HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

2023 legjobban várt filmjei a Roboraptor szerint

Macskára gerjedő szingli harmincas. Film készül a rózsaszín plasztiktündér Barbie-babáról. Joaquin Phoenix önmagát alakítja. Ötször. Nicolas Cage pedig tényleg eljátszhatja Drakulát? Milyen évet írunk, komolyan!? 2023-at! És egy biztos: őrült filmekből idén nem lesz hiány. 2023 legjobban várt filmjei a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

The Woman King – A harcos

Magyar premier: 2023. február 2.

A történelmi filmek azért kifejezetten izgalmasak, mert reflekálhatnak a jelenre. Az események tükrözhetnek aktuális történéseket, vagy rávilágíthatnak a társadalmomra és a közhangulatra. A múltból rengeteget lehet tanulni, és erre remek eszközök lehetnek a filmek. Természetesen vigyázni kell arra is, hogy a narratíva fókuszálásával ne essünk túlzott torzításokba, ugyanis az negatívan is elsülhet: a revizionizmus vagy a manipuláció vádja elnyomhatja az üzenet súlyát. Ezért vagyok kifejezetten kíváncsi a The Woman Kingre, ami a mai Benin területén egykor létező Dahomey királyság „agodzsije” egységére összpontosít, amely kizárólag nőkből állt. Viola Davis alakítja a főszereplőt, egy a harcosok következő generációját kiképző tábornokot. Afrika relatív háttérbe szorulása a filmes kultúrában és az, hogy a katonai csoport csak nőkből áll – meg persze az is, hogy miért – már önmagában is egy izgalmas felütés, így nagyon foglalkoztat, milyen módon, milyen üzenettel és stílussal közelítették meg a témát a film egyébként amerikai készítői. (Georgiadisz Leonidas)

Kopogás a kunyhóban

Magyar premier: 2023. február 2.

A már számtalanszor leírt M. Night Shyamalan legutóbbi filmjeivel, az Üveggel és az Idővel is eléggé megosztotta a közönséget. Korábban viszont mind A látogatás, mind a Széttörve jobb formában mutatta a rejtélyekről és csavaros befejezéseiről ismert rendezőt. A szintén Shyamalan nevével fémjelzett Servant széria már több mindent magába olvasztott a kortárs post-, vagy arthorror-hullám jellemzőiből. Ezek a vizuális és hangulati elemek jelenléte tapasztalható a Kopogás a kunyhóban kedvcsinálóiban is. Ez persze önmagában nem jelent semmit, maximum azt, hogy a marketingcsapat hová szeretné pozícionálni a filmet. Mindenesetre a Kopogás a kunyhóban szokatlan szereplőválogatása, furcsa hangulata és a villamosdilemmára kihegyezett intim apokaliptikus kamaradrámája kellően felcsigázó erővel bír. Abban pedig már csak reménykedni tudunk, hogy a rendező védjegyévé vált csavarosdi nem agyonveri, inkább kiszolgálja az előzetesben megismert mystery boxot. (Laki Péter)

HIRDETÉS

https://youtu.be/dzX0PE_ST50

A bálna

Magyar premier: 2023. február 16.

Darren Aronofsky filmje az emberi természet sötét bugyraiba kalauzolja el a nézőt. Samuel D. Hunter forgatókönyve alapján készült film főszereplője Charlie (Brendan Fraser), egy súlyos depresszióval és kóros elhízással küszködő angoltanár, aki számítógépe mögé bújva jó humorral és epés megjegyzésekkel leplezi problémáit diákjai és a világ előtt. Valós énjét csak kevesen ismerik. Zárkózott magányában egyetlen barátja ugyanis Liz (Hong Chau), aki igyekszik őt támogatni és segíteni, amiben csak tudja, de közben nem riad vissza tőle, hogy a józanság hangja maradjon. 

