori után kíváncsian vártam, hová tart írói útja: folytatja a biztonságos fantasyk útját, vagy dobbant valami teljesen mást. Igazából mindkettő igaz az írónő új könyvére. Tavaly jelent meg a Bábel című felnőtteknek szánt regénye, amit ha minden jól megy, idén magyarul is kezünkbe vehetünk. A népirtások után Kuang  a hatalom természetére tér át, amelyet ezúttal a fordítás felől vizsgál. 1836-ban járunk, Oxfordban, a tudás fellegvárában, és Bábel torony otthonában, amely a Brit Birodalom ütés erejét adja, hiszen minden fordítási művelet itt zajlik ellenőrzött keretek között. Egy professzor idehoz egy kínai árvát, Robin Swiftet, akit egyszerre nyűgöz le és fojt meg új otthona. Sorsa  eldöntetett: neki is fordítóvá kell válnia, hogy szolgáhassa a Birodalom érdekeit. De vajon képes-e Robin választani tudásvágya és egykori otthona elárulása között?

A fordítás nem gyakori fantasy vagy sci-fi téma, szinte egyetlen kezünkön meg tudjuk számolni, hány ilyen történetet is írtak az elmúlt néhány évben. Kuang a könyv marketing körútja során azt mondta, a nyelv hatalmát, az akadémiai világ “nem függetlenségét”, az Egyesült Királyság kolonizációs múltját és jelen társadalmunk működését óhajtotta feltárni a Bábelben. Izgalmas boncolgatni valók, főleg egy dark academy fantasy keretein belül. Kíváncsian várom, mire jutott ezekkel Kuang, továbbá hogyan fejlődött előző regényeihez képest íróként. (Scheirich Zsófi)

Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája

Várható megjelenés: 2023 ősz

Kiadó: Agave Könyvek

Tündéres fantasyt nem lehet eleget látni a hazai kínálatban, ezt az űrt igyekszik betölteni Heather Fawcett Emily Wide sorozata. De ki is az az Emily Wide? Egy professzor, kutató, aki a sötét tündérmágiától kezdve a folklórig minden érdekli, ami tündér. És minderről egy szívmelengető, bájos és némileg romantikus regényben olvashatunk. 

Az idén érkező első kötetben a címadó zseniális kutatót ismerhetjük meg, aki nem valami jó az emberi kapcsolatokban. Utálja a csacsogást, nem tudja, hogyan kezdeményezzen beszélgetést, és az egyetlen társaság, amit élvez, az kutyájáé, Árnyéké. És persze a tündéreké. Talán kívülállósága miatt vonzódik ezekhez a lényekhez, és dönti el, hogy enciklopédiába foglal mindent, amit csak tudni tud róluk. Kutatásai bár magánnyal járnak, így sem lehet nyugta: kutatói ellenfele, Wendell Bambleby belekontárkodik munkájába. Ahogyan Emily egyre mélyebben beleássa magát a tündérek titkaiban, úgy lesz egyre gyanúsabb Wendell és az ő ténykedése is. Emilyre tehát nagyobb rejtélyt vár, mint azt el tudta volna képzelni. (Scheirich Zsófi)

Horváth Márk-Lovász Ádám-Nemes Z. Márió: H. P. Lovecraft. Poszthumanista olvasatok

Várható megjelenés: 2023

Kiadó: Kijárat 

A poszthumanizmus olyan filozófiai áramlat, ami az emberközpontú szemlélet mélyreható kritikáját fogalmazza meg. Alapja az ember természetfeletti uralmának megkérdőjelezése és a nem emberi nézőpontok figyelembe vétele, továbbá az embert marginalizáló jelenségek, fejlemények tudomásul vétele. Ez a felfogás a kortárs irodalomra és az irodalomtudományra is inspiráló hatással volt, egyúttal új szempontokat kínált az utóbbi számára, hogy újraértékelje a klasszikusokat.

