HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hirdetés Magazin

Így kímélte meg az ebook olvasó a csuklómat, a szememet és a pénztárcámat

A papír tapintása, a frissen a nyomdából érkezett könyv illata, vagy csak a kellemes külcsín mind olyan érvek a papír alapú könyvek mellett, amik miatt valószínűleg sosem fognak eltűnni, míg élnek olvasó emberek. Csábító illatok és zizegő papírlapok ellenére az ebookok itt vannak velünk rendületlenül, és töretlenül gyűjtik rajongóikat. Főszerkesztőnket fél év alatt képesek voltak átállítani az olvasás digitális oldalára. Erről vall a DiBook ebook webshop tesztjében.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A legelső ebook (magyarul e-könyv) hihetetlen, de már 1930-as években megszületett – pontosabban Bob Brown író gondolataiban, aki a talkie mintájára alkotta meg a readie koncepcióját egy esszéjében. Egy olvasógép, amit bárhova vihetünk, rajta pedig akár 10 ezer regényt is olvashatunk. A korai gondolat ellenére a mai értelemben vett ekönyv elődjééig egészen az 1990-es évekig kellett várni, amikor Michael S. Hart létrehozta a Project Gutenberget. Ezt követően indultak el az első ebook webáruházak, a tényleges ebook-berobbanás azonban 2007-ben jött, amikor az Amazon elkezdte árusítani a Kindle-t, vele párhuzamosan pedig a Sony, a Nook és jópár cég is versenyre kelt a maguk fejlesztette ebook olvasóikkal. A 2010-es években pedig úgy tűnt, az ekönyv megszorongathatja a hagyományos nyomtatott könyveket – 2013-ban az Egyesült Államokban a könyvpiac 20%-át az ebook eladások tették ki az Amerikai Könyvkiadók Egyesülete szerint. Azért nem kell félnie a nyomtatott könyveknek, egyeduralmuk töretlen, de az ebook is itt van erősen, és sokan akár alternatívaként is használják fizikai könyvtárukkal párhuzamosan.

Az örök kérdés: papír alapú könyv vs. ebook

Az ebookok növekvő népszerűsége a magyar könyvpiac szereplőit sem hagyta hidegen. A 2012-ben alapított DiBook e-könyv webshop célja az volt, hogy az új digitális formátummal és kezelhető webshoppal számos olvasói kényelmetlenségre kínáljanak megoldást. 

Néhány példa:

  • helyhiány a lakásban
  • “hány könyvet vigyünk magunkkal nyaralásra?” dilemma
  • szemünk esetleges romlása miatt egyre nehezebb kiolvasni a papír alapú könyvek apró betűit
  • ha éjjeli baglyok vagyunk, de nem akarunk másokat felébreszteni az olvasáshoz felkapcsolt lámpával
  • ha környezettudatosabban szeretnénk élni (aka. kevesebb fát kelljen kivágni a szórakozásunkhoz)

A praktikusság mellett még saját tapasztalataimmal tudnám bővíteni az előnyök sorát. Bár korábban egy Samsung Galaxy Tab 3-on olvastam ebookokat, és sokszor kisegített egyetemi tanulmányaim alatt a kötelezők terén, valahogy táblagépen nem tudott elkapni a formátum körüli szűk de lelkes rajongás. Egészen tavaly karácsonyig, amikor is megkaptam életem első “igazi” e-book-olvasóját, egy Kindle PaperWhite 11-et. 

HIRDETÉS

Ég és föld a tablet és e-könyv-élmény közti különbség. 

Míg egy tabletképernyő az intenzív használattól – és egy Trónok harca olvasás például elég időigényes folyamat – gyorsan tud merülni, addig egy e-book-olvasót hosszú hetekig használhatunk töltés nélkül. Ez az E-Ink technológiának köszönhető, amely alig veszi igénybe az olvasó aksiját, szinte csak lapozásnál használ energiát. Ez pedig megadja azt az olvasói hatást, amit egy nyomtatott könyv is tud nyújtani: hosszú órákon keresztül olvashatunk úgy, hogy egy alacsony töltöttségű akkumulátor megzavarná a lendületet. Ha esetleg le is merülne az eszköz – nekem majd egy hónapot kibír töltés nélkül a Kindle -, szerencsére gyorsan újra tápolja magát a hálózatból. 

