HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Ezek lehetnek a legjobb filmek 2024-ben a Roboraptor szerint

2023-as Barbenheimer és egyéb izgalmas címek után 2024 sem néz ki gyengébbnek filmek terén. Néhány a stúdiók által idénre áttolt film – mint a Dűne: második rész vagy a The Challengers – mellett számos friss ötletektől kicsattanó sztori és régen látott, de nagyon szeretett franchise-ok teszik tiszteletüket a moziban. Talán még arra is esélyesek, hogy a legjobb filmek legyenek 2024-ben? Mi nagyon reméljük! 10 nagyon várós mozifilm 2024-ből a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Lisa Frankenstein

Premier: 2024. február 8.

Tavaly már kezdtek vissza-vissza szivárogni a moziba a humor és a horror stílusjegyeiből táplálkozó történetek olyan filmek formájában, mint például a Renfield. Ez a trend idén sem csitul el, hiszen visszatér a Beetlejuice, de előbb még érkezik a Lisa Frankenstein. A romantika-horror-vígjáték hármast keverő film Zelda Williams rendezői debütálása, és nem is vállalkozik kis dologra álmodozó gót főszereplőjével és annak halott szívszerelmével. A felnövéstörténet vonalt pedig a témában a Juno miatt már otthonosan mozgó Diablo Cody forgatókönyvíró adja. A Lisa Frankenstein filmben minden ígéret ott van arra, hogy mindenki, aki valaha volt kívülálló, sötét dolgok iránt vonzódó tinédzser, megtalálja ebben a filmben önmagát, miközben szórakoztató és kellően fekete humorú film legyen. A történet szerint 1989-ben járunk, abban az évben, amiben Lisa Swallows (Kathryn Newton) gót tinédzsernek élnie kell. És persze senki sem érti meg őt: nincsenek barátai, és igazán neki való párt sem talál. Valószínűleg rossz időben keresgél. Ezért úgy dönt, feltámaszt egy a közeli temetőben nyugvó férfit, akinek a tökéletes szobrát gyakran látogatja. A mutatvány sikerül, és nincs megállás Lisa előtt: új halott párját maga mellé fogva új életet kezd. (Scheirich Zsófia)

Abigail

Premier: 2024. április 8.

Az új kedvenc filmes minitrendem az Universal stúdió elborult, revizionista vámpírfilmjei. A tavalyi Reinfield és Demeter utolsó útja után, most itt a balerina vérszívóval riogató Abigail. Ráadásul az a Tyler Gillett és Matt Bettinelli-Olpin hozza el nekünk, akik az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb horror-komédiájáért (Aki bújt) és a Sikoly franchise meglepően sikeres feltámasztásáért feleltek. Az előzetesből kiindulva pedig az Abigail egy csodálatosan elborult, vérbő akció-baromságnak tűnik. Főleg, hogy teli van egy halom roppant szimpatikus és/vagy tehetséges B-filmes/sorozatosa arccal (Kevin Durand, Dan Stevens, Kathryn Newton és Giancarlo Esposito). Mi már alig várjuk, hogy „vámpír legyen a seggünkben”! (Pongrácz Máté)

HIRDETÉS

Godzilla x Kong: Az új birodalom

Premier: 2024. április 11.

Nem tehetek róla, de amíg Godzilla és King Kong filmek kerülnek a moziba, nálam bizony a legvártabb produkciók között lesznek. A MonsterVerse első Godzilla filmje számomra ugyan kicsit csalódás volt (újranézésért kiált), de a rákövetkező filmek már hozták azt, ami miatt szeretem az óriásszörnyes filmeket. A féktelen, agyatlan, látványorgiába torkolló zúzást és szörnypankrációt. A Godzilla 2 – A szörnyek királya és a Godzilla vs. Kong valóban meglehetősen mostohán kezelte az emberi karaktereit, amik képesek csorbítani az összképet. A legjobb talán az lenne, ha a forgatókönyvírók minimalizálnák is az emberi jelenlétet. Mert a féktelen kaijubunyókban mindkét film igazán jeleskedett. Sőt, a Godzilla vs Kongnak kifejezetten jól állt, hogy végleg elengedte a realisztikusabb vonalat, és képes volt egy totál agyament sci-fi koncepciót is beemelni. Kongba pedig több személyiség szorult, mint az emberi karakterekbe összesen, Godzilla meg egy félelmetes, de értelmes szörnyetegként uralta a vásznat. Az emberi szereplők kibontására úgy is ott a meglepően korrektül sikerült Monarch sorozat. A nagyvásznat pedig hagyják meg a gigászok csatájának. Ha ebből a szempontból minimum úgy teljesít majd az új film, mint az előző két felvonás, és még izgalmas ellenfeleket is kapnak az óriások, már megéri majd beülni a moziba. (Laki Péter)

Civil War

Premier: 2024. április 11. 

