HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Gran Turismo az autós filmek családi négyajtósa, mely átlagos minden szempontból

A Gran Turismo közelébe se ér a versenyzős nagyoknak. Ennek ellenére stabilan tart egy igazán átlagos autósfilm szintet, ahol nem oszt, nem szoroz videojátékos kezdete.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Kazunori „Kaz” Yamauchi japán videojátéktervező 25 évvel ezelőtt vágott bele álma létrehozásába: létrehozni a tökéletes versenyszimulátort. A Gran Turismo sorozat egyfajta oltár az autóipar előtt, amely újabb és újabb részei tovább csiszolják az eredeti koncepciót. A játékosok verdákat vásárolhatnak, alkatrészeket szerelhetnek, kalibrálhatják a paramétereket és részt vehetnek különböző versenyekben. Szemben az árkád jellegű mókákkal, a Gran Turismo célja, hogy autentikus és hiteles legyen. A profi versenyzés ugyanis kevesek számára elérhető, a társadalmi változások miatt pedig egyre kevesebben vezetnek már – Kaz így nem csak azt szerette volna, ha a versenyzés szelleme, az autók iránti szeretet fennmaradnának ebben a virtuális palotában, hanem azt is, hogy megihlesse a jövő generációt, és elérje azokat, akik lehet, hogy másképpen a közelébe se kerültek volna ennek a világnak. Vágya teljesülhetett, és egy ilyen történetet mesél el a PlayStation Productions újabb filmadaptációja.

Ebben az esetben azonban nem egy videojátékos történet került fel a filmvászonra, hanem egy valódi, amit pont az említett szimulátor indított útjára: Jann Marddenborough sztorija került a vászonra, aki videojátékozással kezdte, viszont most már valódi autókkal versenyez. Jann Mardenborough (Archie Madekwe) megszállottja a játéknak, és az az álma, hogy egyszer profi versenyző lehessen. Míg ő édesapjával, Steve-vel (Djimon Hounsou) perlekedik, aki arra biztatja, hogy csináljon már valami „hasznosat”, a Nissan egyik marketinges fejese, Danny Moore (Orlando Bloom) épp vállalata japán központjába látogat, hogy egy izgalmas javaslattal álljon elő. Azt szeretné, ha a Nissan szponzorálna egy bajnokságot, aminek a lényege, hogy a legjobb Gran Turismo játékosokat valódi versenyzővé képezik ki, a nyertes pedig a Nissan színeiben indulhat igazi futamokban. Az autógyártó döntéshozói leokézzák a döntést, Moore pedig beveszi a csapatba a vonakodó Jack Saltert (David Harbour),

HIRDETÉS

hogy ezekből a kockákból igazi autóversenyzőket faragjon.

Jason Hall és Zach Baylin forgatókönyve erősen átlagos. A történet a tipikus versenyzős-sportos narratív íveken megy keresztül (nagyon szeretném csinálni, senki se hisz bennem, majd jól megmutatom, aztán elbizonytalanodok – és így tovább) , ami önmagában nem lenne probléma. Nagyobb gond, hogy a karakterek szájába adott mondatok nagyon „filmesek”, és gyakran érezni azt, hogy már-már azzal a koncepcióval hozták létre őket, hogy majd jól hangozzanak egy-egy előzetesbe vágva. Ezen túl a több mint két órás játékidőben meglepően kevés maga a versenyzés, annál pedig, ami bekerült, kevés a kontextus. Van pár pörgős jelenet, búgó motorok, kattanó váltók, az ülésekbe fúródó fejek; de nincsenek kerek sztorik arról, hogy miként zajlik le a mérkőzés, és a néző mire figyeljen és miért izguljon. Lehet itt érvelni amellett, hogy egy igazi versenyrajongó tudja, hogy melyik pálya mit hordoz magában, de a filmnek is dolga – szerintem –, hogy kontextualizálja ezeket. Így összességében tehát középrangú karakterdráma, nem jól összerakott „akció” és a központi ihlet hanyagolása jellemzi.

