HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

15 Star Wars-kérdés, amelyekre nem a filmekből kaptuk meg a választ

Nyakunkon a Star Wars VIII. részének bemutatója. Lesz mit magyarázni az új filmnek, ugyanis Az ébredő Erőben számtalan dolgot homály fedett. Nyilván ki is derül majd minden, ami igazán lényeges; de ha az eddigi epizódokból indulunk ki, akkor biztosra vehető, hogy maradni fognak kérdőjelek. Azonban ez nem jelenti, hogy később ne kaphatnánk még válaszokat – egy Star Wars-rajongó ugyanis a filmeken kívül rengeteg könyvből, képregényből és két animációs sorozatból is tájékozódhat kedvenc univerzumáról. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány kérdést, amelyeket nem a mozifilmek válaszoltak meg (a cikk értelemszerűen tele van spoilerekkel).

HIRDETÉS

HIRDETÉS

1. Miért van az, hogy a Jedik fénykardja különböző színű, a Sith-eké pedig minden esetben vörös?

A Csillagok háborúja világában a vörös szín az Erő Sötét Oldalához kötődik. Minden Sith-nek, akit a filmvásznon látunk, piros pengéjű fénykardja van – ezzel szemben a Világos Oldalt képviselő Jedik fegyvere lehet kék, zöld, de akár lila, vagy sárga is. Hogy ez miért van így, arra a mozifilmekből nem kapunk magyarázatot. Azonban E. K. Johnston a 2016-os, Ahsoka című regényében részletesen leírja, mi a helyzet a fénykardpengék színével. A Jedik fegyverében egy kyber kristály van, és ennek színétől függ, hogy milyen lesz a penge.

A könyvből kiderül, hogy ezek a kristályok eredetileg színtelenek; egy kyber csak akkor lesz kék vagy zöld, ha már ráhangolódott a Jedire, aki kiválasztotta a kardjához. Mivel pedig ezek a kristályok a Világos Oldallal rezonálnak, a Sötét Oldal képviselőinek rá kell erőltetni saját akaratukat, ha használni akarják. Ettől azonban a kyber, amely igyekszik „ellenállni”, vörössé válik – ezért képletesen azt mondják, hogy a Sith-ek „kivéreztetik” a kristályukat. Charles Soule 2017-es Darth Vader-képregényében láthatjuk is, hogyan zajlik le ez a folyamat.

HIRDETÉS

2. Hogyan és mikor tudta meg Vader, hogy Luke az ő fia?

A Halálcsillag felrobbanása előtt nem sokkal tűnt fel Vadernek, hogy az általa üldözött pilóta Erő-érzékeny. De hogyan jött rá, hogy a szuperfegyver megsemmisítését okozó fiatal az ő gyermeke? Hiszen mi nézők tudjuk, hogy annak idején eltitkolták Vader és az Uralkodó elől a Skywalker-ikrek születését! A választ Kieron Gillen 2015-2016-ban futó, Darth Vader című képregénysorozata adta meg: eszerint a Sith Nagyúr nem sokkal a Yavinnál elszenvedett vereség után felbérelte Boba Fettet, hogy keresse meg a pilótát. A fejvadász nem tudta elfogni Luke-ot, de legalább a nevét kiderítette. Amikor aztán meghallotta a fiú családnevét, Vader számára egyértelművé vált, hogy kicsoda Luke.

3. Találkozott Luke és Vader szemtől szemben az V. rész eseményei előtt is?

Filmvásznon először A Birodalom visszavág párbaj-jelenetében került szemtől szembe a Sith Nagyúr és fia. Azonban arról nem volt szó, hogy a IV-VI. részek közt eltelt időben találkoztak-e. Jason Aaron 2015-ös Star Wars-képregényéből megtudhattuk, hogy ők ketten már korábban is párbajoztak – igaz, akkor még nagyon erősen egyoldalú volt a küzdelem. Vader könnyűszerrel felülkerekedik, és elveszi Luke-tól a fénykardot – amelyben meglepetten ismeri fel egykori fegyverét. Az ifjú Jedi-növendék végül csak Han Solo segítségével tud megmenekülni. Ezek után válik a Sith nagyúr elsődleges céljává, hogy kiderítse, kicsoda ez az Erő-érzékeny fiú.