A lelki problémák mellett A bálna középpontjában az emberi kapcsolatok állnak, amelyeket Brendan Fraser nyers őszinteséggel és kiemelkedő színészi játékkal mutat be már a trailerben is. Charlie célja ugyanis, hogy felvegye a kapcsolatot elhidegült 17 éves lányával (Sadie Sink) és megbizonyosodjon róla, hogy ő nem követi majd apja negatív példáit, ezzel pedig valami jót hagy maga után a világon. 

Aronofsky filmjei (Rekviem egy álomért, Fekete Hattyú, anyám!) nem a könnyen fogyasztható kategóriába tartoznak és gyakran töltik meg feszültséggel a nézőket. A bálna azonban mindenképp egy olyan moziélmény idén, amit érdemes látni. Ha másért nem, Brendan Fraserért, aki ezzel a filmmel robbant be igazán újra a köztudatba hosszú évekig tartó egészségügyi, magánéleti és lelki problémáiból felépülve. (Resán Alexandra)

Renfield

Magyar premier: 2023. április 14.

A Renfield az a film, ami már a felütésével képes volt megbirizgálni a közönség érdeklődését. A rendhagyó Drakula feldolgozásban ezúttal a gróf szolgájának egy új oldalát villantja meg. A Nicholas Hoult alakításában megelevenedő karakter ugyanis kicsit távolabb esik a hipnotizált, végtelenül elhivatott buzgómocsingtól. Helyette azonban rávilágít a vámpír és familiárisa közötti toxikus kapcsolatra. Amiből pedig az ezúttal látványos szuperképességekkel is rendelkező Renfield szabadulni próbál. Az pedig csak vérhab volt a tortán, amikor kiderült, hogy a gróf köpenyébe nem más, mint Nicolas Cage bújik. Az első előzetes pedig egy olyan humorban és vérben gazdag szórakozást ígér, ami hangulatban még a Hétköznapi vámpírok sorozatot is megidézi. Remélhetőleg be is váltja a hozzá fűzött reményeket. (Laki Péter)

https://youtu.be/H2cL7q0EmUo

Beau is Afraid

Világpremier: április 21. 

Ari Aster már első nagyjátékfilmjével, az Örökséggel megmutatta, hogy a fiatal generáció egyik legígéretesebb rendezője. A Fehér éjszakákkal pedig be is biztosította pozícióját. Filmjeiben azonban mindig tettenérhető valamiféle morbid, fekete humor is a fojtogató családi drámák mellett. Ha hinni lehet Aster ígéreteinek, akkor következő filmjével, a Beau is Afraiddel megpróbál kiugrani a horrorrendezői skatulyából és feljebb tekeri az abszurd, szürreális elemeket. Azonban, hogy mennyit tart meg a horror hatásaiból, vagy szerzői kézjegyeiből, azt már csak a film megnézése után tudjuk majd megállapítani. A Beau is Afraid egyik legnagyobb vonzereje Joaquin Phoenix alakítása lehet, aki karakterének változását több évtizedes távlatban formálja meg. Kisgyermektől egészen az aggastyán korig. Valamint Aster fejlődési útját is érdemes lesz megfigyelni: vajon bekerül-e a valódi rendezői elitbe, esetleg megmarad a zsánerínyencek kedvencének? Remélhetőleg a magyar mozikat sem kerüli el. (Laki Péter)

Indiana Jones és az sors tárcsája

Magyar premier: 2023. Június 29.