Alex Garland viszonylag hamar feliratkozott azon rendezők névsorába, akiknek feltétel nélkül érdemes figyelemmel követni a karrierjét. A több sikeres forgatókönyvet jegyző alkotó (28 nappal később, Napfény) később közvetlenül a kamera mögül is bizonyította, hogy képes levezényelni és a film nyelvén elmesélni saját történeteit. A legjobb sci-fik között számon tartott Ex Machina után az elvontabb, de nem kevésbé nagyszerű Expedíció következett. Nemrégiben pedig egy még szürreálisabb, testhorrorba hajló párkapcsolati filmmel jelentkezett, ami már sem a közönség, sem a kritika tetszését nem nyerte el osztatlanul. Következő filmjében pedig látszólag visszatér korábbi kedvelt témáihoz is. Nevezetesen pedig az aktuális félelmeinkből kiinduló, de a fiktív közeljövőben manifesztálódó káoszhoz, valamint annak személyes és társadalmi következményeihez.

A Civil War valamikor a közeljövőben játszódik, ahol az USA-t az összeomlás szélén, egy pusztító polgárháború közepén találjuk. Egy újságíró csapat pedig igyekszik minél hitelesebben közvetíteni a háború borzalmait. Garland úgy tűnik, hogy az intimebb sztorik helyett most egy grandiózusabb, szélesebb társadalmi problémát igyekszik majd boncolgatni, ami bizonyára nem lesz mentes aktuálpolitikai utalásoktól és kortárs szorongásoktól sem. A történetről egyelőre még nem sokat tudni, de Garland még rosszabb pillanataiban is van annyira jó mesélő, hogy érdemes legyen várni a Civil Warra. Magyar bemutatóról ugyan még nincs információ, de joggal reménykedhetünk abban, hogy az A24 filmje nálunk is tiszteletét teszi majd. FRISSÍTÉS: A Civil War hazánkat sem kerüli el, ugyanis a Forum Hungary fogja forgalmazni. A tervezett bemutató pedig április 11. (Laki Péter)

A majmok bolygója: A birodalom

Premier: 2024. május 9.

Az új Majmok bolygója-filmsorozat azért remek reboot-széria, mert nem az eredeti kultikus mozifilm sztoriját piszkálta meg, hanem ehelyett inkább annak háttértörténetét írták újra. Ennek pedig volt értelme, ugyanis ma nyilván egészen másban látjuk a modern nyugati társadalmak problémáit, mint a régi Majmok bolygója-filmek készítésekor, az 1960-70-es években. Az eddig készült három filmen átívelő sztori ugyan önmagában is kerek egésznek tekinthető, de csak addig a pontig jutottak el benne a majmok, hogy megalapozzák jövőbeli civilizációjukat. Márpedig az ezt követő időszak ugyancsak érdekesnek ígérkezik. Éppen ezért örvendetes, hogy folytatódik a filmsorozat, és az új részből megtudhatjuk, hogyan és milyen társadalmat építettek fel Caesar örökösei. A majmok bolygója: A birodalom című negyedik filmben ugyanis immár fordul a kocka, és a majom a domináns faj a bolygón. (Barna Benedek)

Furiosa: történet a Mad Maxből

Premier: 2024. május 23.

A Mad Max – A harag útja egy csoda. Egy letaglózó, megismételhetetlen akció-opera. Majd másfél évtizedek készült (ha csak onnan számítjuk, hogy hivatalosan előkészítési fázisba lépett), és szinte senki nem hitt benne, hogy harminc évvel Az igazság csarnokán innen és túl után, Mel Gibson nélkül van értelme felmelegíteni a franchise-t. George Miller aztán hetvenévesen, az alibi nosztalgiázás helyett leszállította minden idők egyik legerősebb akciófilmjét. Egy lehengerlő, szemkápráztató, releváns témákkal megpakolt adrenalinlöket, ami egy V8-as erejével ment keresztül az érzékszerveinken. Sajnos azonban a film a pénztáraknál közel sem muzsikált olyan jól, mint a kritikusok körében. Így a folytatás – ami ez esetben előzmény – nyolc évet váratott magára, noha Miller fejében egyszerre fogant meg a két film ötlete (eredetileg egy időben is akarta leforgatni őket.) Ám idén végre visszatérhetünk a benzinszagú és lőporos ausztrál atomsivatagba. Komoly feladat vár a címszereplő Anya Taylor Joyra – bár korunk egyik legtehetségesebb színésznője –, hogy felérjen a karaktert eredetileg lejátszó Charlize Theronhoz. Ahogyan az első előzetes alapján az új film látványa is kevésbé tűnik szikárnak, mint A harag útjáé. Millerben azonban bízzunk. Még, ha nem is ismétli meg a csodát, szinte kizárt, hogy a Furiosa ne legyen majd ott az év leglátványosabb és legszórakoztatóbb blockbusterjei között. (Pongrácz Máté)

Deadpool 3

Premier: 2024. július 26. (USA)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Deadpool 3 az utóbbi idők legfontosabb Marvel-produkciója lesz. Elvégre a tavalyi, nem túl fényes év után jó lenne javítani a renomén, plusz a szószátyár szuperhős most mutatkozik be az MCU-ban. Ráadásul az X-Menek közül is páran megérkezhetnek a buliba (Hugh Jackman Rozsomákja biztosan, hiszen ő lesz a másik főszereplő), és új infókat kaphatunk arról, hogy Jonathan Mayors kirúgása után Kevin Feige-ék miként képzelik el az univerzum közelgő projektjeit. De könnyen lehet, hogy utóbbit túlgondoljuk, és a Deadpool 3 csupán egy jó nagy trollkodás lesz. Mindegy is, a lényeg, hogy szórakoztató hacacáré legyen. (Szente Ádám)

Forrás: Variety

Joker: Folie à Deux

Premier: 2024. október 4.