4. Mikor párbajozott először Luke?

Obi-Wan még a halála előtt kicsit tanítgatta az ifjú Skywalkert arra, hogyan bánjon a fénykarddal. De a filmekben a fiúnak egészen addig nem kellet kardot ragadni, amíg nem találkozott Darth Vaderrel Felhővárosban. Jason Fry A Jedi fegyvere című könyvéből kiderül, hogyan és miként zajlott az első párbaja. A történet a Halálcsillag felrobbantása után játszódik. Luke egy, a Lázadók pilótájaként végrehajtott küldetés során elkeveredik egy dzsungelek borította bolygóra. Amikor megtudja, hogy az egyik őserdő mélyén egy Jedi Templom romjai vannak, egy kincsvadász segítségével a szentély keresésére indul. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy a vezetőjének kezdettől hátsó szándéka volt: ki akarja fosztani a Jedi Templomot. Luke, hogy megakadályozza a hely megszentségtelenítését, megküzd a férfivel, és természetesen legyőzi őt. (Egyébként ez a kincsvadász, akit Sarco Planknak hívnak, háttérszereplő Az ébredő Erőben – a sivatagos Jakku bolygó számtalan csodabogara közül ő az egyik.)

5. Senki nem jött rá, hogy Leia a hozzá hasonlóan közismert és népszerű Amidala lánya?

Leia nemcsak közismert személy volt, de ráadásul az anyja hivatását űzte ő is – és mivel politikus körökben mozgott, megvolt az esélye, hogy belefut valakibe, aki elég közelről ismerte Amidalát, és ezért esetleg észrevehette a kettejük közti hasonlóságot. Claudia Gray 2017-es, Leia, Princess of Alderaan című könyvében leírja Leia és Quarsh Panaka találkozását. Panakát a Baljós árnyakból ismerjük: ő volt a Naboo biztonsági erőinek parancsnoka.

A regényből kiderül, hogy a férfi azok közé tartozott, akik a Birodalom idejében is hűségesek maradtak Palpatine-hoz – amit a Császár azzal hálált meg, hogy Panakából szektorkormányzót csinált. Amikor a hercegnő felkereste őt, az egykori katonatiszt egyből észrevette, hogy Leia nagyon hasonlít Naboo szeretett királynőjére. A beszélgetést ezután az Organa-lány családi hátterére terelte. Amint megtudta, hogy a lány akkor született, amikor a Birodalmat kikiáltották, és hogy nem a vér szerinti szülei nevelték fel, minden kétsége eloszlott. El is határozta, hogy jelenti Palpatine-nek a dolgot – csakhogy nem sokkal Leia távozása után gerillatámadás áldozatává vált.

6. Titokban tartották azt, hogy Leia, a Lázadás központi figurája Vader lánya, vagy nyilvánosságra hozták?

Mivel annak idején a VI. résszel lezárult a történet, nem volt releváns az a kérdés, hogy vajon mások is tudomást szereztek-e Leia származásáról. Most viszont itt az új trilógia, amiben Vader lánya ismét fontos vezetői szerepet tölt be. A néző pedig elgondolkodik rajta, hogy vajon tudták-e róla az igazságot az emberei – és ha tudták, zavarta-e őket. Szintén Claudia Gray írta meg a 2016-os, Vérvonal című regényében, mikor és hogyan került nyilvánosságra, hogy kicsoda Leia apja. A történet évekkel az endori csata után játszódik, amikorra az Új Köztársaság politikai válságba kerül. A Szenátus két pártra szakad: erős központi vezetést akaró Centristákra és a föderatív berendezkedést hirdető Populistákra.

Ezt a megosztottságot akarják azzal megoldani, hogy egy úgynevezett első szenátort választanak, akinek nagyobb lenne a hatásköre, mint a kancellárnak. Természetesen Leia volt a legesélyesebb jelölt – ám az ellenfelei megszereztek egy, a szenátornő származását leleplező felvételt, és azt nyilvánosságra hozva derékba törték a politikai karrierjét. Persze voltak, akik ezek után is kitartottak mellette, de a közvélemény osztatlan bizalmát elvesztette.

7. Darth Maul akkor találkozott először Jedivel, amikor összecsapott Qui-Gonékkal?

A baljós árnyakban Darth Maul már alig várja, hogy felfedjék létezésüket a Jedik előtt. De vajon korábban volt dolga a Világos Oldal képviselőivel? Cullen Bunn 2017-es, Darth Maul című képregényéből megtudjuk, hogy a Sith tanítvány nem sokkal az I. rész eseményei előtt kipróbálta magát egy Jedivel szemben. Egy fiatal Padawan bűnözők fogságába került, Maul pedig kiszabadítja őt – csak azért, hogy aztán párbajozhassanak. (Az, hogy mi lesz az összecsapás kimenetelen, nem is lehet kérdéses, hiszen ha a Jedi túlélné, akkor idő előtt kiderülne a Sith-ek titka.)

8. Miért fordultak kérdés nélkül a Jedik ellen a klónok a 66-os parancs kiadásakor?

Az előzménytrilógiából megtudhattuk, hogy a Köztársaság hogyan alakult át egy katonai diktatúrává. Kiderült, hogy a Birodalom létrejötte a IV-V. részekben viszonylag kevés szerepet kapó Palpatine mesterkedésének eredménye. A későbbi uralkodó még szenátorként, majd kancellárként a háttérből úgy manipulált mindent és mindenkit, hogy a végén minden az ő szájíze szerint alakuljon. A régi rend megsemmisítésének egyik kulcsmomentuma a Jedi Rend teljes kiirtása, amihez Palpatine a köztársasági klónhadsereget használta fel. De vajon miért engedelmeskedtek kérdés nélkül ezek a katonák, amikor az előtte évekig nekik parancsoló, velük harcoló Jedik kivégzésére utasították őket?

A választ A klónok háborúja című animációs sorozat adta meg (vagyis az utolsó Lucasfilmes projekt, amiben még maga George Lucas is részt vett). Eszerint a köztársasági sereg megrendelésekor titokban utasították a klónozókat, hogy ültessenek minden egyes katona agyába egy viselkedésszabályozó biochipet, amely csak a parancs kiadásakor aktiválódik. Ezzel előre kizárták annak a lehetőségét, hogy a klónok akár kicsit is hezitáljanak, amikor lelövetik velük a tábornokaikat.

9. Mi történt Jar Jarral a Birodalom felemelkedése után?

Minden kétséget kizárólag Jar Jar Binks a Star Wars leggyűlöltebb karaktere. Ugyanakkor az előzménytrilógia főbb szereplői közül egyedül róla nem tudjuk, hogy mi történt vele A Sith-ek bosszúja eseményeit követően. Chuck Wendig 2015-2017 közt megjelent Utóhatás trilógiájának utolsó kötetében leírja, hogyan alakult a Gungan sorsa: Jar Jart a Naboon találjuk, ahol azonban sem fajtársai, sem az emberek nem hajlandóak beszélni vele a Birodalom kikiáltásában játszott szerepe miatt. Így aztán utcai mutatványosként szórakoztatja a gyerekeket – az egyetlen közösséget, amely egyáltalán hajlandó odafigyelni rá. Lényegében tehát Jar Jar a Star Wars világában is azzá lett, aminek a filmek rajongói látták kezdettől fogva: egy gyűlölt bohóccá, aki csak a fiatalabbak számára vicces.

