HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A szex hihetetlen története nem csak a kufircolásról szól

A szex hihetetlen története folytatja az idehaza egyre jobban berobbanó tudományos-ismeretterjesztő képregények remek trendjét: egyszerre informatív, szórakoztató, és nem utolsósorban messze túlmutat önmagán. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Idehaza már rég nem csak a legnagyobb héroszok kalandjait vagy éppen független kiadók képregénycsodáit találhatják meg a képregénykedvelők, hanem tudományos-enciklopédikus jellegű kiadványokat is, ráadásul ezek is egyre inkább specializálódnak, hiszen az emberiség általános történetétől (Képregényes világtörténet, Sapiens – Rajzolt történelem) eljutottunk a migráció, a bevándorlás (Szabad a pálya), valamint a feminizmus (Nagyszerű nők – A feminizmus rövid története). Most pedig itt van egy újabb különleges, ugyanakkor mégis meglehetősen szerteágazó és mindenkit érintő témájú munka, A szex hihetetlen története, amely elvileg több kötetben kerül majd bemutatásra világszerte.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Mindazonáltal ha a mű valódi tárgyát akarnánk megfejteni, csak elsőre tűnik egyszerűnek a válasz. Hiszen A szex hihetetlen története valóban hozza azt, amelyet első blikkre elvárhatunk egy ilyesfajta könyvtől, azaz – az emberszabású majmoktól elindulva, a reneszánszon és egyéb történelmi korokon át egészen egy jövőbe tett, roppant szórakoztató kirándulásig – megismertet minket azzal, hogyan alakult ki a szex, a szexualitás, milyen hatások és milyen gondolkodók formálták a róla alkotott elképzeléseinket, tengernyi kisebb-nagyobb érdekességgel megszórva. Azonban mégsem maga a szex a lényeg.

HIRDETÉS

A szex hihetetlen történetében a legérdekesebb valójában az, hogy hogyan formál egy társadalom, egy közösség egy alapvető, története óta, sőt már előtte is jelen lévő jelenséget – és fordítva.

Így aztán belefér például a pornográfia hatásáról való értekezés, a liberalizmus előretörésének és a vallás háttérbe szorulásának hatása a szexualitásra, valamint a női emancipációs mozgalmak és a szex összefüggései is. Ezen alapon pedig akár további, szintén mélyen szervesült témáka is a fókuszba lehetne állítani: simán lehetne kötet akár az étkezés vagy az öltözködés hihetetlen történetéről is. Persze nem véletlen, hogy éppen a szexről jelent meg egy ilyen könyv, elvégre a legtöbb tabuval ez a tevékenység terhelt, ráadásul sok helyen még a mai napig nem lehet nyíltan beszélni a témában.

Irodalmi-ismeretterjesztő tekintetben tehát meglehetősen tartalmas olvasmány A szex hihetetlen története, Laetitia Coryn fantasztikus illusztrációi azonban még tovább emelik a kötet fényét. Coryn munkája legfőképpen azért remek, mert a vidám pillanatok mellett képes a nem éppen leányálom történéseket (a szex történetében van pár ilyen) is szórakoztatóan megjeleníteni, ráadásul egy-két jópofa visszatérő gegre – mint például a fiatalok szexuális irányultságát lépten-nyomon firtató, aggodalmaskodó nagyika a modern kori fejezetekben – is telik tőle.

Így aztán ha már unja az ember az alapvetően egy kaptafára épülő szuperhős-világmegmentéseket, tartalmasabb témákra vágyik, ugyanakkor maradna szeretett paneljei között, és félreteszi esetleges prüdériáját, A szex hihetetlen története – sok-sok értékes, megdöbbentő vagy éppen vicces információval és tanulságával – megfelelő olvasmány lehet számára.

Ráadásul még csak az első, a nyugati kultúrkör szexfogalmait taglaló köteten vagyunk túl, emiatt bátran lehet mondani, hogy az utazás még csak most kezdődik.

Érdemes az alkotókkal tartani!

10 /10 raptor

A szex hihetetlen története

The Story of Sex

Szerző: Philippe Brenot
Műfaj: ismeretterjesztő
Kiadás: Gabo kiadó, 2022
Rajzoló: Laetitia Coryn
Fordító: Bayer Antal
Oldalszám: 204

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.