A 2019-es önálló Joker film sikere valószínűleg mind az alkotókat, mind a Warnert és mind pedig a nézőket meglepte: bevételi rekordok, filmszakmai díjak, és még Joaquin Phoenix-t is – a filmet megelőző rajongói fújjogások ellenére – mindenki rögtön megkedvelte Jokerként. Bár sokáig kérdéses volt az esetleges folytatás, 2022-ben az első filmet rendező Todd Phillips bejelentette, hogy igen, lesz Joker 2. A bemutató előtt több, mint fél évvel még nem tudni semmit a cselekményről, a lassan szivárgó hírek épp elegek ahhoz, hogy várós legyen a film. Az önálló DC-filmben főszereplőként csatlakozik Harley Quinn, mégpedig Lady Gaga alakításában, és az előzetes hírek szerint a Folie à Deux címet viselő film musical lesz! Joaquin Phoenix + Lady Gaga egy olyan musicalben, aminek a címe egy osztott pszichotikus rendellenességre utal? Ez egy “azonnal látni akarom” kategória. Ha az új Joker tudja tartani azt, amit lefektetett a 2019-es filmben, akkor nincs félnivalója senkinek a musicales hírek ellenére sem. (Scheirich Zsófia).

Forrás: Entertainment Weekly

A Gyűrűk Ura: A rohírok háborúja

Premier: 2024. december 13. (USA)

J. R. R. Tolkien egy nagyon gazdag és érdekes történelmi fantáziavilágot épített fel, így aztán bőven adott alapanyagot a legkülönfélébb adaptációkhoz. Ezt pedig most láthatóan a filmesek igyekeznek ki is aknázni, hiszen az Amazon-féle A hatalom gyűrűi sorozat mellett idén érkezik egy újabb Gyűrűk Ura-film is. Ezúttal nem élőszereplős alkotást láthatnak a franchise rajongói, ami pedig a témát illeti, a változatosság kedvéért nem a gyűrűk körül fog forogni a történet: A Gyűrűk Ura: A rohírok háborúja című animációs film Pörölykezű Helm király történetét mutatja be, akiről később A két toronyból ismert Helm-szurdokot elnevezték. Bár az alaptörténet nem feltétlenül egyedi vagy eget rengető, és elsősorban a fanoknak lehet majd érdekes, de ha túl sokat nem is tudnak kihozni belőle, a látványos csatajelenetek ígérete mindenképp ott van. (Barna Benedek)

Forrás: Variety

Nosferatu

Premier: 2024. december 25. (USA)

Friedrich Wilhelm Murnau 1922-es horror-klasszikusa nem csupán azért maradandó darabja az egyetemes filmtörténetnek, mert ez az első, fenmaradt – bár nem hivatalos – Drakula adaptáció. Hanem, mert az önmaga jogán is egy korszakalkotó és vizuálisan innovatív alkotás. A horror műfaj egyik szent tehene, aminek remake-je hallatán jogosan vonja össze a szemöldökét az egyszeri filmrajongó. (Még úgy is, hogy nem ez lenne az első alkalom.) Hiszen a Nosferatu feldolgozás létjogosultságát már az is megkérdőjelezi, hogy eleve csak azért született meg, mert a készítők anno nem kapták meg a Drakula jogait. Azóta pedig már számtalan “rendes” Drakula-film készült. Ám ennek ellenére a Nosferatu önmaga jogán is klasszikusá nemesült. Ha pedig fogadnunk kéne arra, hogy melyik kortárs rendező kezei között működhet a legjobban, akkor mi is Robert Eggersre raknánk a voksunkat. Hiszen már a bemutatkozó rendezésével (A boszorkány) bizonyította, hogy szenzációsan ért a lassú folyású, kíméletlenül feszült, gótikus horrorhoz. A Világítótorony pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a szürreálisba hajló, szörnyfilm terepén is otthonosan mozog. Ezek alapján pedig joggal bizakodhatunk abban, hogy az új Nosferatu az év vizuálisan legizgalmasabb, legszórakoztatóbb és legemlékezetesebb horrorfilmje lehet. Amelett pedig, hogy Eggers hozza a már jól bevált operatőrét és zeneszerzőjét, a színészgárdát is kifejezetten igéretes nevekkel pakolta teli: többek között: Willem Dafoe, Nicholas Hoult és Bill Skarsgard. (Pongrácz Máté)

Forrás: Fangoria

 

Kiemelt kép: Szente Ádám