10. Mi volt Galen Erso munkája?

A Zsivány Egyesből kiderült, hogy miért kerülhetett egy olyan hiba a Halálcsillag felépítésébe, amelyet a felkelők ki tudtak használni az állomás felrobbantásához. Most már tudjuk, hogy a tervezéséért felelős tudós, Galen Erso szándékosan építette be ezt a gyenge pontot a szerkezetbe, és ezt aztán ki is szivárogtatta a Lázadóknak. A Halálcsillag-projektet irányító Krennic igazgató a film elején elismeri, hogy Erso nélkül nem tudják befejezni a munkát. De pontosan mi volt az, amit mások képtelenek voltak megcsinálni? Erre csak a filmet felvezető regényben, James Luceno Katalizátor című könyvében kapunk választ. Luceno leírja, hogyan ismeri meg egymást Erso és Krennic, és hogyan alakul a karrierjük. Erso megszállottan kutatja a fentebb már említett kyber-kristályokat, azt remélve, hogy egy új energiaforrásként lehetne hasznosítani őket. Krennic ráveszi, hogy mindezt a Birodalom segítségével tegye – és közben titokban fegyverkezésre használják az egyébként pacifista Erso kutatási eredményeit. Vagyis a Halálcsillag szuperlézerében is a fénykardokban levőkhöz hasonló (igaz összehasonlíthatatlanul nagyobb) kristályok voltak.

11. Miért volt C-3PO egyik karja vörös Az ébredő Erőben?

Az arany protokolldroid piros színű karja értelmetlen, és kissé zavaró változtatásnak tűnt a VII. részben – ráadásul az erre épített poén elront egy egyébként szép pillanatot a filmben. Viszont James Robinson 2016-os képregénye, a The Phantom Limb, amelyből megismerhetjük a vörös kar eredetét, nagyon érdekes. Az Ellenállók elfogják az Első Rend egy droidját, amely fontos információkat tárol a memóriájában, de lezuhannak egy bolygóra, amelyen zord körülmények uralkodnak, és mivel az emberek meghalnak, a robotok csak egymásra számíthatnak. Végül az ellenség droidja önmagát feláldozva megmenti C-3PO-t, aki a viszontagságok között elvesztett karja helyére ennek a másik robotnak a végtagját szerelteti, emlékeztetőül. Igazából a sztori egyszerű, viszont van egy érdekes párbeszéd a robotok között arról, hogy ők igazából azért állnak egyik vagy másik oldalon az Ellenállás s az Első Rend harcában, mert erre programozták őket – ami pedig egy olyan téma, amelyet egyébként hagyományosan nem szokott boncolgatni a Star Wars.

12. Mire utalt Vader, amikor külön figyelmeztette Boba Fettet, hogy élve, és nem „darabokban” akarja elfogatni a keresett személyeket?

Amikor Darth Vader fejvadászokat bérel fel a birodalmiak kezei közül kicsusszanó Lázadók felkutatására, Boba Fettet figyelmezteti, hogy ne „darabokban” hozza elé őket. Ebből sejthető, hogy kettejüknek volt már egy közös ügye, aminek a kimenetele nem tetszett a Nagyúrnak. Idén adtak ki egy novelláskötetet From a Certain Point of View címmel, és ebben szerepel Paul Dini rövid története, az Added Muscle, amelyben a szerző megmagyarázza Vadernek ezt a megjegyzését. Fett eszerint a galaktikus polgárháború idején a Coruscanton összetűzésbe került három Lázadó kémmel, akikből a végzetes találkozás után csak egy kevés hamu maradt – a feldühödött Darth Vader viszont holttestek híján nem volt hajlandó fizetni a túlbuzgó fejvadásznak.