Itt kerül a képbe H. P. Lovecraft, aki néhány, viszonylagos ismeretlenségben töltött évtized után az 1970-es évektől fokozatosan elfoglalta helyét a világirodalom klasszikusai között. Az ő életművének poszthumanista elemzését ígéri a Horváth Márk-Lovász Ádám szerzőpáros és Nemes Z. Márió, az irányzat magyar képviselői. Lovecraft megelőzte a korát és aktuálisabb, mint valaha, kozmikus idegenségről alkotott írói és személyes filozófiája pedig több mint magától értetődően kínálkozik a poszthumanista elemzés számára. Lovecraft az egyik abszolút kedvenc íróm, és vérpezsdítő látni, hogy még mindig tartogat újdonságot az egyébként nem különösebben terjedelmes életműve. Szóval várós a poszthumanizmusos cucc. (Molnár András)

Emily St. John Mandel: The Glass Hotel

Várható megjelenés: 2023

Kiadó: Gabo

A könyv tavalyi várós listánkon is szerepelt, ezért reméljük, idén úgy alakul a könyvpiaci helyzet, hogy kezünkbe vehetjük a magyar kiadást.

A történet középpontjában két féltestvér, Vincent és Paul áll. A féltestvérek a Hotel Caiette-ben, a Vancouver-sziget legészakibb csücskében található ötcsillagos szállodában dolgoznak. Mindkettőjük sorsát megváltoztatja Jonathan Alkaitis-al, a szálloda tulajdonosával való találkozás. Paul hamarosan elveszíti a munkáját, mivel azzal gyanúsítják, hogy ő írt a hotel falára egy Alkaitis-nak címzett fenyegető üzenetet. Vincent összeköltözik a hotelmágnással, ám nem alakul jól a sorsa: kiderül, Alkitist piramisjátékos, ami miatt aztán elítélik. Az eset után a két féltestvér eltávolodik egymástól, és Vincent egy teherszállító hajóra megy inkább dolgozni, ám egy viharban rejtélyes módon eltűnik. A nyomozással Leon Prevant-ot bízzák meg, akinek van baja Vincent és Paul egykori munkaadójával: ugyanis vagyonát Alkaitis miatt veszítette el. A regény szeretet és kapzsiság, családi traumák és az ember életútjának kereséséről szól.

A Tizenegyes állomás írójától most nem egy posztapokaliptikus scifit, hanem egy krimit olvashatunk. A Tizenegyes állomás egy több idősíkon futó, megrázó, de érzelmekkel teli regény volt, amely pozitív üzenetet hordozott az emberiség jövőjét illetően. A Glass Hotel is több főhőst felvonultató, valószínűleg külön szálakon futó történet lesz, amelyet a végén egy csattanóval fog lezárni az írónő. Mandel remekül építi a feszültséget és a történetei fordulatai sem kiszámíthatóak. Ha ez a regénye is olyan hangulatos és olvasmányos lesz, mint az első, nem fogunk panaszkodni! (Nagy Anna)

Gaura Ágnes: Borbíró Borbála-sorozat még cím nélküli 6. kötete

Várható megjelenés: 2023

Kiadó: Delta Vision

Amikor megláttam Gaura Ágnes Facebook oldalán a bejelentést, hogy idén jön a regénysorozat folytatása, 30 milliószor gyorsabban szökött könny a szemembe a gyönyörűségtől, mint egy horgolt, plüss baby Yoda láttán. Borbíró ​Borbála története azzal kezdődik, hogy megszűnik a Magyar Tudományos Akadémia Vámpírkutató Intézete, így kvázi a vagány vámpírkutató munka nélkül marad. Bori málnapálinkás éjszakákba folytaná kilátástalanságát, ám ekkor, szinte a semmiből bukkan fel a magyar titkosszolgálat természetfeletti ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője: Sebes Attila, aki egy igen testhezálló munkakör betöltését kínálja fel a lánynak. Bori ekkor még nem sejti, hogy a vámpírok csak a jéghegy csúcsát képezik ebben a vérszomjas múzsákkal, vérmedvékkel, likantrópokkal és rézfaszú baglyokkal teli világban. A Borbíró Borbála-sorozat ízig-vérig hozza a hazai életérzést, ennek köszönhetően válik igazán kiemelkedővé. “Magyar nyakba magyar szemfog!” ugyebár. Ráadásul a földkerekség legmenőbb vámpírja: Fehérholló Filip is ebben a sorozatban “kelt életre”, de csak olvasók fantáziájában. 

Szóval, aki még nem olvasta Borbíró Bori történetét, az gyorsan csapjon bele, mert 

IDÉN

JÖN

A

FOLYTATÁS!

(Demencze Ilona) 

John Gwynne: The ​Hunger of the Gods (A Véresküdtek Sagája 2.)