Ezen felül pedig hosszú távon a szemnek sokkal kényelmesebb és kevésbé fárasztó a Kindle képernyője, mint egy tablet vibráló képernyője. Ez szintén az E-Ink-nek köszönhető, ami visszaveri a fényt, így téve lehetővé a kellemes olvasást, mert nem egy gépnek a világítását kell néznünk, hanem egy természetes fényben lévő felületet. Éjszakai olvasáshoz, ha úgy van, még opció a háttérvilágítással és meleg fényforrás állíthatósággal felszerelt e-book olvasó választása. Saját tizenegyedik generációs Kindle-ömet jó szívvel merem ebből a szempontból is ajánlani bárkinek.

Vajon hány jó ebook melletti érv olvasható ki a Kindle-ből?

 

A hosszú használhatóság és a szem kímélése mellett felülmúlhatatlan előny az a tudat, hogy egy végtelennyi könyvtárat zárhatsz egy jegyzetfüzetnyi eszközbe. Féléves használat alatt ez az előny adott a legtöbbet az ebook pártisághoz. Nem kellett például nyaralás előtt 2-3 könyvvel megtömni a bőröndöt, és emiatt kevesebb ruhával sakkozni, hogy minden fontosat összepakoljak egy hosszú hétvégéhez vagy családi hazautazáshoz. De olyan hétköznapibb esetekben, mint munkába menet is megváltás az e-book-olvasó tárhelye. Sokat olvasó emberként többször beleesek abba a kellemetlen szituba, hogy pont a metrón fejezem be az aktuális könyvemet, és erre előre felkészülni nem lehet. Pontosabban lehet, de valljuk be, nem kényelmes a munkahelyi pakkhoz hozzáadni két kötetnyi olvasmányt, és azt cipelni laptoppal, ebéddel és mindennel együtt. Sokkal egyszerűbb a befejezett e-book után egy másikba kezdeni a 4 gb-nyi elektronikus könyvtáramból.

A DiBook jóvoltából pedig egy mostanság jelentkezett problémámra kaptam működő megoldást: a féltégla könyvek. Aki sci-fit, fantasyt vagy horrort olvas biztosan találkozott az igényesen megtervezett, több ezer oldalas könyvekkel.

Védőborítóikkal, keménytáblájukkal, az elmúlt hónapokban pedig éldekorált külsejükkel igencsak csábítanak arra, hogy könyvespolcunkon akarjuk tudni őket.

Nem mellesleg milyen praktikus egy-egy könyv összegyűjtése helyett egy nagy gyűjteményes kötetben tudni H. P. Lovecraft összes művét vagy Asimov Robot univerzumát. De ha még nem is vonzanak a nagy életművek vagy az igényes kiadványok gyűjtése, egy-egy vágyott könyvsorozat – leginkább fantasyben – akár kötetenként kitehet 500-600 oldalt. Bár pénzünkért masszív történeteket kapunk, amikben sok időt tölthetünk, azért akadnak bőven hátrányok. Például fizikailag azért megterhelő a vaskos kötetek olvasása, hiszen hosszú ideig kell kézben tartani őket. Polcterhelő -és kitöltő tulajdonságukról nem is beszélve, egy albérletből való kiköltözést nem is merek itt felemlegetni.

Féltégla könyv egy jegyzetfüzetnyi helyre zárva

Gardner Dozois szerkesztő nagy sci-finovella válogatása, A legjobbak legjobbjai is pont ilyen tiszteletet parancsoló példány: igényes kiadvány, keménytáblás borítóval és masszív 800 oldalnyi olvasnivalóval. Jó lenne nézegetni a könyvespolcon – már ha épp nem folyna le több más könyv róla -, de kézben tartani sokáig már nem tudnám. Szerencsére a DiBook e-book webshopjában pont kapható ez a kötet, és Kindle-öm méreteivel kényelmesen fogyasztható, főleg ha az eszköz számításai helyesek, és tényleg 25 órába és 30 percbe telne elolvasnom ezt a mennyiségű szöveget. De ha nincs kedvem az egész kötethez, a tartalomjegyzék funkciónak köszönhetően sokkal könnyebben tudok nem sorban haladni a novellák között: egy érintés, és már az első blikkre érdekesnek tűnő írásnál is vagyok. A fizikai könyvnél ezt nehéz lenne ilyen egyszerűen kivitelezni, a sok lapozgatás pedig az olvasásból is kizökkentene egy időre.

