HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

2022 legjobban várt könyvei, képregényei a Roboraptor szerint

Jól ismert szerzőkkel, bejáratott sorozatokkal, vagy esetleg egy olyan könyvvel, amiből idén mutatják be a filmadaptációt nehéz melléfogni a magyar könyvpiacon. A kötelező folytatások és biztonsági játékok ellenére bőven akadnak új hangok, történetek, rizikós kiadványok az idei felhozatalból, amelyekre érdemes odafigyelni 2022-ben. A legjobban várt könyvek, képregények a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Joe Hill: Fekete telefon

Megjelent: 2022. január 26. 

Kiadó: Gabo

Joe Hill (NOS4A2, Lock & Key) már a hazai közönségnek is többször bizonyította, hogy nemcsak Stephen King fiaként, hanem egy remek íróként is lehet rá hivatkozni. Január végén jelent meg magyarul első novelláskötete, amelynek húzóneve a Fekete telefon. A premissza erősen idézi apja talán leghíresebb művét, az Azt: gyerekek tűnnek el egy álmos amerikai kisvárosban, köztük a tizenhárom éves John Finney is. Húgának látomása van, hogy hol tartják fogva testvérét, így talán megtalálhatják, mielőtt az ördögi sorozatgyilkos ővele is végez. Mielőtt kijön belőle az Ethan Hawke főszereplésével készült film, érdemes lesz elolvasni és egy jót borzongani. (Szente Ádám)

The Black Phone

Jon Szang-Honak: The Hellbound – Út a pokol felé (Képregény)

Várható megjelenés: 2022 február vége-március eleje

Kiadó: Fumax

2012 óta nem sok keleti képregény (manga, manhwa) jelent meg újonnan itthon (leszámítva A vízisten menyasszonyát, és amerikai mangaként aposztrofált Fangirlt), pedig igény az volna rá. Még korai elkiabálni, de úgy néz ki, a dél-koreai sorozatok sikere – hasonlóan a Marvel filmes univerzuméhoz – hozhat változást ezen a téren. A Netflixen novemberben debütált sorozat, a The Hellbound képregényváltozatát már rögtön év elején el is olvashatjuk. Jon Szang-Ho (Vonat Busanba) sokoldalú alkotó, akit nem csak a filmes és sorozatos világ szeret méltán, ezért már csak emiatt is kíváncsiak vagyunk, mit tud az amúgy számára otthonos animációs és rajzolt közegben. És persze ott az örök kérdés, hogy vajon jobb-e az eredeti manhwa, mint az amúgy remek sorozat?

Ha valaki nem ismerné a történetet: “Lejárt az időd. A pokol csak rád vár!” – Ezt az üzenetet azok kapják, akiknek eljött az idejük. A vég pedig különös, füstös szörnyek képében érkezik. A vég elkerülhetetlen és felfoghatatlan. Tudósok és kutatók sora próbálja megfejteni a megmagyarázhatatlant, miközben a lények kíméletlenül eljönnek áldozataikért. (Scheirich Zsófia)

HIRDETÉS

Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara (Tüskék és rózsák udvara 5.)

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Várható megjelenés: 2022. február 18.

Sarah J.Maas ACOTAR sorozata az egyik legkedveltebb new adult fantasy regény nem csak külföldön, hanem hazánkban is. A sorozat második kötete a Köd és Harag Udvara vált az abszolút legjobb részévé a sorozatnak, amely után kaptunk egy kissé elnyújtott, majd a végén összecsapott befejezést. A negyedik rész egy elég kurta tölteléke lett Feyre történetének, mígnem végül elkészült az Ezüst lángok udvara, melyben két mellékszereplő sorsát követhetjük végig. A makacs, kimért Nesta – Feyre nővére – és az illír harcos, Cassian zűrös kapcsolata tartogat még meglepetéseket az olvasók számára. Már ha Maas képes lesz túllendülni az elcsépelt kliséken, és nem csak egy “utállak és ellenszegülök, de közben imádlak és végül úgyis az ágyadba fekszem” huza-vonát nyújt el nekünk 860 oldalban. Bőven van még ebben a világban potenciál, ráadásul a szerelmi szál mellett kinéz itt még egy jó kis háború utáni megtorlás is. De vajon itt kik vívják meg a legnagyobb csatát? (Demencze Ilona)

Jody Houser és Ryan Kelly: Stranger Things: Tűzben égve

Kiadó: Szukits

Várható megjelenés: 2022. február 23.

