Podcast

A 3-test probléma nem okoz álmatlan éjszakákat, de így is leköti a figyelmünk

A Roboraptor Podcast tematikus adását megszakítjuk, hogy beszámoljunk az év egyik legjobban várt sorozatáról. Kultikus sci-fi regény a Trónok harca alkotói tolmácsolásában. Na, de vajon a Netflix A 3-test probléma adaptációja beváltja-e a várakozásainkat?

A háromtest probléma (és folytatásai) kétségkívül a kétezres évek legnagyobb hatású és legkultikusabb tudományos-fantasztikus regénye. Cixin Liu regénye nem pusztán egy elképesztően egyedi hard sci-fi, ami meglehetősen rendhagyó módon közelíti meg az idegeninváziós történet sémáját, de közben kifejezetten izgalmas kérdéseket is feltesz a tudományhoz fűződő viszonyunkról. Noha tavaly már készült a sorozatból egy meglehetősen könyvhű kínai tv-sorozat, a regényfolyam sikerét tekintve csak idő kérdése volt egy nemzetközi feldolgozás.

https://open.spotify.com/episode/06AvLdBZBzlYohLlZBCPiQ?si=5494cdbc91b74d11

Ez most a Netflixre érkezett meg. A 3-test probléma sorozatot ráadásul az a David Benioff és D. B. Weiss páros adaptálta, akik a Trónok harca képében egyaránt hozták el az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és leginkább csalódást keltő sorozatát. Vajon egy ilyen erős alapanyagból készített sorozat képes lehet visszaállítani a Netflix (tartalomgyártóként) megtépázott renoméját? Be tudja-e bizonyítani a Benioff és Weiss páros, hogy tényleg tehetségesek? Vagy végleg kiderül, hogy a Trónok harcával csak szerencséjük volt? Hogyan sikerült adaptálni a meglehetősen cselekményszegény regényt? Van-e létjogosultsága a „kortárs trendek” szellemében történt változtatásoknak? Menyire mélyed el a 3-test probléma az alapmű által felvetett, gondolatébresztő témákban? Sikerül kihasználni annak – a mai világra nézve eléggé releváns – hasonlatait? Többek között erről beszélünk a legújabb podcast adásunkban.

Timecode-ok és amiről szó lesz:

  • 2:30 – Az elmúlt időszak Netflix original sorozatairól beszélgetünk. 
  • 12:30 – Lehet A háromtest probléma a Netflix új aranytojást tojó univerzuma? Hol maradt a hype, amit vártunk?
  • 20:10 – A sorozat alkotói D.B Weis és David Benioff, akiknek a Trónok harcát is köszönhetjük. Mit vártunk előzetesen új sorozatuktól, a finoman szólva is megosztó finálé után? Mennyire jöttek be a prekoncepcióink?
  • 23:00 – Spoilermentesen a sorozatról.
  • 44:30 – Akkor most jó vagy nem jó adaptáció a A 3-test-probléma? Spoileresen a regényről és a sorozatról.

A műsort meghallgathatjátok Spotify és YouTube-lejátszási listáinkon az eddigiekkel együtt. Az adást INNEN le is tudjátok tölteni, de akár iTunes-on is feliratkozhattok, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről!

Beszélgetnek: Hartai Dávid és Pongrácz Máté

a 3-test probléma

Pongrácz Máté a Budapest Corvinus Egyetem Szociológia szakán végzett. A műfaji filmek nagy kedvelője és az elfedett, obskúrus, de értékes darabok felkutatója. A szerzői trash védnöke és Zardoz hírnöke.