Ebook-olvasón olvasni A legjobbak legjobbjait összességében egy kényelmesebb élmény volt, mintha a nyomtatott példányt vettem volna kézbe.

Az csak plusz előny, hogy a tömegközlekedésen is olvashattam kényelmesen, nem kellett a női táskát vagy a hátizsákot egy 800 oldalas könyvvel terhelnem. És még csúcsidőben, amikor nagy valószínűséggel nem jut ülőhely a tömegközlekedésen sokkal kényelmesebb volt az ebook olvasót elővenni olvasáshoz, mint egy a példakötetünkhöz hasonló féltáglával egyensúlyozni a csomagokkal teli kezemmel kapaszkodás közben. Nem erre tervezték szegényt.

Olyan jó a könyv illata, de!

Meg tudom érteni azt is, hogy az olvasók többsége még mindig a nyomtatott könyveket preferálják. Az e-könyv előnyei mellett még mindig erősen ott állnak a papír alapú kiadványoké: a könyv illata, a kézzel foghatóság, és nem utolsó sorban; vitathatatlanul sokkal könnyebb egy fizikai példányban jelölgetni, cetlizni olvasás közben elénk kerülő érdekes mondatokat. A szépen bekötött, éldekorált, lakberendezési kelléknek is beillő kötetekről nem is beszélve, amiket tényleg jóleső érzés nézegetni, forgatni. Magyarországi helyzetet nézve pedig az ebook árértékben csak kicsivel olcsóbb, mint a nyomtatott könyv, köszönhetően az elektronikus termékeket sújtó 27%-os áfának, ami sajnos az e-könyvre is vonatkozik (ezzel szemben a nyomtatott könyvek az 5%-os ÁFA kulcsba esnek).

Ezt tetézi még az, hogy sokkal kevesebb az e-könyvre az akciózás is a könyves webshopokban, mint a papír alapúra. És ha nem lennénk eléggé elszomorodva a hazai ebook helyzettől, akkor még egy szomorú tapasztalattal húznám le a hangulatot: itthon sok esetben bőven a tényleges megjelenés után érkezhet e-könyv változat a webshopba, szóval ha valaki rögtön megjelenés után szeretne ebook-olvasóján tudni egy kötetet, annak sokáig várnia kell.

A Dibooknál tisztában vannak a fenti hátrányokkal, problémákkal, és igyekeznek válaszolni ezekre a jogos vásárlói igényekre.

Ebook akciók és jutalmak mindenhol

A DiBooknál rendszeresek az akciók, legalább hetente startol egy-egy tematikus leárazás: egy adott kiadó címeire, könyves eseményekre vagy az ünnepek köré építve. Általában 15-20% között szokott mozogni az akcióértéke, ami ebook esetében egész kedvező, de ezenfelül 2 +1 vagy akár 3 + 1-es akciókban is bővíthetjük elektronikus könyvtárunkat. Ha ezekről nem szeretnénk lemaradni, érdemes feliratkozni a DiBook hírlevelére, amiért jutalmul még 15%-os kupont is kapunk.

Ha viszont a hírleveleket úgyis csak azért kérjük, hogy valamivel teljen a postafiókunk, röviden nem annyira olvassuk őket, a DiBook erre is kínál megoldásokat.

Egyik a Kívánságlista funkció, amibe egy egyszerű szívecskézéssel listára tehetjük a vágyott ebookokat. Az adott menüben ha bekapcsoljuk az értesítéseket, akkor a webshop akciófigyelőként nézi a DiBook akcióit, és ha egy kinézett ebook éppen le van értékelve, egyszerűen csak kapunk egy értesítést, hogy gyere, most olcsó. Nem mellesleg azért is hasznos ez a funkció, mert némi időt is spórol nekünk, hiszen nem kell egyesével átböngészni az akciókatalógust – főleg akkor előny, ha valaki szeret céltudatosan vásárolni.

