HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A feminizmus története nagyon lehangoló

A Nagyszerű nők – A feminizmus rövid története különleges képregény, ami fogyasztható és mondhatni családbarát formában mutatja be a nők egyenlő jogokért vívott harcát, miközben nem sunnyogja el a téma komolyságát sem. A merész ötletből születő mű valahogy mégsem találta meg a tökéletes egyensúlyt az oktató- és szórakoztató jelleg között. Képregény kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Marta Breen írta és Jenny Jordahl illusztrálta a nemek egyenjogúságért folytatott harc röpke 150 évét bemutató kiadványt, ami az angol nők választójogokért vívott harcától kezdve az amerikai rabszolgák küzdelmein át a közel-keleti asszonyok lázadásáig rengeteg érdekes történettel szolgál. Az alkotópáros már sokadjára dolgozott együtt, és mivel korábban is feminista témákkal (Hatvan nő, akiről tudnod kell, Az F-betűs szó) foglalkoztak, adta magát, hogy egyszer a feminizmus komplett történetét is papírra vessék. Maga a szándék mindenképp becsülendő, és a végeredményen is van mit dicsérni – nem véletlenül nyerte el a Norvég Kulturális Minisztérium ifjúsági szakkönyv-díját – mégsem érzem azt, hogy hiánypótló szerepet sikerült volna betölteniük.

Pár éve nagy visszhangot kapott az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, ami száz különleges nő életét meséli olyan formában, hogy az gyerekek számára is fogyasztható legyen. Az ötlet már csak azért is aratott nagy sikert, mert a klasszikus mesék nem arról híresek, hogy a hercegre váró szépséges királykisasszonyoknál komplexebb női karaktereket vonultatnának fel. Pedig a kislányok életében meghatározó, hogy milyen példákat látnak maguk előtt. Bár nincs egyértelműen meghatározva, érzésre azt mondanám, hogy a Nagyszerű nők az eggyel idősebb korosztályt, a tizenéveseket célozza meg, több kevesebb sikerrel.

HIRDETÉS

Maga a választott médium, a képregény ugyan kiválóan alkalmas az összetett történelmi jelenségek könnyebben befogadhatóvá tételére, de a szép és kreatív rajzok sajnos nem kárpótolnak a szöveg egyszerűségéért.

A Nagyszerű nők megteszi azt, amire a fülszövegben vállalkozik: elmeséli a feminista mozgalmak első 150 évét. Nagyon tudatosan kulcsfontosságú nőket rendel minden mérföldkőnek számító változáshoz, hiszen a történelemkönyvek és a köztudat hajlamos megfeledkezni a nők hozzájárulásáról akár a társadalmi eseményekhez, akár a kultúrához. Tehát nem csak azt tanuljuk meg, hogy mi ment végbe a feminizmus különböző hullámai során, hanem azt is, hogy kik hajtották végre. Azonban Breen és Jordahl a kiemelt személyeket nem használták fel arra, hogy kicsit személyesebbé tegyék a történetüket, ez pedig az érzelmi bevonódás kárára vált.

A múlt komplex eseményeihez könnyebb személyes történeteken keresztül kapcsolódni, a Nagyszerű nők szereplőit viszont túlságosan felületesen ismerjük meg ahhoz, hogy meg tudjanak minket érinteni.

A Breen-Jordahl páros nem volt egyszerű helyzetben, hiszen rengeteg történést kellett összezsúfolniuk egy könyvbe, de a képregény mindössze 120 oldalas, amit kevesebb mint egy óra alatt el lehet olvasni, úgyhogy nem feltétlen indokolt az ilyen mértékű rövidítés. A szövegből hiányzik az az egyedi történetmesélési stílus, ami például a nemrég új kiadásban megjelenő Maust letehetetlen olvasmánnyá tette. Pedig Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye is bizonyos szintig történelemlecke, mégis van benne személyes kötődés, illetve kellően alapos kidolgozás. A Nagyszerű nők inkább egy női emancipációt ünneplő képeskönyv szeretne lenni, amihez illene is az egyszerű és lényegre törő stílus, csak

az a baj, hogy a feminizmus története nagyon lehangoló.

Történelmi távlatból persze örömteli látni, hogy honnan hová jutottunk, de azok a nők, akik ezt kivívták, ritkán kaptak elismerést a maguk idejében: a börtön és a kivégzés már jóval gyakoribb volt. A Nagyszerű nők leginkább arra emlékezteti az olvasóit, hogy mennyire borzalmas volt nőnek lenni a világ különböző pontjain az elmúlt évszázadok különböző évtizedeiben, ezért nem éppen egy „Girl Power!” felkiáltással fogják becsukni.

Nem arról van szó, hogy el kéne hazudni ezeket a történeteket, sőt nagyon is fontos a nők és a férfiak számára is, hogy tisztában legyenek a nemi esélyegyenlőségért vívott harc múltjával – és jelenével. De a Nagyszerű nők a feminizmusban valamelyest jártas olvasóknak nem sok újat mond. A témával ismerkedők számára viszont túlságosan tömör ahhoz, hogy kapcsolódni tudjanak hozzá. Mivel feltehetőleg a feminizmussal először találkozó tizenéves korosztályt célozza, azokra a felvilágosító könyvekre emlékeztet, amik vicces rajzokkal és nagyon fiatalosnak szánt megfogalmazással próbálják elmagyarázni a serdülőkor és a szexualitás tudnivalóit. Hasznos lehet a polcon, de azért nem pótolják a valódi elbeszélgetést és a tapasztalatszerzést. A Nagyszerű nők is inkább kiegészítő kötetként működik, mivel a nők elnyomásának rendszerszintű működése és a feminizmus hasznosíthatósága ennél jóval bonyolultabb és leginkább saját tapasztalatokból megismerhető jelenség.

6 /10 raptor

Nagyszerű nők - A feminizmus rövid története

Kvinner i kamp

Szerző: Marta Breen
Műfaj: történelmi
Kiadás: Cser Kiadó, 2019
Rajzoló: Jenny Jordahl
Fordító: Molnár Kata
Oldalszám: 120