A HAT című képregény szereplőinek történetét folytatja a Tűzben égve.  Miután Marcy és Ricky megszöktek Dr.Brenner laborjából, próbálják felvenni a mindennapi élet ritmusát. Évekkel később, amint megtudják, hogy bezárt a laboratórium, felkutatják Marcy ikertestvérét, Kilencet, miközben titkok sorára derül fény Dr. Brenner kísérleteivel kapcsolatban. A képregénygyűjtemény a Dark Horse Comics, Stranger Things: Into The Fire c. sorozatának négy számát tartalmazza, Ryan Kelly zseniális rajzaival. Biztos, hogy izgalmas részletekben ezúttal sem lesz hiány. A sorozat kedvelőinek kihagyhatatlan olvasmány. (Demencze Ilona)

T. J. Klune: A suttogó ajtón túl

Kiadó: Metropolis Media

Várható megjelenés: 2022. április 30.

T. J. Klune tavaly óta a hazai olvasóközönség szívébe is belopta magát. A Ház az égszínkék tengernél csupa érzelem, kedvesség és elfogadás. Klune új regénye, A suttogó ajtón túl újabb izgalmas témával kecsegteti az olvasókat, hiszen a főszereplő, Wallace halott, és a túlvilág helyett egyszerre csak egy faluszéli kávézóban találja magát, ahol egy Hugo nevű férfi a révész. Wallace azonban még nem áll készen feladni régi életét. Vajon elég lesz neki egy hét az új helyzet elfogadására? (Demencze Ilona)

A Ház az égszínkék tengernél a szeretet nyelvén tanítja meg az elfogadást

Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma

Várható megjelenés: 2022. május 10.

Kiadó: Agave Könyvek

Robinson korábbi regényeinek egyik ismérve a rendkívül alapos témaismeret, és az az alázatos felkészülés, amely minden egyes kötetét megelőzi. A “hard sci-fi” mestereként is emlegetett író egyik visszatérő témafelvetése, hogy miképpen élhetné túl az emberiség a saját maga által előidézett (de minimum elősegített) lassú pusztulást. Míg korábban egy marsi kolónia, vagy egy többgenerációs űrhajó szolgáltatta az élettérmodellt ehhez az elképzeléshez, legújabb regényében a Földön maradva, a problémát helyben kezelhetőként végiggondolva mutatja be. Mit tesz velünk a klmaváltozás, és mi mit tehetnénk azért, hogy ha elkerülni nem is, de legalább tompítani próbáljuk. A klímaegyezmények betartásáért és a válságkezelésért felelős szervezet, a Jövő Minisztériuma fiktív elem ugyan, de vélhetően a szokásos robinsoni alapossággal egy olyan alternatívát kínál, amit akár a való életben is érdemes lehetne megfontolni. (Nagy Judit Áfonya)

Joe Hill és Gabriel Rodrigze: Locke & Key: The Golden Age

Várható megjelenés: 2022. április-május

Kiadó: Fumax

Avagy a Locke & Key és Sandman crossover képregény, de a kötet ennél több is van a The Golden Age-ben. A konkrét crossovert egy rész fedi le (In Pale Battalions Go), de ez már pont elég ahhoz, hogy a kötet helyet kapjon listánkon. Egy ötlet, amely egyszerre váratlan, de logikus is, és persze ott a félsz, hogy két ilyen tökéletes univerzum megfér-e vajon kényelmesen egymás mellett. Az első képregényoldalak és a tartalomleírás alapján Joe Hillék saját és Neil Gaiman világának határait betartva eresztik össze a Végteleneket és a Locke-család tagjait. A The Golden Age ezenfelül még két, novella hosszúságú történetben beszéli el Locke-ház eddig még ismeretlen titkait. Kitárul a Pokol kapuja, a Locke felmenők igyekeznek kulcsaikkal elkerülni az I. világháború borzalmait, miközben nem evilági csatákban védték meg saját magukat és a létező emberi világot. Izgalmas hozzátoldások, korábbi önálló füzetekként megjelent Locke&Key-képregények összegyűjtve egy nagy, Fumax-minőségű kötetbe. A kiadói ígéret szerint egy a világpremierhez közeleső dátumon már a kezünkbe is vehetjük. (Scheirich Zsófi)

Tarja Kauppinen: A rendszer ellensége

Várható megjelenés: 2022. Könyvfesztivál (május 19-22.)

Kiadó: Napkút

A 2020-as év egyik legnépszerűbb magyar, fekete humorral és társadalomkritikával bőven átszőtt szatírája önállóan is olvasható folytatást kap. A nép igazságából megismert Leiden Ahnenstolzot ábrándjai a nagyvárosba csábítják, azonban az égbe nyúló bérházak közt beteljesedés helyett csak önzést és kilátástalanságot talál. Meg egy új világrendet, mely a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolását hirdeti. Jólelkű, ám kevéssé eszes hősünk kalandjai során át fedezi fel magának (és nekünk) a várost, minden jellemző figurájával és helyszínével együtt, miközben önkény, ármány, köpönyeg és annak forgatása kíséri végig a mágikus realizmusba oltott szöveg lapjain.  A havasfelföldi hideg völgyek és fenyőerdők után az urbánus lét útvesztői közepette kapunk ízelítőt abból, mit gondol rólunk és jelenünkről a modern magyar szatíra legújabb képviselője. (Nagy Judit Áfonya)

Warren Ellis – Darick Robertson: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 3.

