HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Nem biztos, hogy egy tauntaun szemszögéből kell tágulnia a Star Wars-univerzumnak

Ahogy négy évvel ezelőtt az Egy új remény, 2020-ban A Birodalom visszavág is megkapta a saját Bizonyos szemszögből nevet viselő novelláskötetét, amely mindkét esetben a filmek 40. évfordulójára jöttek ki, és stílszerűen 40 írást tartalmaztak. Ezek olyan történetek, amik a filmben szereplő mellékkaraktereken keresztül mutatnak be egy-egy új nézőpontot. A kötet kapcsán azonban kijelenthető, tipikusan az a produktum, aminél az ötlet maximálisan dicsérendő, a kivitelezés azonban néha döcög.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

1980. ​május 21-én mutatták be A Birodalom visszavág című filmet, és a legtöbb Star Wars-rajongó számára mai napig ez az etalon az elkészült produktumok közül. Ikonikus mondatokkal, jelenetekkel és mémmé vált csavarokkal van tele, amit bármennyiszer újra lehet nézni. Ehhez a pespektívához hivatott hozzátenni néhány újabb LEGO-kockát A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből című novelláskötet, hisz úgy meséli el és szövi tovább a látottakat, ahogy azt egy-egy mellékszereplő tapasztalhatta meg, legyen az lázadó, birodalmi, fejvadász, droid vagy éppen egyéb élőlény.

A kötetenek azonban pont ugyanaz az erőssége, mint a gyengesége is: túlságosan egyedi, niche akar lenni.

Ebből olykor tök jó novellák születnek, mint például az, amiből kiderül, miként fogott össze Dengar és IG-88 annak érdekében, hogy elkapják Han Solót, de rendkívül gyengére sikerültek azok, amik például a wampa, egy tauntaun vagy az űrcsiga nézőpontjából mesélnek.

HIRDETÉS

Önálló történetet kaptak az olyan villanásnyi ideig feltűnő szereplők, mint a ládát cipelő Chase Wilsorr is (amiben egyébként lemerült sugárvetők vannak, ha ez bárkit is érdekel). Ha így nem lenne elég egyértelmű kicsoda, érdemes felfrissíteni az emlékezetet a lentebbi videóval: ő az a figura, aki (0:42-nél) belép Leia és Han Solo közé, majd utóbbi nem sokkal később odaveti a hercegnőnek, hogy

Higgye el, ráférne magára egy jó kis csók!

Didaktikus, semitmondó, tanmesés történet ez, amely lényegében arra fut ki, hogy mindenkinek van valami skillje, ami miatt fontos lehet egyszer (ilyen klisés mondanivalóval több történet is véget ér sajnos).

Ugyanilyen elsuhanó karakter a filmben Willrow Hood is, aki két dologról ismert, egyrészt Lando Calrissianon kívül a második színesbőrű színész a filmben, akinek neve is van, másrészt kultikussá vált és csak jégkrémkészítős fickóként hivatkozunk rá.

Ugyan a novellából az továbbra sem derül ki, hogy mi van abban a camtonóban, amivel rohangál (azon túl, hogy valami nagyon értékes), de legalább szórakoztató.

Mellélövés annak a természettudósnak az elmélkedése is, aki egy kutászdroidot irányítva a fagyos Hoth bolygó élővilágára izgul fel.

A jobb történetek közé tartozik Wedge Antillesé, akiről kiderül, miként rekrutálta a Vörös Osztagot a kissé szétcincálódott Zsivány Osztag helyére, és hogy miért nem használta a Zsivány nevet. Spoiler: kegyeleti okokból. Ezzel az írással csak az a baj, hogy indokolatlanul hosszú lett a többihez képest. Obi-Wan erőszellemként kap érdekes sztorit, aki a régi tanítványán, Anakinon lamentál, miközben az önfejű Luke-ot próbálja meggyőzni, hogy ne menjen el a Dagobah-ról. Az egyik írás pedig arra is jó, hogy egy logikai bakit is megmagyarázzon. Yoda ugyanis szintén megkapja a maga sztoriját, ebből pedig kiderül, valójában a mocsok és alga ellenére felismerte R2D2-t (még ha nem is így viselkedett), és még konstatálja is magában, hogy

hát persze, Anakin droidja is a fiúval tartott,

meg sem lepődve, hogy a történelem ismétli önmagát.

15 Star Wars-kérdés, amelyekre nem a filmekből kaptuk meg a választ

Mint ezekből a példákból is látszik, a kötet rendkívül hektikusra sikeredett, egyrészt aránytalan hosszúságúak a történetek és akadnak köztük mérsékelten jók és kifejezetten rosszak is. A cikket azért is kezdtem azzal, hogy bár az elképzelés tök jó, hogy 40 történet mesél a 40 éves A Birodalom visszavágról, csakhogy szemlátomást az V. epizódban nincs annyi érdekes mellékkarakter, aki köré érdekes mitológiát lehetne költeni. Nem véletlen, hogy a könyv vége felé random felhővárosi arcok is kapnak sztorit. Ráadásul érezhető némi önsimétlés, még akkor is, ha ezeket a novellákat mind más szerző írta. A birodalmi tisztekről például több történet során is csak annyi válik bizonyossá, hogy egymásnak is ellenségei voltak, és legalább annyira gyűlölték saját társaikat, mint a lázadókat. A Hoth-i csatáról pedig szintén kiderül az egyértelmű: a lövészárokban lenni szopás.

Közhelyes történetekre viszont közhelyes megállapítással tudok reagálni: a kevesebb több lett volna.

Továbbra is értem, miért 40 történet kapott helyet a kötetben, de olyan az a könyv, mint egy epizodikus kábeltévé sorozat: tele van filler epizódokkal, amik csak helykitöltésre jók. Vagyis bőven elég lett volna egy fele ilyen hosszú kötet. Értékelhetjük persze úgy is, hogy „majd mindenki megtalálja a maga kedvenc novelláját”, de ettől ez még nem változtat azon a tényen, hogy nagyjából 20 olyan történetet kapunk, ami kifejezetten nívós, szórakoztató, vicces, vagy olvasmányos. A többi még fanfictionnek is gyenge.

Star Wars-rajongóknak persze ajánlom, hisz számukra tovább építi a legendáriumot, de azoknak, akik csak felszínesen ismerik a franchise-t (értsd: látták a filmeket, de amúgy fogalmuk sincs, kicsoda 4-LOM), nem biztos, hogy ez a könyv fogja meghozni a kedvet az SW-irodalomhoz.

6 /10 birodalmi raptor

A Birodalom visszavág - Bizonyos szemszögből

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back

Szerző: Adam Christopher és mások
Műfaj: antológia
Kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2021
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 496

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.