HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A kézbesítő csomagja ezúttal törötten sem ért célba

A kézbesítő ellentmondásos sorozat. Hiába vonultat fel ugyanis részleteiben egészen élvezhető elemeket, ha közben ordas nagy hibáktól szenved. A világ- és karakterépítés kezdeti lendületét hamar megtöri a történetmesélés több ballépése is. A hitetlenkedés tudatos felfüggesztése pedig nehéz egy olyan produkció esetén, ami slendrián módon kezeli saját szabályait. Spoileres kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

K-Kontent

A Netflix nem véletlenül bízik a koreai tartalmakban. Az utóbbi évek egyik sikersorozata, a Nyerd meg az életedet elég határozottan írta be magát itthon is a stream-nézettségi verseny történelmébe. Nem csoda hát, hogy 2023 elején a szolgáltató gigantikus összegért vásárolt fel koreai gyártású produkciókat.

Black Knight Kim Woo-bin as 5-8 in Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

A kézbesítő (Black Knight) azonban viszonylagos mellényúlás lehet. A webképregényből sorozattá vált széria ugyanis ezernyi sebből vérzik. A disztópiákért és poszt-apokaliptikus környezetért lelkesedő akciófilm-rajongók ugyanakkor találhatnak benne élvezhető elemeket. Kár, hogy az írók az ő szórakozásukat is igyekeztek elrontani.

A kézbesítő

A sztori 2071-ben játszódik, miután egy meteor rendesen hazavágta a föld oxigénkoncentrációját. A történet szerint a Koreai-félsziget lakosságának csak 1%-a élte túl a becsapódást. A túlélők pedig kasztrendszerbe tagozódva úgy próbálnak életben maradni, mint ahogy azt a műfaj toposzai elvárják. A menekültek guberálva, fosztogatva, a középosztály nehézségek árán viszonylagos jólétben. A gazdagok pedig persze természeti és anyagi javakban dúskálva, a többiektől elszaparált luxuskörnyezetben.

HIRDETÉS

Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

A lakosság ellátásban nagy szerepet vállalnak a kézbesítők, akik sivatagon és martalócokon keresztül juttatják célba létfontosságú csomagjaikat. Közülük is kiemelkedik az 5-8-as futár (Kim Woo-Bin), aki kisebb celebnek és példaképnek számít a menekültek között. A főszereplőnek számító fiatal menekült, Sa-Wol (Kang You-Seok) is felnéz a futárra. A mesterségesen generált kasztok, a társadalmi osztályok közötti átjárhatatlanság, és a kézbesítők szerepe pedig ahogy az lenni szokott, konfliktusokhoz vezet. Azonban, hogy ki marad talpon az oxigénhiányos környezetben, az sok csatán keresztül realizálódik majd.

Gyors kézbesítés

A kézbesítő már első pillantásra is nagy hangsúlyt fektet a látványra. A vöröses árnyalatokban pompázó sivatagos külterületek hangulatosak, mint ahogy a jelmeztervezés és díszletek is sokat dobnak az atmoszférán. Ha nem is veszi fel a versenyt a mozis produkciókkal, tévés szinten bőven élvezhető látványt eredményez. Az effektek minősége és a vágás hektikussága azonban időnként képes rendesen kizökkenteni a nézőt az addigi műsorfolyamból.

Black Knight Esom as Seol-ah in Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

A problémák összessége ráadásul a széria egyik legemlékezetesebbnek szánt jelenetsorában kulminálódik.

A kézbesítő féltávjánál érkező autóversenynél erősen kilóg a CGI, és a vágás is igyekszik minél jobban összezavarni a nézők térorientációját. Hiába tehát a megkapó, akciódús szekvencia, ha az élményt megölik a sorozat gyengeségei. Az akciójelenetek miszlikre vágása egyébként jellemzően többször is agyon vágják az amúgy pofásan koreografált csatákat. Az új kézbesítőjelöltek egyik próbatétele, a tömegbunyó viszont még így, minden hibájával és esetlenke lassításaival együtt is kiemelkedik a sorozatból. 

A kézbesítő másik nagyobb problémája, hogy poszt-apokaliptikus sci-fiként van tálalva, de gyakran fittyet hány a saját szabályaira. Mert egy alapvetően oxigénhiányos környezetben a szereplők úgy viselkednek, mintha csak minden a legnagyobb rendben lenne. De még a hajuk is tökéletesen fest minden körülmények között.

A háttér így jóformán csak egy ürügyként szolgál a látványhoz és atmoszférához.

A hitelesség, vagy hihetőség pedig azonnal a sarokba dobva találja magát. Érdemes tehát a sorozathoz hasonlóan lazán kezelni a tudományos hátteret, és inkább csak sci-fi elemekkel körített disztópikus fantasyként tekinteni rá. Valójában pedig semmi olyasmi eredetiséget sem mutat fel, amitől egy fokkal emlékezetesebb lehetne a végeredmény. Sem a környezet, sem a konfliktusok nem emelkednek felül a sablonokon. De még a társadalmi berendezkedés és a fekete-fehér világkép sem tartalmaz egyediséget. 

