HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Alföldi technobetyár-regény lett 2023-ban a legjobb magyar sci-fi – Kiosztották a Zsoldos Péter-díjakat

Az Ellenpont fantasztikus minifesztiválon kiosztották a 2023-as Zsoldos Péter-díjat a legjobb SFF regénynek, novellának és fordításnak – adta hírül a Zsoldos Péter-díj zsűrije.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díjal minden évben a legjobb fantasztikusirodalmi alkotásokat jutalmazzák legjobb regény, novella és műfordítás kategóriában. A győztes művek idén is a Libri könyvesboltok marketingtámogatásában részesülnek.

A magyar szerzők művei közül hét tagú zsűri – Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Hegedűs Orsolya irodalmár, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi Hugo-díjas író –, míg a fordítások közül három tagú zsűri – Lapis József irodalomtörténész, Orosz Anna műfordító és szerkesztő, valamint O. Réti Zsófia irodalom- és kultúrakutató – a hazai szakmai közönség javaslatai alapján összeállt shortlistről választotta ki a legjobbakat.

A 2022-es év díjazottjai:

A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott:

HIRDETÉS

idén a közönségszavazás győztese Kondor Vilmos alternatív történelmi krimije, a Második magyar köztársaság lett.

Posztapokaliptikus világ, elsivatagosodott Alföld, a megfigyelőrendszerek ütközése a puszta törvényeivel, a jövő, amelyben a feléledő mítoszok jelentik a legnagyobb veszélyt – egy másik Magyarország, ahogyan még soha nem láttuk” – mondta el H. Nagy Péter zsűritag laudációjában Lőrinczy Judit regényéről. – „megváltoztatja a betyárromantikához való hozzáférésünk távlatszerkezetét, miközben újraírja az Atilla halálához kapcsolódó mondakört.

A zsűri laudációinak teljes szövege és a díjra jelölt művek listája a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

(Zsoldos Péter-díj)