Sorozat

Shadow and Bone 2. évad – Hogy lehet ennyi könyvet beletenni egy évadba?

A Netflix meglepően sikeressé vált young adult fantasy sorozata, a Shadow and Bone márciusban tért vissza, hogy végre elárulja, hogyan győzi le Alina, a napidéző az Éjurat. A sorozat most is bátran vállalta adaptációs terheit, de mégis megroggyant a súlyuk alatt. 2. évad kritika.

Alina és Mal szökésben vannak, miután az Éjúr kitágította a Ravkát felosztó Zónát, ezzel további városokat és ártatlanokat pusztítva el. Azonban nem sokáig menekülhetnek, ugyanis elcsípi őket egy Sturmhond nevű kalóz. Ám a kalózkapitányról hamar kiderül, hogy ő Nyikolaj Lancov herceg, a ravkai cár másodszülött fia, akinek tervei vannak Alinával: hazavinni az udvarba, hogy ezzel egyesítse a birodalmat, visszaszerezze a grisák Éjúr által megtépázott hírnevét és kiépítse trónkövetelési szándékait. Alina azonban tudja, hogy a politika nem elég Ravka megmentéséhez: Mallal az udvari játszmáktól elszakadva folyamatosan keresik a további két Morozova erősítőt, hogy a napidéző erejét megsokszorozva nézhessen szembe az Éjúrral és annak legyőzhetetlen árnykatonáival és dezertőr grisáival.

Mindeközben Kaz Brekker és varjai számára sem alakul jól a hazatérés Ketterdamba: a város pénzura és címeres gazembere, Pekka Rollins felvásárolt mindent, köztük a Varjú klubot, azaz a varjak főhadiszállását, és még egy gyilkosságot is a srácok nyakába varrt. Brekker nem hagyja annyiban a kilakoltatásukat, a szívidomár grisával, Nyinyával és a bombagyáros Wylannal kiegészülve Rollins életére tör.

Sok könyvet adaptálna a showrunner, de nem bírja a játékidő

Az 1. évadot végigkísérte az az adaptációs kihívás, amelyet a showrunner, Eric Heisserer és írócsapata tudatosan vállalták a Shadow and Bone sorozattal: a fő Grisa-trilógia és a Hat varjú duológia együttes adaptálását.

Míg az előző szezonban ennek nehézségeit sikeresen megugrották, addig az új etapban már remegni kezdett a váz a sok cselekményszál és karakter alatt.

A helyzetet eleve nehezítette, hogy a 2. évadban nem kettő, hanem legalább négy könyvből (a főtrilógia két további kötetéből, és a duológia mindkét részéből) csemegéztek kedvükre az írók, ehhez viszont nem kaptak hosszabb játékidőt: most is 8 x 60 perces keretekbe kellett beleférniük. Ráadásul – ha a könyvekből indulunk ki – további nehézséget jelent az, hogy a két regénysorozat már igen nehézkesen hozható össze egy idősíkra: Alináék Ravkában tevékenykednek, míg Kaz Brekkerék végig Ketterdam és környékén, sok-sok évvel a ravkai események után. Azaz a két cselekményszál túl távol van egymástól ahhoz, hogy össze lehessen logikusan fűzni – nem hiába érzik úgy az írók, hogy szükség lenne egy Hat varjú spin-off sorozatra. De Heissererék álltak a dolgok elébe – a harmadik epizódig.

Addig úgy nézett ki, tematikus kapcsolásokkal fogják összefogni a sokfele szakadt szereplőket – kezdve az Éjúrtól a börtönben sínylődő fjerdai grisavadászig, Matthiasig -, amely ideig-óráig működött is. Viszont a cselekmény előrehaladása ettől dagályossá vált, amely már a Crooked Kingdom c. kötetet is nehézkessé tette: mintha minden hibájával és jóságával együtt akarták volna adaptálni a Grisverzumot. Időközben mintha maguk az alkotók is rájöttek volna – vagy nem tudták, hogy a Netflix berendeli-e a 3. évadot -, hogy ez nem lesz jó, és egy huszárvágással visszarántották a Varjakat, majd fokozatosan a további mellékszereplőket is. a ravkai puskaporos hordóba. 

A szereplők egy helyre terelése felgyorsította az eseményeket, viszont a Shadow and Bone sorozat így átesett a ló túloldalára: hadarós, elhamarkodott lett.

Ezt főleg a szereplők közti kapcsolatok sínylették meg, amelyek eddig jól működtek. Az előző szezonban felépített Alina-Mal kapcsolat jelenlegi próbatétele itt elsietett, nem átélhető, csak az évadzáró vetít előre esetleges hosszú nehézségeket. Hasonlóan járt Kaz és Inej minimalistán bemutatott kapcsolata, több mellékszereplőé pedig inkább időkitöltésnek érződött, hiszen nem voltak korábban vagy most megalapozva. Sőt, Matthiasról mintha egy-egy bevágáson kívül teljesen elfeledkeztek volna az alkotók. A mellékszereplők közül egyedül Tamar (Anna Leong Brophy) és Tolja (Lewis Tan) kettőse járt jól, akik remek színt hoztak a sorozatbeli grisa világba és a humor részhez is. És ennyivel teljesen jól betöltötték szerepüket.