13. Hogyan zajlott le a jakkui csata, és miért volt ott annyi birodalmi hajó?

A VII. rész egyik fő helyszíne a sivatagos Jakku bolygó, amely lényegében egy birodalmi roncstemető. Az itt zajlott csata azóta több könyvben is szerepelt. A legtöbbet Chuck Wendig Utóhatás-trilógiájából tudunk meg róla. Kiderül a regényekből, hogy Jakkunál zajlott a legutolsó csata a köztársaságiak és a megmaradt birodalmi erők között. Az itt elszenvedett vereség jelentette a Birodalom végét. Azonban ez a csata nem volt, aminek látszott. Mindenki azt hitte: a birodalmiak azért gyűjtötték ide teljes haderejüket, hogy végső csapást mérjenek ellenfeleikre. Valójában azonban az egész az ekkor már rég halott Császár tartaléktervének végrehajtása volt, amelynek értelmében mindent (Birodalmat és Új Köztársaságot egyaránt) el kellett pusztítani. Palpatine elképzelése szerint a mészárlást csak néhány kiválasztott, megbízható tisztje élte volna túl, akiknek ezek után az Ismeretlen Régiókba kellett visszavonulni, hogy egy új Birodalmat alapítsanak. A terv azonban csak részben vált be, a köztársaságiakat ugyanis nem sikerült elpusztítani – a túlélő keményvonalas birodalmiaknak ugyanakkor később sikerült titokban egy újabb diktatórikus rezsimet létrehozni.

14. Mi lett Jedha sorsa?

Ma már tudjuk, hogy nem az Alderaan volt a Halálcsillag első áldozata. Ám a Jedhának csak egy városát pusztították el a Zsivány Egyesben. Az pedig nem derül ki, hogy mi lett bolygó sorsa. Kieron Gillen 2017 novemberében indult Star Wars-képregénysorozatában a Lázadók ellátogatnak a Jedhára, így a történetből megtudhatjuk, milyen állapotok uralkodnak a szerencsétlen sorsú planétán. Luke-ék meglepetten tapasztalják, hogy még mindig élnek ott emberek – akiket a rohamosztagosok válogatás nélkül mészárolnak, miközben a Birodalom igyekszik a lehető legjobban kiszipolyozni a bolygót, minden maradék kristályt kibányászva. Han, Luke és Leia a Saw Gerrera partizáncsapatából megmaradt harcosokkal együtt száll szembe a fenyegetéssel.

15. Mi az oka a rohamosztagosok látványos bénázásának?

Az, hogy az eredeti trilógiában a rohamosztagosok látványosan képtelenek célozni, évek óta szolgáltat alapanyagot a legkülönfélébb poénokhoz. De a Birodalom seregében menetelő arctalan légiósok nem csak a fegyverrel nem tudnak bánni: láthatóan hiányzik belőlük minden más is, ami egy igazi katonát jellemez. Talán a legjobb példa erre, amikor a Halálcsillagon az Ezeréves Sólymot őrző rohamosztagosok otthagyják a posztjukat, hogy megnézhessék Vader és Kenobi párbaját. De ha az ember ismeri a Star Wars Lázadók című animációs sorozatot, akkor ezen már nem lepődik meg.

Az egyik epizód ugyanis egy birodalmi akadémián játszódik, így bepillantást nyerhetünk a rohamosztagosok kiképzésébe. Egyrészt kiderül, hogy ez a tréning elég rövid (alig néhány hetes), másrészt megtudjuk, hogy az átlagosnál kicsit is jobban teljesítő fiatalokból nem is lesz katona, mivel őket kiemelik a többiek közül, és átkerülnek egy tisztképzőbe. (A túlzottan tehetséges emberektől kifejezetten tart a Birodalom, mivel az esetükben még az Erő-érzékenység gyanúja is felmerül.) Ráadásul a kiképzőtiszt arra sarkallja a jövendőbeli rohamosztagosokat, hogy egymással is versengjenek, és csak magukkal törődjenek a harc során. Így érthető, hogy a hadsereg miért van tele tehetségtelen és fegyelmezetlen emberekkel. A sorozat egy későbbi részében egy tiszt ki is mondja: a rohamosztagosoknak nem kell jó katonának lenni, hiszen elég sokan vannak, így bármennyit feláldozhatnak belőlük.

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.