Várható megjelenés: 2022. első fele

Kiadó: Fumax 

A tavalyi év rengeteg magyar képregényrajongó számára azzal telt, hogy felváltva fetrengett a röhögéstől és hökkent meg a szatirikus-életszagú Transmetropolitanon, amelyben a kiégett, nagyfokú igazságérzettel megáldott újságíró, Spider Jerusalem mindennek és  mindenkinek beolvasott a (nem is annyira távoli) jövő lezüllött, dekadens világában. Idén érkezik a történetet lezáró, harmadik vaskos kötete – reméljük, politikai inkorrekt megjegyzésekben és maró társadalomkritikában ezúttal sem lesz hiány. (Szente Ádám)

Nagy bajban van az a világ, ahol egy drogfüggő újságíró az egyetlen remény

Alexander Weinstein: Az Új Világ gyermekei és más történetek

Várható megjelenés: 2022 első fele

Kiadó: Agave Könyvek

A felfedezésre váró SFF írók sora végtelen, de idén az Agave Könyvek ismét bátran vállalja ezt a küldetést a jó sci-fiket, fantasyket és krimiket keresők számára. Számos új szerző mellett (pl. A. K. Larkwood, Christopher Buehlman) hozzák el magyarul Alexander Weinstein első novelláskötetét, Az Új Világ gyermekei és más történeteket. A gyűjteményes kötetre főleg Ted Chiang és Ken Liu rajongói kaphatnak rá, ugyanis Weinstein hasonló ars poeticát visz, mint a két említett szerző: érzékeny stílusban mesél az ember és a technológia kapcsolatáról, miközben ötletei nem mindennapiak, sőt olykor teljesen elrugaszkodottak, de mégis, végig valóságosnak hatnak. Az idén magyarul is várható kötetében a közösségi médiát, a mesterséges memóriákat, a virtuális valóságokat, VR-játékokat és a robotokat járja körül közel jövőnk megközelítésében. Weinsteinre már csak azért is érdemes figyelni, mert az egyik, a kötetben olvasható történetéből (Saying Goodbye to Yang) Kogonada készített filmet Colin Farrell főszereplésével: ez az After Yang, amit tavaly a Cannes-i Filmfesztiválon már bemutattak, mozikba pedig 2022. március 4-én kerül. (Scheirich Zsófia)

Jon Padgett: The Secret of Ventriloquism

Várható megjelenés: még nincs dátum

Kiadó: TBA Könyvek

Az elmúlt öt év során a hazai lovecraftiánus közösség azonos érdeklődésű emberek csoportosulásából egy egészen termékeny alkotói színtérré alakult. A fanzinok (Azilum, The Black Aether) mellett egy ideje már a könyvkiadás is bővíti az alkotói műhely repertoárját. A magyar szerzők novellái, vagy a lovecrafti hagyományokra támaszkodó klasszikus és kortárs nemzetközi szövegeket tartalmazó kötetek után 2022-ben egy igazi rémirodalmi csemegével jelentkezik a TBA Könyvek. Jon Padgett The Secret of Ventriloquism című könyve nem egyszerű novelláskötet, hiszen más műfajú szövegeket is tartalmaz. A magyar kiadás további pikantériáját adja, hogy egy exkluzív novellákkal bővített kiadás jut majd el hozzánk. Aki szereti a bábokat szerepeltető, hátborzongató, furcsa szövegeket, vagy szimplán csak kedveli a rétegirodalmi kuriózumokat, az Padgett könyvével nemigen lőhet mellé. (Laki Péter)

Ed Brubaker – Sean Phillips: Alvilág 4-6.

Megjelenés dátuma: 2022

Kiadó: Vad Virágok Könyvműhely

A tavalyi év egyik nagy meglepetés megjelenése volt a számos elismeréssel kitüntetett noir krimi széria, az Alvilág első három kötetének megjelenése. A Brubaker-Phillips alkotópáros kivételes stílusérzékkel nyúlt a műfajhoz, egyúttal pedig azt is bizonyították, hogy a Sin City túltolt stilizáltságával szemben az egyszerűbb, földhözragadtabb kifejezésmód is jól áll a zsánernek. Remélhetőleg nem kell sokat várni az Undertow törzsközönségének sztorijainak folytatására, és 2022-ben további kötetekkel bővülhet a sorozat. Annak pedig valószínűleg velem együtt sokan örülnének, ha a Brubaker-Phillips képregények még sokáig színesítenék a hazai képregénykiadás felhozatalát. (Laki Péter)

De nagy kár, hogy apád gengszter volt, s te is az maradtál – Alvilág képregénykritika

Címlapkép: Szente Ádám