Mivel az Indy 5 esetén Steven Spielberg helyét a rendezői székben James Mangold (Logan – A Farkas, Az aszfalt királyai) veszi át, a szögre akaszthatatlan kalap legendáját minden bizonnyal Harrison Fordról zengjük majd. Ha hihetünk a híreknek, a nyolcadik X-et taposó színész jó eséllyel most már tényleg utoljára ragad ostort magához, hogy vissza a gyökerekhez jeligére ismét náci valagakat poroljon el vele. A produkció Antonio Banderasszal, illetve Mads Mikkelsennel erősít, Shia LaBeouf viszont nem tér vissza, és Karen Allen nevét is hiába keressük a stáblistán. A trailer tanulsága szerint azért lesznek ismerős arcok (John Rhys-Davies), valamint hősünk olyan kedvelt lokációi is feltűnnek majd, mint mondjuk a sivatag – úgy tűnik, egy másik George Lucas-karakterrel ellentétben Indiana nem utálja a homokot. Először kétkedve fogadtam a folytatás hírét, aztán a sokéves várakozásban mellékvágányra is került nálam annak relevanciája, mostanra azonban örömmel fogadnék egy felturbózott, régi vágású kalandot kincsekkel, csontvázakkal, na meg nyugdíjasan is csajozógép főszereplővel. Sokadik folytatás ide vagy oda, ha méltán töltené meg ez a film nyáron a mozikat, gyermeki énem örömtáncot járna. (Forrai Márton)

https://youtu.be/flZ9MwMiYrE

Barbie

Magyar premier: 2023. július 20.

Az utolsó dolog, amit magamról gondoltam volna, hogy izgatottan fogom várni az első élőszereplős filmet, ami a tökéletes testű játékbabáról szól. Azonban mikor kiderült, hogy Greta Gerwig (Kisasszonyok, Lady Bird) rendezi a filmet Margot Robbie-val és Ryan Goslinggal a főszerepben, Noah Baumbach (Házassági történet) pedig a forgatókönyvért felelős, és pár forgatási kép is kiszivárgott, már sejteni lehetett, hogy nem egy átlagos plasztikrózsaszín tündérmesével lesz dolgunk. Végül a film első trailere vette magának a bátorságot, hogy Kubrick sci-fi klasszikusa, a 2001 Űrodüsszeia előtt tisztelegjen, és elérte, hogy tűkön ülve várjuk, mi sül ki ebből. A szinopszis szerint film témája az egzisztenciális krízis körül forog majd, egy Barbie ugyanis nem igazán passzol a tökéletes, színes Barbielandbe, és emiatt száműzik(!), hogy a mi világunkban találjon új tapasztalatokra. (Széplaki Berta)

Oppenheimer

Magyar premier: 2023. július 20.

A tudományos fejlesztések és azok következményei örök morális dilemmák maradnak. A múltba révedve, egészen az atombomba feltalálásáig viszi vissza a kérdést Christopher Nolan idén érkező filmjében. Az Oppenheimer ugyanis az atombomba feltalálásában részt vevő fizikus szemszögéből vizsgálja meg a kérdést, aki tudta, milyen kétélű felfedezésben is vett részt. A vívódást pedig nem kisebb név, mint a Peaky Blindersből ismert Cilian Murphy fogja eljátszani. Játékát pedig olyan nevek támogatják meg, mint Emily Blunt (Oppenheimer felesége), Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek és még sorolhatnánk. Nolan eddig egy történelmi filmet, a Dunkirköt rendezte, és kíváncsi vagyok, hogy a háború után életrajzi műfajban mit tud mondani nekünk, azaz hogyan nolanesíti az életrajzi filmet. Oppenheimeren keresztül tud aktuálisan szólni, elég csak az algoritmusok és a folyamatosan fejlődő mesterséges intelligenciákra gondolni. Látványban pedig reméljük, marad a jól megszokott nolani minőség: az IMAX-kamerával forgatott mozi és a fekete-fehér első képek mind erre utalnak. (Scheirich Zsófi)

Dűne 2.

Magyar premier: 2023. november 2.

A Dűne első része immár harmadik próbálkozás volt Frank Herbert ikonikus science fiction művének adaptálására: korábban 1984-ben David Lynch próbálkozott egy egyrészes filmben vászonra vinni, majd 2000-ben egy minisorozat is készült belőle. Kaptunk egy dokumentumfilmet Jodorowsky grandiózus terveiről, amik végül nem valósulhattak meg, és rajongói körökben már olyan gondolatok keringtek, hogy a Dűne egyszerűen adaptálhatatlan. Túl sok réteg, túl karakter, túl nagy stílusváltások, bőven van, amibe egy rendezőnek beletörhet a bicskája.

