HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Újra együtt a Hétköznapi Vámpírok – elindult a 4. évad

A Hétköznapi vámpírok negyedik évadának első részei már lefutottak az Fx-en és az első két rész itthon már felkerült az HBO Max-ra. Miután az előző évad cliffhangerrel ért véget (Laszlo Oreo kekszek és energiaitalok társaságában egy faládába zárta Guillermot, és elküldte Nadjával együtt egy hajóútra, így szegény Guillermo nem tudott elutazni Nandorral szerencsét próbálni más országokban), a szereplők egyszercsak betoppannak az üresen kongó vámpírlakba, hogy újra együtt legyenek. Mindeközben a házban Laszlo a Colin Robinson holttestéből előmászott mini Colin Robinsont nevelgeti.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Furcsamód az új évad nem kezd semmit az előző végén megalapozott új helyzettel.

Arra lehetett számítani, hogy mindenki külön utakon jár majd, és ez remek teret adhatott volna annak, hogy a szereplők még jobban felfedezzék magukat.

Főleg Nandor, aki az előző évad nagy részét egzisztenciális krízisben töltötte, hogy aztán felfedezőútra induljon annak a tudatában, hogy a familiárisa cserbenhagyta. És persze Guillermo, akinek három évadon keresztül szépen felépített (egyszerű szolgából vált komoly belső konfliktussal küzdő ádáz vámpírölő és wannabe-vámpír keverékévé, majd a vámpírok testőre lett és kiváltságokat szerzett magának, így már szabadnapja is lehet) jellemét még jobban építhette volna, hogy kényszerűségből elszakad 13 esztendeje szolgált urától, de ezt a ziccert úgy tűnik, kihagyták.

HIRDETÉS

Nandor, miután visszatért útjáról, elkezd végre foglalkozni azzal, hogy nem létező szerelmi életét rendbe tegye, és megtalálja magának a tökéletes feleséget. Ebben egy dzsinn is a segítégére van, de a feleségkeresés módszerei a sorozathoz méltóan jóval rafináltabbak annál, minthogy Nandor egyszerűen csak kívánjon magának egy álomfeleséget. Természetesen itt is újra meg újra saját hibáiba esik. Az “új” feleség karaktere pedig egyelőre mintegy biodíszletként szolgál Nandor elképzeléseihez, de megvan benne a potenciál, hogy valaki végre egy kicsit móresre tanítsa férjurát folyamatosan tévúton botorkáló próbálkozásaiban a kapcsolatait illetően.

Laszlo apai “örömökkel” szembesül. Miután az előző évad végén már egészen törődni kezdett az élete végén járó energiavámpír Colin Robinsonnal, megérett az apaságra, amit most a kicsi Colin mellett kiélhet. Magyarázatot persze eddig nem adott a sorozat arra, hogy pontosan mi is az a gyermek, ami kimászott a halott Colin Robinson testéből, de ez nem is lényeges. A szülőséggel kapcsolatos horrorokat megidéző (pl. a gyerek ugrásszerűen növekszik) apa-fiú kapcsolatban Laszlo a maga módján próbálja meg az élet dolgaira megtanítani, de “a fiúnak” ahogy ő hívja, mindig más tervei vannak.

Nadja, miután rájött, hogy a vámpírok felsőbb köreiben nem tud kiteljesedni, egyéni vállakozásba kezd, és éjszakai klubot nyit vámpírok részére, ám a helyzetet nehezíti, hogy a Vámpírtanácstól megörökölt idegenvezető (Kristen Schaal) nem igazán akarja a lelke mélyén a klub megnyitását. Ez vicces pszichológiai tanácsadásokhoz vezet Laszloval, és szó szerinti véres küzdelmekhez az idegenvezető lidérceivel(!), amik rendkívül megmosolyogtatóak.

Az új évad Guillermoval eddig kicsit nem tud mit kezdeni, akivel három évad alatt minden is megtörtént, ami megtörténhet egy vámpír segítőjeként. Ő mégsem tud még mindig túllépni azon, hogy vár arra, hogy ura vámpírrá változtassa, a karaktere így kissé megtorpant. Ez persze várható volt egy olyan szereplőtől, akinek három évadon át ennyire gazdag jellemárnyalást sikerült írni.

De az évad még csak most kezdődött, Harvey Guillen pedig még mindig ugyanolyan szórakoztatóan hozza a szerepét, mint eddig.

Összességében a negyedik évad jól indul, a szereplők közt feszülő dinamikákban még mindig sok potenciál van, érdemes lesz nézni, hogyan bontják ki őket.

8 /10 raptor

Hétköznapi vámpírok

What we do in the shadows

horrorvígjáték
10 epizód
4 évad
Premier: 2022. július 12
Showrunner: Jemaine Clement
Csatorna: HBO Max

Magyarszakos firkász, főállású tartalomtutujgató, szabadidős szerkesztő, éjszakai dugifilmzabáló. Preferáltan sci-fi fogyasztó, de alapvetően egy válogatós mindenevő.