Várható megjelenés: 2023

Kiadó: Fumax

A viking ihletésű saga első kötete durva henteléssel zárult, ezzel együtt egy ígéretes második résznek ágyazott meg. Lik-Rifa, a legendák sárkányistene kiszabadult örök börtönéből. Most a vér és a hódítás új korszakát tervezi. Hőseinknek a Véresküdteknek igyekeznie kell, ha meg akarják valahogy állítani a mészárlást. Orka töretlenül folytatja eltűnt fia felkutatását, másik hősünk, Varg pedig elindul a bosszú ingoványos talaján. A sárkányistennel nem lehet egyedül szembenézni, A tiltott mágia könyvét kell felkutatniuk, hogy Ulfrirt, a farkasistent feltámasszák vele. Az ígérkező csata vélhetően alapjaiban rengeti meg a világot az elkövetkező időkben. 

Ha csíped a fantasyt, az északi mitológiát, a véres küzdelmekkel és némi humorral fűszerezett sztorikat, akkor ez a könyvsorozat pontosan neked íródott.  (Demencze Ilona)

Ráadás képregények

Rachel Smythe: Lore Olympus 3.- Olümposzi história 3.

Várható megjelenés: 2023. február

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Rachel Smythe görög mitológia ihlette, modernizált webképregényét villámsebességgel adják ki nem csak külföldön, hanem hazánkban is, a Ciceró Könyvstúdió Jóvoltából. A harmadik kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 50-75. fejezeteit tartalmazza.

Perszephoné nem tud szabadulni az őt megerőszakoló Apollóntól, ráadásul a jövője miatt is aggódik. Hádészt közelében egyre jobban elhatalmasodik rajtuk az egymás iránti elfojtott vágyakozás. Hádészt azonban a múltja sem ereszti, és Minthe kapzsin ölelő karjai előszeretettel várják őt vissza. Egyre inkább azt érezzük, hogy az egész világ Perszephoné és Hádész ellen esküdött, de ki tudja, meddig bírják még a beteljesületlen szerelem árnyékában. Izgatottan várjuk a folytatást. (Demencze Ilona)

James O’Barr: A holló

Várható megjelenés: 2023

Kiadó: Gabo

Jobb később mint soha, tartja a mondás. Különösen igaz ez az itthon évek óta felfelé ívelő képregénykiadási kedvre. Ahogy a kezdetektől fogva képregényekkel foglalkozó kiadók mellett más zsáner- és szépirodalmi kiadók is felfedezték a rajzolt történetek erejét, úgy jelenhettek meg egészen különleges kötetek is. Az életrajzi vagy történelmi témák (pl. Metropolis, Maus, Takarók) mellett irodalmi klasszikusok modern adaptációi (1984, Az ötös számú vágóhíd), vagy igazi csemegék (Fekete lyuk) is magyar fordításra találtak. Ebbe az ínyenc csoportba illeszkedik az idén megjelenő A holló is, így az Agave mellett a Gabo kiadó is egy hiánypótló kötettel jelentkezik. Csak ők képregényes fronton. James O’Barr méltán kultikus képregénye, A holló azonban népszerűségben kicsit elmarad a belőle készült filmétől. Pedig O’Barr alapművére nem véletlenül csapott le igen hamar Hollywood. A sírból visszatérő bosszúálló az egyik legszokatlanabb szuperhősfigura, aki egy egész szubkultúra ikonikus alakjává, majd az egész popkultúra meghatározójává vált a ‘90-es években. A holló csapongó, változatos vizualitásban megelevenedő történetében O’Barr egy személyes tragédiáját dolgozta fel, így egészen szívbemarkoló élményben lehet része annak, aki kézbe veszi. A tehetetlen dühvel keveredő gyászfeldolgozás egyik kifejezetten erős, mélyre hatoló manifesztációjáról van szó, ami ugyanakkor mégis kézzelfogható módon nyúl a témához. A hasonló élményt elszenvedett olvasóknak elképzelhető, hogy sebeket is képes feltépni, de remélhetőleg, ahogy írói, úgy befogadói oldalról is hozzájárulhat a feldolgozáshoz. Másfelől pedig aki csak egy különleges hangulatú bosszú sztorira vágyik, az is megtalálhatja a számításait. Akárhogy is, régóta esedékes hiányosságát pótolja A hollóval a magyar képregénykiadás. (Laki Péter)