Hirdetés

Mire jó egy rövid programozói tanfolyam?

A programozás, mint karrier, egyre vonzóbbá válik a mai digitális korban. De mielőtt belevágnánk egy hosszabb képzésbe, érdemes meggyőződni arról, hogy ez a szakma valóban nekünk való-e? Milyen készségeket igényel, szükséges-e hozzá bármilyen szakismeret vagy nyelvtudás? Ahogy nő az igény a programozók iránt, úgy specializálódnak a képzőintézmények kurzusai is. A képzések alatt olyan tudásra tehetünk szert, amivel akár azonnal munkába is állhatunk a vizsgák után. (x)

Azonban egy-egy programozó képzés elvégzése hosszú távú elköteleződés és sok befektetett energiát igényel. Szerencsére egyre több intézmény kínál rövidített programozói tanfolyamot vagy 1-2 napos workshopokat, ahol betekinthetünk az oktatás színvonalába és tisztább képet kapunk arról, érdemes-e a kódolás irányába lépnünk.

Hogyan zajlik egy programozói demo nap?

Sokan érdeklődnek a programozás iránt olyanok is, akik még nem találkoztak vele közelebbről.

A rövidített programozói tanfolyamok ideálisak lehetnek számukra, mert nemcsak megmutatja, mit jelent a kódolás, hanem lehetőséget ad arra is, hogy tapasztalatot szerezzenek a mentorok által vezette feladatok során.

A résztvevőknek arra is lehetőségük van, hogy felfedezzék, melyik terület érdekli őket a programozásban. Választhatnak a szoftverfejlesztés, adatelemzés, webfejlesztés vagy éppen a mesterséges intelligencia területei közül, és kipróbálhatják ezeket rövid, ám intenzív gyakorlatokon keresztül.

Az egyik legfontosabb előnye a rövid programozói tanfolyamoknak az, hogy

segít felmérni a résztvevőknek a meglévő képességeiket és adottságaikat.

Lehet, hogy valaki már rendelkezik olyan képességekkel vagy előzetes tapasztalatokkal, amelyekre könnyen tudna építeni a jövőben. De ugyanilyen fontos, hogy ha valaki még kezdőnek érzi magát, ez a nap segíthet abban, hogy felismerje, milyen területeken van szüksége további fejlődésre és tanulásra. Bár a programozás maga a logika és a problémamegoldás világa, a nyelvek is kiemelkedő fontossággal bírnak. Ha valaki már rendelkezik bizonyos nyelvi alapokkal, például az angollal, ami a legtöbb programozási nyelv alapját is adja, az hatalmas előny lehet. Amennyiben valaki ezen a területen szeretne fejlődni, a teljes képzés megkezdése előtt érdemes lehet ezen a téren erősíteni az ismereteit.

A közösség és az együttműködés is kiemelt szerepet játszik a programozók életében. A kódolásnál sokszor a problémamegoldásra és a csapatmunkára van szükség, így egy ilyen esemény lehetőséget ad arra, hogy bepillantást nyerjünk milyen közösségre számíthatunk, ha belevágunk a tanfolyamba. Meghallgathatjuk a végzett diákok beszámolóit, milyennek találták a képzést, hogyan sikerült a későbbi munkahelyükön alkalmazni az itt tanultakat. Az oktatóknak és mentoroknak is feltehetjük a kérdéseinket akár a programozással, akár az elhelyezkedéssel kapcsolatban.

Mivel sok cég gyakorlatilag a végzés pillanatában “felszívja” a frissen végzett programozókat, ezért az ilyen eseményeket ők is szívesen használják egyfajta karrier börzeként. Lehetőségünk nyílik velük is kapcsolatot építeni, illetve megismerni a vállalat karrier programjait, valamint a fejlesztők számára kínált lehetőségeiket.

Hogyan fejlesszük készségeinket ahhoz, hogy jó programozóvá váljunk?

Ahhoz, hogy jó programozóvá váljunk, többféle készséget kell fejlesztenünk, amelyek egy részét már a programozói tanfolyam előtt elkezdhetjük:

Programozási nyelvek és alapok elsajátítása: sok online kurzus, például a Coursera vagy a Udemy is kínál ingyenes vagy olcsó tanfolyamokat. A gyakorlat orientált feladatok és a projektalapú tanulás hatékony módszer lehet, hogy később is jól tudjuk követni az órák menetét. Ráadásul ezek a kurzusok hozzásegíthetnek bennünket az elmélet könnyebb megértéséhez is.

Angol nyelv: az angol nyelv fontosságáról volt már szó, de fejlesztőként nem lesz elég, ha csak egy általános nyelvtanfolyamra iratkozunk be. Többet segíthet, ha angol nyelvű programozási forrásokat olvasunk, akár könyvek vagy blogok formájában, hogy gyakorolhassuk a szakmai terminológiát. Második lépésként online tanfolyamok és videók segítségével mélyíthetjük el a tudásunkat. Harmadik lépésként a kódolás során érdemes angolul írni a kommenteket és dokumentációkat, hogy gyakoroljuk az írásbeli kifejezőkészséget. Végül, csatlakozva angol nyelvű közösségekhez, mint a GitHub vagy a Stack Overflow, ahol aktívan részt vehetünk a szakmai beszélgetésekben, gyakorolhatjuk az élő kommunikációt.

Projektek csapatban: használjunk ki minden projekt típusú együttműködést. Nem baj, ha nem kapcsolódik a kódoláshoz. Ez segít fejleszteni a csapatban dolgozás és a kommunikációs készségünket.

Folyamatos tanulás: a technológia gyorsan változik, ezért fontos, hogy mindig naprakészek legyünk, új dolgokat tanuljunk. Kövessük a fejlesztéssel kapcsolatos szakmai híreket és blogokat. Nézzünk videókat, vagy vegyünk részt meetupokon és szakmai konferenciákon.

Mentorság és tanácsadás: kérhetünk segítséget és tanácsot tapasztaltabb programozóktól vagy kijelölt mentoroktól is.

Rendszeres kihívások és feladatok: vegyünk részt kódolási kihívásokon és versenyeken, mint amiket például a HackerRank, LeetCode vagy Codeforces kínálnak. Ezek a feladatok segítenek a problémamegoldó készségek fejlesztésében.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×