Denis Villeneuve ennek ellenére belevágott, és sokat kockáztatott a film kettébontásával – az első résznek kasszasikernek kellett lennie, ha azt akarta, hogy a másodikat is elkészíthesse. Szerencsénkre azonban a Dűne megtalálta a közönségét, így az első kötet második fele is filmre kerülhet. És várhatóan nem fogunk csalódni. Az első részben végignéztük az Atreides-ház bukását, az örökös Paul képességeinek lassú ébredezését, és bekerülését a fremenek, az Arrakis nevű sivatagbolygó őslakó közé, miután a családját lemészárolták. A cselekmény azonban még leginkább házak belső intrikázásáról, és egy bizonytalan kamaszfiú énkereséséről szólt. A Dűne második felétől indul az igazi bosszúhadjárat. Végre megismerhetjük az Arrakis tényleges arcát, a fremenek kultúráját, a regények alapján az első részben még csak kis teret kapott fremen karakterekre is jut majd több idő, élükön a Zendaya által alakított Chanival, aki Paul szerelme lesz. Paul maga is várhatóan nagy változásokon megy majd keresztül, megláthatjuk vezérként, stratégaként, messiásfiguraként, ahogy egyszerre küzd a Harkonnenekkel és a saját sorsával – Timothée Chalamet pedig az első rész alapján nagyon is készen áll a szerep ezen sötétebb oldalára is.

A casthoz a bejelentések szerint csatlakozik még Austin Butler, Feyd-Rautha-ként, akinek az Elvisben nyújtott alakítása alapján várhatóan jutalomjáték lesz a Harkonnen örökös szerepe. Illetve érdemes még megemlíteni Florence Pugh-t, aki Irulan hercegnő bőrébe bújik – a színésznő eddigi teljesítménye afelől sem hagy kétséget, hogy a Bene Gesserit hercegnőben meglesz az az elegancia, és kicsit fenyegető légkör, amit a szerep megkövetel. Az biztos, érdemes lesz beülni a mozikba, ha végre eljön az idő. (Medvegy Anna)

Cicaverzum 

Magyar premier: 2023 valamikor

Az Inkubátor Programnak hála a magyar film az elmúlt években mindig tartogatott izgalmas alkotásokat, hiszen küldetését teljesítve friss és új tehetségeknek adott esélyt, kezdve a tavalyi Zanoxtól a Gurerrilán át a Külön falkáig. Ezt a sort  folytatja Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmje, a Cicaverzum, ami a Zanoxhoz hasonlóan egy abszurd fantasztikus filmnek ígérkezik. A történet főhőse, Fáni (Törőcsik Franciska), aki nem hisz a szerelemben, le is mondott arról, hogy legyen valakije. Aztán egyszer csak betoppan a szerelem, Macska (Patkós Márton) képében. És hiába süti el a vállalhatatlan “Szia cica, van gazdád?” szöveget, Fáni azonnal a macsek mancsaiba omol. Macskabolondok szerint a macska az egyetlen olyan toxikus kapcsolat, amiben jó lenni, Fáninak azonban hamar rá kell jönnie, hogy a cicák esetében sem igaz ez.

Amennyire elrugaszkodott és abszurd ötlet a macskapartner, annyira ott van benne a jó film potenciál. A rövid előzetesben persze megvannak a magyar filmekre jellemző helyzetkomikumok és ezerszer elsütött, mégis valamiért működő poénok. Közben az alapötlet és az előzetes olyan itthon nem elégszer kibeszélt témákat vet fel, mint a mérgező kapcsolatok vagy a párkapcsolati függőség. Már persze ha akar erről szólni a film. Valamikor idén kiderül. (Scheirich Zsófi)

https://youtu.be/eMn2BN3FAlA