HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

A hazugság tézisei kritika – Hazugság lenne azt állítani, hogy a novellák ideje lejárt

Moskát Anita neve immár összeforrt a kortárs hazai fantasy irodalommal. Évek óta sorra örvendezteti meg az olvasóközönséget – regényei mellett természetesen – a különféle antológiákba és magazinokba írt novelláival. Nem meglepő, hogy gyorsan összegyűlt neki egy kötetre való fantasztikus iromány, amelyek kiadásért esedeztek. A szerző azonban nem érte be ennyivel, egy teljesen új kisregénnyel is előrukkolt, hogy még színesebbé tegye A hazugság téziseit, amely idén jelent meg a Gabo Kiadó gondozásában. Kritika

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A hazugság tézisei joggal viseli ezt a címet, ugyanis a történetekben visszatérő motívum a hazugság, akár magunkkal, akár másokkal szemben alkalmazzák a szereplők. Maga a kötet egy kisregényt és kilenc novellát tartalmaz. Ráadásul az egyik történet a régi időket idéző “Kaland Játék Kockázat” lapozgatós könyvek mintájára készült. Bár a novellák többsége már korábban megjelent vagy egy antológiában vagy egy irodalmi lapban ugyanolyan élvezetet nyújt az olvasásuk, mint első alkalommal. Azokra pedig akik nem olvasták a megjelent műveket, az újdonság minden erejével hathatnak. 

Mint a szerzőtől már megszokhattuk, most sem könnyed estimesékkel dédelgeti el az olvasókat. 

Górcső alá veszi az emberi természet számos árnyoldalát, miközben saját maga előtt is új utakat fed fel. Nem csupán a számára komfortosnak számító fantasy világokat, hanem a sci-fi és weird közeget is belegyúrva a az egészbe, amibe aztán ezeket az egymással remekül harmonizáló történeteket illesztette. 

HIRDETÉS

A mesterhazugság című novella adja meg a kezdőlökést a kötetben való elmerüléshez. Egy hazugságokból építkező társadalmat fest le, ahol megbecsült mesterségnek számít, ha valaki hazugságokból építkezik. Egy olyan világot vetít elénk, ahol mindig lehet nagyobbat hazudni és az emberek félnek kimondani az igazságot. A fantasy közeg egyfajta misztikumot ad ennek az egésznek, ugyanakkor a keserű valóságot is a szemünk elé tárja, hiszen mi is láthatunk hazugságra épülő birtokokat, és elhallgattatott igazmondókat. Bár fantasy világba ültetve kapjuk mindezt, Moskát nem feledteti velünk, hogy minden a valóságon alapszik. Nem csupán párkapcsolati bántalmazással találjuk szembe magunkat ebben a novellában, hanem egy megrendítő anya-lánya történettel is. 

Rögtön itt meg is említeném, mennyire fontos szerepet töltenek be a kötet egészében az anya-gyermek kapcsolatok, leginkább az anya-lánya viszonyok.

Több szempontból is érdemes figyelni ezekre a kapcsolatokra olvasás közben, hiszen rengeteg példázatot megfigyelhetünk általuk, amik talán nem is tűnnek annyira fikciónak. Különösen megrendítő a Négyszemközt és A mesterhazugság, ellenben szívszorító az Istenanyák vagy A gyertya a magasban tündöklő nap. Előbbi kettőben rendkívül toxikus kapcsolatokkal találjuk szemben magunkat, ám mindkét történetben ez másként nyilvánul meg. Utóbbi kettőben pedig azt mutatja be a szerző, ahol az édesanyák a végletekig képesek elmenni gyermekeikért. Moskát Anita különösen sok energiát ölt a Szerződési szabadság című kisregényébe, amelynek központi témája nem csupán annyi, hogy holmi jogászok rafinált szerződésekkel manipulálják a fizikai törvényeit vagy mások egészségét. Hanem kimondottan kulcsszerepe van a történetben a szülő-gyermek viszonynak, amely visszaadja az olvasó hitét a szeretetben, annak ellenére, hogy közben a világ darabjaira hullik. 

A szerző eddig megjelent kötetei

A Fekete monitor és a Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe két nagyon fontos szakaszát ragadja meg az emberi életnek, az utóbbi a tanulást, az előbbi a munkával töltött időt. Bár mindkét történet egyfajta stresszfaktort mutat be, formájukban teljesen eltérőek. A Fekete monitor a lapozgatós könyvek mintájára épül fel, emiatt ad egy plusz izgalmat az olvasó számára. Nem csupán átsuhanunk a novellán, hanem úgy érezhetjük, mi alakítjuk a történetet a saját döntéseink alapján. Mindeközben fogalmunk sincs, hova fut ki ez az egész sztori, ahogyan a való életben sem tudjuk mindig, milyen következményekkel járnak a döntéseink.

A munkahelyi kiégést Moskát egy irodai közegen keresztül mutatja be, ahol egyenesen rávilágít arra, hogy hiába próbálja a cég úgy beállítani magát, mint ha törődne az alkalmazottakkal, mégsem érezni ezt a felszín alatt. Az elsötétedő monitortól való rettegés, a kollégák közti rivalizálás és a folyamatos teljesítménykényszer előbb vagy utóbb elvégzi a dolgát. Ennek előfutára jószerével az iskolai stressz. A Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe megmaradt a klasszikus novella formátumnál, de inkább hátborzongató élményt nyújt az olvasása. Azt, hogy a diákok a töménytelen mennyiségű anyagot próbálják magukba erőltetni, Moskát Anita tollából szó szerint lehet értelmezni. Lenyalni a betűket a lapokról, vagy eggyé válni a tananyaggal egy remek kis weird novellában szinte már természetes, akkor is ha közben egy csápos entitássá válik az ember. 

A hazugság tézisei egy újabb izgalmas szelet Moskát Anita életművéből. A novelláskötetben mindenki találhat kedvére való történetet, de senki se számítson mosolygós boldog végekre. A hazugságok, a családi kapcsolatok, a kiégés és a klímakatasztrófa mellett olyan témák is megtalálhatóak a könyvben, mint a párkapcsolati erőszak, az elmúlás vagy épp a szeretet ereje. Moskát Anita nem felejt el minket emlékeztetni: mindennek ára van! 

9 /10 igazmondó raptor

A hazugság tézisei

Szerző: Moskát Anita
Műfaj: sci-fi, fantasy, weird
Kiadás: Gabo kiadó, 2022
Oldalszám: 390

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük