HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A Koppenhágai Cowboy egy bizarr, de varázslatos neon tündérmese – kritika

Miu különleges lány: születése óta a puszta jelenlétével szerencsét hoz az embereknek. Ez ugyanakkor átok is egyben: gyermekkorától kezdve kabalaként adják-veszik az emberek. A lánynak elege lesz és elhatározza, bosszút áll azokon, akik ártottak neki. Mindeközben az alvilági bandák, bűnözés és prostitúció világában egyre mélyre süllyed. A kérdés csak az, őt is magával rántja-e a mocsok, vagy képes lesz-e kiszállni. Spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nicolas Winding Refn dán rendező és forgatókönyvíró nevéhez olyan ikonikus filmek fűződnek, mint a Drive-Gázt! vagy a Neon démon. 2020-ban, a COVID lezárások miatt azonban otthonában, Dániában ragadt, és ekkor született meg a Koppenhágai Cowboy ötlete. A Netflixen futó, hat részes sorozat a hazai pályán túl is személyes projekt volt a rendező számára: főhősét családjának nő tagjai inspirálták, és mindkét lánya kapott egy-egy kisebb szerepet a sorozatban.

A Koppenhágai Cowboy forgatókönyvírói is nők; Johanne Algren és Sara Isabella Jønsson Vedde a rendező ötletei alapján írták meg a sztorit. Refn saját bevallása szerint arra törekszik, hogy egy különleges élményt nyújtó történetet mutasson a nézőknek, amit vagy imádni, vagy utálni lehet. Az biztos, hogy a Koppenhágai Cowboy különleges történet, amire emlékezni fognak a nézők.

HIRDETÉS

Vagy behúzza őket a sztori, vagy az első rész után kikapcsolják „mi a jó eget néztem én” felkiáltással.

A főszereplő Miu nem egy tündérmese ártatlan királykisasszonya, sokkal inkább egy melegítőbe bújt szuperhős. Amilyen csendes és visszahúzódó az emberekkel, olyan könyörtelen, ha ellenségeivel való leszámolásról van szó. Miutánelszökik a fogvatartóitól, csöbörből vödörbe kerül. Egyre inkább bevonódik a koppenhágai alvilág ügyeibe, és bár jószándék vezérli, amikor szorult helyzetben lévő nőkön próbál segíteni, a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte. Mindeközben múltját és képességei eredetét kutatja.

Copenhagen Cowboys. COURTESY OF NETFLIX © 2022

A sztori nagyon ügyesen adagolja Miu képességeinek valódi természetét, és nem is tudunk meg mindent róla teljesen. Körbeveszi egyfajta titokzatosság, ami jól áll neki. Eleinte nehéz megkedvelnünk őt, mert az első részekben szinte alvajáróként jön-megy és csak figyel. Később viszont felébred ebből a katatón állapotból, és kezébe veszi a sorsát.

A mai információáradattal és rengeteg pörgős, akciódús sorozattal ellentétben ehhez a történethez le kell lassulni. A jelenetek elnyújtottak, sokszor percekig nem történik semmi. A párbeszédeket sok helyen egyszerűen irreálisan lassúnak éreztem; nem tűnt valószerűnek, hogy az emberek ilyen komótosan beszéljenek.

A látvány igazi Refn stílus; gyönyörű, hideg neonfények világítanak be minden jelenetet, szintipop ad hangulatos aláfestést, a smink és kosztümök pedig ízlésesek és egyediek.

Külön kiemelném a gyönyörű álom-jelenetet, ahol Miu virágokkal borítva áll egy tapéta előtt. Vannak részek, ahol a szereplők percekig ülnek meredten, amíg a kamera rájuk közelít, de egyes beállítások és fényeffektek néhol videoklipre emlékeztetnek.

A feszültség a lassú évadkezdést követően növekszik, a történet pedig – már ha lehet ilyet mondani egy sorozatról, ahol van, hogy perceken keresztül azt nézzük, hogy két szereplő sétál a fák közt – felgyorsul. Miu felfedezi, hogy nem csak egy szerencsehozó, és akinek segíteni szeretne, nem az, akinek látszik. Szellemekkel találkozik, egy szadista vámpírral száll szembe és még a legkegyetlenebb bandavezérek szívét is meglágyítja – vagy épp halálos rettegést kelt bennük.

A háttérben pedig ott van az illegális bevándorlás, a szexkereskedelem és a prostitúció. Érintőlegesen foglalkoznak ezzel az írók, de nem mennek bele jobban és Miu sem akar mindenkit megmenteni. Őt a saját céljai érdekelnek, önmaga megtalálása, és a jótevője segítése. Kis híján a saját lelkét is eladja egy gengszternek – vagy képletesen az ördögnek. A sorozat tele van egyébként metaforákkal, például az első részben a Miut megvásárló Rosella férje szinte semmit sem beszél, de ha megszólal, röfög. A rendező semmit sem akar túlmagyarázni, és tulajdonképpen a sorozat címének sincs semmi köze a tartalomhoz. Csak jól hangzott.

A Koppenhágai Cowboy tele van különleges karakterekkel és természetfeletti lényekkel, de a sorozat eleinte nehezen mutatja meg őket. Nagyon lassan merülünk el ebben a fura világban, nehezen is indul el a sztori, de utána a vizuális effektek, a zene, a hangulat mind beránt. A Drive-Gázt!-hoz hasonlóan itt is egy szótlan, de kemény főhőst kapunk, aki bosszút áll rosszakaróin. Refn állítása szerint Miut Ryan Gosling vagy Mads Mikkelsen karaktereinek alteregójaként képzelte el. Ha nem is eredeti a melegítős szupercsajszi ötlete, a megformálása és háttértörténete mégis érdekessé teszik.

Copenhagen Cowboys. COURTESY OF NETFLIX © 2022

A castingon olyan embereket, karaktereket kerestek, akik nem feltétlenül profi színészek, vagy akiket nem is érdekel igazán a színészet. A rendezőnek jó megérzései voltak, mert valamennyi színész és szereplő egyedi. Miu szerepében Angela Bundalovic emlékezetes alakítást nyújt; fiús frizurájával egyszerre gyermeki, mégis van benne valami földöntúli.

A hat epizódos Koppenhágai Cowboy története az évad végére kezd érdekessé válni, a befejezés pedig hirtelen – és folytatásért kiált.

A Netflix mostanában sorra jelenti be a kaszákat, így nem is merek reménykedni, hogy lesz folytatás.

A Koppenhágai Cowboy egy különleges, emlékezetes alkotás. Fura, neonfényben tündöklő, szintipop aláfestéssel megspékelt fantasy. Egy különleges mese, ami, ha bevonzza a nézőket, egy izgalmas és hátborzongató utazás Dánia képzelt alvilágába. Hangulatában fantasy, horror és noir, főhőse pedig egy badass, sötétkék melegítős csajszi. Aki szereti Refn munkáit, vagy aki egy eredeti sztorira lenne kíváncsi, annak érdemes megnéznie a cowboy kalandjait.

8 /10 cowboy raptor

Koppenhágai Cowboy (1. évad)

Coppenhagen Cowboy

krimi noir
6 epizód
Premier: 2023.01.05.
Csatorna: Netflix

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.