HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Nagykorú lett a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál, és ötnapos nagy bulival vár

Ötnapos programsorozattal vár minden képregényrajongót a Magyar Képregény Szövetség 2023. május 10-14. között Budapest különböző pontjain.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hol kezdjük a fesztiválozást?

A Képregényfesztivál 2023. május 10. szerdán a Restro Puskinban indul a legjobb magyar képregényeknek járó Alfabéta-díj tavalyi nyerteseinek kiállításával,

innentől kezdve pedig a közönség sok helyszínen nézheti, hallgathatja, alkothatja, olvashatja és viheti haza a képregényeket és az azokhoz kapcsolódó tartalmakat.

A szervezők ALKOTNI hívja a tapasztaltabb és a kezdő rajzolókat egyaránt.

HIRDETÉS

Tanulj képregényezni nemzetközi vendégektől! Egyedülálló ingyenes workshopok.

  • Szerda (május 10.) este rajzszakkör-jelleggel mixeld újra kedvenc olvasmányaidat.
  • Szombaton (május 13.) Joonas Sildre (Két hang között) észt és Luís Bustos (García) spanyol alkotók tartanak workshopot a Milestone Intézetben.
  • Szombaton Thomas Verguet (Magellán) gyerekworkshoppal vár mindenkit a Francia Intézetben.
  • Szombaton cseh vendégeink irodalmi remix, bábkészítő, és silent képregénykészítő workshopja a Deák 17. galériában: Vojtěch Mašek és Chrudoš Valoušek, Iveta Merglova.
  • Vasárnap (május 14.) Aki elrugaszkodna a papírtól, azt vasárnap a Dürer Kertben várja a cosplaykellék-készítő műhely! Ugyanitt Korbuly Ágnes Snoopy segítségével tart képregényworkshopot.

A workshopokról további információt a Képregényfesztivál hivatalos oldalán találsz!

Nézz és olvass! – Kiállításforgatag a Képregényfesztiválon

Összesen négy kiállítást lehet majd megcsodálni, részletek a programot a Fesztivál honlapján találtok erről.

OLVASNI is lehet majd a fesztivál zajától félrevonulva, ugyanis a Gólya Presszó KépregényKönyvtára csütörtökön (május 11.) kifejezetten a képregényfesztiválozóknak nyitja ki a kapuit. Vendég a többszörös Zsoldos Péter-díjas Moskát Anita író. Részletes programajánlót a Facebook-esemény linkjében keresd.

Iamyank

HAZAVINNI pedig természetesen a legizgalmasabb újdonságokat és az antikvár kincseket a vasárnapi (május 14.), Dürer kerti vásárból lehet, ahol 10–17 óra között bolyonghatunk a kisebb-nagyobb kiadók, alkotók és alkotócsoportok asztalai között!

Legyen ZENE és Kerekasztalbeszélgetés!

nemcsak DJ-szettet lehet a Dürer Kertben hallgatni, hanem kerekasztal-beszélgetéseket is.

  • Iamyank és Joonas Sildre vasárnap, május 14-én, a Dürer Kertben Arvo Pärtről és az életét bemutató képregényről beszélgetnek (lásd lejjebb).
  • A leglátványosabb program május 14-én a Dürer Kertben lesz: díjnyertes képregényalkotók Zságer Balázzsal közösen improvizálnak (lásd a Dürer kerti programsorozatot)
  • Május 13. szombaton a Kelet Kávézóban pedig Képregény/társadalom műhely lesz:

szó lesz a képregény helyéről a közoktatásban és az egyetemen, illetve történelmi témájú alkotások kapcsán a nácizmusról, családi traumákról, társadalmi haragról.

Az utóbbi beszélgetés apropója  Leopold Maurer és Regina Hofer Rovarok c. képregénye, amely a Fesztiválon jelenik meg a Nero Blanco Comix jóvoltából.

Vigyázó szemetek a Dürer Kertre vessétek!

A Képregényfesztivál legforgalmasabb napja május 14-én lesz a Dürer Kertben. Az egész napos képregényvásár mellett az alábbi színpadi programokkal és workshopokkal várnak titeket:

  • 11.00 Beszélgetés Luis Bustossal, a García! rajzolójával (tolmácsolással)

A beszélgetést pedig nem más, mint Szente Ádám, a Roboraptor képregény rovatának oszlopos tagja és a raptor artok csodás alkotója moderálja!

  • 11.30 Beszélgetés Thomas Verguet francia vendégünkkel (angolul)
  • 12.00 Képregény nem csak Nyíregyházán – Kertész Sándor előadása
  • 12.30 Az Alfabéta- és a Korcsmáros-díjak átadása
  • 14.15 Joonas Sildre és Iamyank Arvo Pärtről: Hogyan reagál egy grafikus és egy zenész Pärtre? Hogyan fejezik ki Pärt hatását képekkel és más stílusú zenékkel? A beszélgetés résztvevői: Joonas Sildre, a Két hang között: Arvo Pärt életei című képregény alkotója, valamint Iamyank, a posztmetál kísérletező.

15.30 IMPRÓ! Képregényalkotók feat. Zságer Balázs

A többször emlegetett IMPRÓ! május 14-én lesz a Dürer Kertben, ahol a képregény találkozik zenével. Izgalmas, inspiráló kölcsönhatásokra számíthatunk! Képregényművészek impróznak Zságer Balázs szettjére, Zságer Balázs pedig  a kacskaringózó vonalakra és színekre imprózik. A vásznon tollak, kezek, figurák, benyomások fognak táncolni a zene ütemére, hívva a közönséget, hogy csatlakozzanak és mozogjanak együtt. További infót a Facebook-eseményen találtok.

Rajzolnak:

WORKSHOPOK

  • 13 órától a Kreatív Zónában

Írd újra, rajzold tovább! Workshop gyerekeknek és felnőtteknek Korbuly Ágnes illusztrátorral.

Charles Schulz legendás képregénysorozatának, a magyarul Snoopy-ként is ismert Peanuts-nak képkockáiból kiindulva hozunk létre újabb történeteket. Bátran elrugaszkodunk az eredeti képregénytől, és közben a szereplőket is jobban megismerjük. Korosztálytól függetlenül bárki bekapcsolódhat.

  • 15 órától a Creatív Zónában: Készíts batarangot a Cosplay-kellékkészítő műhelyben!

A teljes programsorozatot a Képregényfesztivál hivatalos honlapján találjátok!