Neill Blomkamp rendező sem igen tudott többet kihozni a kapott anyagból, a videojátékos szál ugyanis nagyjából csak egy ugrópad, amiből elindul a cselekmény. Pedig maga a koncepció teljesen elképesztő, már-már hihetetlen – az ismerőseim 90 százalékának el kellett magyarázni (jogosan), hogy miként lehet igaz történet a Gran Turismoból. A játék ugyanis önmagában egy bámulatos technikai alkotás, emellett pedig hihetetlennek tűnik, hogy valakik tényleg a videojátékozásból kerüljenek át a profi versenyzés világába. Pedig ez a fajta átfedés nem is annyira abszurd, mint elsőre gondolnánk: a játékok készségfejlesztése átültethető a valóságba is. Itt azonban egy nagyon specifikus helyzetről van szó, a film pedig elég méltatlan abban a tekintetben, ahogyan nyúl ehhez az egészhez. A nyitányt leszámítva egy egyszerű, üzemképes, de ennél se több, se kevesebb autós filmet kapunk nagy szavakkal, ritkán érezhető nagy tétekkel. Sőt, utóbbinál egy esetet a valósághoz képest elég ízléstelenül átrendezték időben, de nem szeretnék spoilerezni.

Volt egy kifejezetten jópofa megvalósítás: a vezetésnél gyakran Mardenborough a játékhoz hasonlóan látta a kijelölt útvonalat, vagy úgy képzelte el magát, mintha otthon ülne a monitorja előtt, és nem egy valódi kocsiban. Ezt egy látványos képi megvalósítással vizualizálják a nézőnek, merítve a videojátékos ihletből, és demonstrálva azt,

hogy a srác mennyire alaposan ismeri a járművet, amit vezet és a pályákat.

Madekwe egyébként jól hozza Mardenborough karakterét, és külön érdekesség, hogy valódi Jaan volt a kaszkadőre a (Magyarországon is forgatott) film során – plusz producerként is részt vett benne. Madekwe átadja azt a lelkes fiatalt, akinek most tényleg lehetősége nyílik arra, hogy ne csak azt csinálhassa végre, amit igazán szeretne, hanem arra is, hogy megmutassa a kételkedőknek: igenis, megéri küzdeni, várni és tenni az álmaidért. Bloom pazar mint a lelkes, de közben erősen biznisz- és marketingorientált kisgóré, aki hisz ebben az egészben, de azt is tudja, mennyit számít az imidzs. Harbour pedig hozzáillő karaktert kapott, mint a kételkedő veterán, akiben azért a fiatalok tisztább hite és lendülete még meg tud mozgatni valamit.

Verdikt

A Gran Turismo nem egy valódi videojáték-adaptáció, amivel önmagában nem lenne gond. Sajnos azonban nem is egy kifejezetten jó film. Egyrészt gaming gyökere csupán a kezdőszikra, így inkább a versenyzős filmek kedvelőit célozza meg, abban bízva, hogy majd a játéksorozat kedvelőit is bevonzza neve és koncepciója. Azt azonban, amit megkísérel kockázatmentesen és átlagosan teszi. Nemigen tud mit kezdeni azzal a bámulatos igaz történettel, ami ihletként szolgál, és a Tetrishez hasonlóan „elhollywoodozza” a valóságot (bár utóbbi összességében kerekebb volt), amitől romlik az összhatás. Egyértelmű, hogy a PlayStation Productions most minden szellemi tulajdonát próbálja adaptálni más médiumokra, hogy majd arra építsen, ami igazán működik. Itt teljesen más felállásról van szó, mint az Uncharted vagy a The Last of Us esetében. Ez most nem jött be annyira, de volt már rosszabb. Lesz jobb is.

5 /10 Turbóraptor

Gran Turismo

Gran Turismo

amerikai életrajzi versenyzős dráma
Játékidő: 134 perc
Premier: 2023. augusztus 10.
Rendező: Neill Blomkamp