Inej és Zója is egy térbe kerültek

A legalulkezeltebb szereplő a könyvolvasók abszolút kedvence Nyikolaj Lancev, aki szinte árnyéka önmagának a sorozatban. A Siege and Storm – Ostrom és vihar c. kötetben debütált herceg ügyes politikai machinátor, aki tudatosan húzza trónörökös testvére, Vaszilij idegeit adminisztrációval, továbbá udvari PR-ra és stratégiára oktatja Alinát annak érdekében, hogy Ravka mellett tartsák a grisákat és a jónépet is. Mindezt baromi szórakoztatóan teszi. Erre Patrick Gibson az az első epizódok alapján képes lenne, ha lenne játékidő a kibontakozásra. Mivel a politizálás kimerül egy-egy megbeszélésben vagy bálokban, így sem a színészben, sem Nyikolaj karakterében rejlő potenciál nem tud megmutatkozni a képernyőn. És rajta keresztül Alina karakteríve is sérül. Az udvari ügyek és a grisa hadsereg szervezése nem elég hangsúlyos a fejlődésében, sem pedig “a két szék  közé esik-helyzete, amelyet csak hellyel-közzel vázol a sorozat: egyszerre kell az erősítők által táplált hatalomvágyát kezelni és vezetői képességeit fejleszteni, miközben Maltól sem szeretne elszakadni a saját kiválasztottsága miatt. A könyveket ismerő nézőként tudhatjuk, mi miért fontos, de forrásszöveg nélkül nem biztos, hogy mindig világos ez.

A Shadow and Bone szíve azért megmaradt

Bár nem jut elég idő a karakterek fejlődésívének teljes kibontására, akadnak jó pillanatai a Shadow and Bone 2. évadának. Látványban egy-két átlátszó CGI-hátteret leszámítva továbbra is szerethetően kelet-európai a sorozat, illeszkedve a regények orosz és holland történelmi gyökereihez. Helyszínek közt most is rengeteg magyarországi várat és kastélyt fedezhetünk fel, de a történet új városaiban felismerhetjük még a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermeit, de még az egri vár másolatát is, amelyet az Egri csillagok filmhez építettek a 60-as években.

A külcsínen túl a világépítésben tudott meglepőt és újat húzni az új szezon. A könyvekben sokára bemutatott szomszédos ország, Shu Han egy Varjú-kaland során végre láthatóvá és megismerhetővé válik könyves és sorozatos rajongók számára is. Kellően keleties a kínai gyökereihez mérten, miközben könnyedén belesimul a grisák világába. A főcselekményhez logikusan kapcsolódva integrálódik be, miközben egy érdekes világépítési szálat is ellát. Egyedi szokásai és a díszletek bőven visszacsábítanának egy-egy a mostanihoz hasonló kaland átéléséhez. Ha a Netflix sorozatberendelői is úgy akarják, lesz még lehetőség Shu Han bejárására.

A Shadow and Bone 2. évad zárójához közeledve a korábban elhanyagolt karakterek is egyenesbe kerülnek, így veszteségeik is átélhetővé válnak.

Alina és Mal életük legnagyobb próbatétele elé kerülnek, amely komoly válaszút elé állítja őket. Ironikusan a közös cél után szembesülnek ezzel a problémával, nem az odavezető úton. Tematikusan az ő szálukra rímel Kaz és Inej közös fejlődése is, akik nem a külső megpróbáltatások, hanem saját feldolgozatlan traumáik miatt élnek át Alináékhoz hasonló megpróbáltatásokat. A színészek még most is képesek ezeket kevés szóval átadni, így érzelmileg is visznek a jeleneteik, pótolva sok helyen azt, amit a forgatókönyv nem épített fel eléggé.

Verdikt

A Shadow and Bone 2. évada nem találta útját a rendelkezésre álló forrásanyagaiban, ami egy felemás, de főleg kapkodós évadot eredményezett – mind a történet, mind pedig a karakterek oldaláról nézve. Mindezek ellenére képes volt összeszedni magát a végére, és egy keserédes boldog véggel lezárni a napidéző kalandját. Bár a sorozatokhoz hűen egy cliffhangerrel előrevetíti, mi jöhet még (félig spoileresen: a Hat varjú könyv tényleges cselekménye, belekapva A sebhelyes cár kötetbe), de önmagában így is egy kerek lezárást kapott a történet.

Lehetett volna még hosszabb, lett volna miben elmélyedni még, akár egy plusz évadot rászánva az eseményekre.

Mivel jelenleg kérdéses, hogy a Netflix berendeli-e a 3. évadot, ezért biztonsági lezárásnak is leírható a mostani befejezés.

6 /10 raptor

Árnyék és Csont - 2. évad

Shadow and Bone

fantasy
8 epizód
Premier: 2023. március 16.
Showrunner: Eric Heisserer
Csatorna: Netflix

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.