Viszont ha épp nincs akcióban a kinézett e-könyv, mi pedig mindenképp aznap este el akarjuk kezdeni, akkor a DiBook pontrendszere segíthet ki. 2022 októberében indított rendszer lényege, hogy minden teljes áruvásárlás után hűségpontokat lehet begyűjteni, amelyeket később be lehet számíttatni új ebook vásárlásokba. Legesleg legutolsó esélyként pedig érdemes néha elfeledkezni magunkról a webshopban, hogy véletlenszerűen megajándékozzon egy 5 %-os kuponnal.

Összességében bármikor is akartam ebookot venni a DiBooknál, valahogyan mindig ki tudtam hozni olcsóbbra, ami főleg jól jött, amikor először COVID alatt, majd a sokösszetevős gazdasági válságos időben kezdtek a könyvek árai is elszállni

Minden ebook egy helyen, még a legújabbak is

Notórius könyvvásárlókét nagyon hiányolom a hazai ebook webshopokból az előrendelés lehetőségét. Nem teljesen erre megoldás, de a DiBook kínál erre a hiányomra alternatívát: a Hamarosan érkezik menü. Itt láthatjuk, hogy a vágyott ebook mikor érkezik a webshopba, és hogy biztos ne feledkezzünk el róla, a korábban emlegetett szívecskézéssel Kívánságlistára tehetjük. Aztán amikor elérkezett a megjelenés napja, az akciófigyeléshez hasonló emailben értesít a rendszer, hogy lehet jönni vásárolni. Nem minden könyvkiadó képviselteti magát a DiBook felületén, de akik nagy mennyiségben forgalmazzák egy geek könyvolvasó kedvenceit, azok képviseltetik magukat – például az Agave Könyvek, a Maxim vagy az Open Books kiadványait szinte a nyomtatott könyv megjelenésével egyidőben vehetjük meg e-könyvben a webshopban. A többiek kiadványaira – például Gabo vagy Fumax – néhány hetet, esetleg egy-egy hónapot kell csak várni.

A DiBookon vásárolt könyveinket egy gombnyomással letölthetjük Kindle-ünkre

A követhető friss megjelenések mellett az olvasókhoz kötött kiadványoktól sem kell félni. Aki olvas idegen nyelven, az biztos találkozott azzal, hogy az ebook webshopoknál nagyon figyelni kell, hogy hol veszünk mit, mert könnyű belefutni a nem DRM-mentes kiadványokba. Ilyen esetben pedig nem tudjuk eszközünkön olvasni a könyvet, vagy csak nagyon körülményes IT megoldások segítségével. Ezzel szemben a DiBook és a legtöbb magyar ebook webshop DRM-mentes termékeket árul, továbbá lehetővé teszik, hogy kétféle formátumban is elérhessük a vásárolt e-könyvet: mobi és epub. DiBook ezenfelül a Kindle ebook olvasót használók életét is megkönnyíti: könyvtárunkból egyetlen gombnyomással beküldhetjük Kindle felhőnkbe a náluk vásárolt könyvet (miután beállítottuk azt a profilunkban), amit így azonnal el is érhetünk olvasónkon. De ha nem amazonos ebook olvasónk van, akkor is könnyen letölthetjük a preferált formátumú ekönyvet, majd át az eszközünkre.

Szóval nem záródunk ki a DiBookból, csak mert nem a legelterjedtebb olvasót használjuk, sőt ha inkább táblagépen szeretjük fogyasztani a digitális irodalmat, akkor se.

Összegzés

A magyar ebook piacnak bőven van hova fejlődni, de az olyan webshopos kezdeményezések, mint a DiBook felületén látható funkciók bőven motiválhatják ezt. De az apróbb hátrányok ellenére, félévnyi ebook olvasás után csak ajánlani tudom ezt a fajta olvasást. Sok esetben minőségben tud javítani mindennapi életünkön, legyen szó a kevesebb tárolandó könyvről, a fölös kötetek eladásának nyűgjéről, vagy a könnyebb táskákról, és végtelen könyvtár-hozzáférésről. És ha figyelünk a nekünk kedvező akciókra, akkor még spórolni is tudunk kicsit havi kiadásainkon úgy, hogy ne vonjuk meg magunktól az olvasás örömét, vagy a friss megjelenéseket. Könyvillat-aroma továbbra sincs az ebookhoz, de tartalmas olvasói élmény igen.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.