Kicsit meggyűrődött, maradhat?

Nemcsak az akciójelenetek, de a sorozat általános szerkesztettsége is hagy kívánnivalót maga után. Néha olyan érzést kelt, mintha eredetileg egy hosszabb játékfilmnek készült volna, és csak az utómunka során döntöttek volna a szerializálás mellett. Erről főleg az egyes epizódok zárása árulkodik, amikor jelenet közben vágják el a cselekményt, képregényesen stilizált záróképpel. Önmagában ez még persze lehetne egy működőképes eszköz is, de A kézbesítő esetén nehéz nem az ellenkezőjére gondolni. Az érzetet tovább erősíti a furcsa aránytalanság, ami több szinten is jelentkezik.

Black Knight Kim Woo-bin as 5-8 in Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

Tonálisan néha egészen nagy kilengéseket tesz az infantilis humorkodás és a sötét társadalomrajz között.

Vagy éppen túl későn emel be olyan jelentős információkat, amik hozzájárulhattak volna a történet jobb megértéséhez. És a cselekményvilág változatosabbá tételéhez. Ezzel együtt pedig a mindössze hat epizódnyi széria egyszerre tűnik komótosan építkezőnek, majd máskor pedig érthetetlenül kapkodósnak is. 

Black Knight (L to R) Esom as Seol-ah, Kang You-seok as Sa-wol in Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

A vaskos sablonokból faragott, egydimenziós karakterek sem szolgálják éppen a sorozat érdekeit. Kikkel is találkozunk? Karizmatikus szépfiú: Kim Woo-Bin hiába is tekintetmágnes, a sztori nem igazán követelte meg tőle a színészi kvalitásainak megcsillogtatását. Esetlen, tanulásra képes jófiú: Sa-Wol képében kapunk ugyan egy kedvelhető figurát, de alakjában sincs semmi meglepetés. A személyét érintő fordulat ellenére sem. A jófiú esetlen segédei: a komikus, rajzfilmszerűen bugyuta figurák mintha csak arra szolgálnának, hogy így kompetensebbnek érezzük a főhőst. Mellettük pedig feltűnik még a jófiú nagyon is talpraesett, katonai háttérrel rendelkező nővére, és a hataloméhes, nagyon gonosz Gonosz. Minden adott tehát egy jó kis disztópikus szappanoperához. Játékidejéből fakadóan azonban A kézbesítőnek esélye sincs szappanoperásodni. Viszont amit az írók művelnek a végjátékhoz érve, az felér egy sikertelen merénylettel is.

Bocsánat, téves cím

A kézbesítő ugyanis sajnos csak nyomokban tartalmaz megkapó elemeket. Pozitív üzenete, hogy a járványok és bármilyen más humanitárius krízis közepette hősként ábrázolja a futárokat. Ezért pedig tényleg nem lehetünk elég hálásak nekik. Másfelől pedig A kézbesítő beemel egy egészen erős anti-establishment üzenetet is.

Black Knight Song Seung-heon as Ryu Seok in Black Knight Cr. Kim Jin-young/Netflix © 2023

SPOILERES TERÜLET!

Ahogy például a finálé oltásellenes üzenete kibontakozik, az elég ízléstelen. Ugyan a sorozat kontextusán belül értelmezhető a főszereplők cselekedete, de a fő üzenete mégis csak a következő:

  • Van egy hatalmával visszaélő Gonosz, aki a védőoltásokat használja fel az aljas céljai érdekében.
  • A tettével a Jófiúkat pedig arra kényszeríti, hogy az embereket lebeszéljék az oltásról.

SPOILER VÉGE!

Akármennyire is működik ez a felvázolt fiktív világon belül, nagyon könnyen helyezhető azon kívül, és erősítheti meg a káros összeesküvés-elméleteket. 

Vissza a feladónak

Akárhogy is, A kézbesítő lehetett volna simán jobb sorozat. De sajnos sem az akció jeleneteinek fényképezése, sem a vágás, sem az írás nem sikerült olyanra, hogy működjön. A történetvezetés is jobbára mentes minden feszültségtől, és a pár izgalmas cselekményelem sem tartogat annyit, hogy emlékezetes maradjon. A társadalomképe, vagy a disztópikus környezet túlságosan is ismerős és nemigen tartalmaz újdonságot. Szűk kézzel mért jó elemei mellett pedig káros üzenetet is hordoz. Ha már koreai sci-fi/disztópia, a Nyugalom tengere, vagy az Űrsepregetők jobb választás lehet. Pedig a potenciál itt is megvolt.

4 /10 raptor

A kézbesítő 1. évad

Black Knight

sci-fi/disztópia
6 epizód
Premier: 2023. 05. 12.
Csatorna: Netflix

 

editor
Már általánosban írtam könyvekről a suliújságba, majd 2009-től egy online magazinba filmekről. A sci-fi/horror/szuperhős vonal mellett kifejezetten vonzanak a trash és peremtartalmak. Meg a metál!