HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Gyarmati háború némi mágiával fűszerezve

Django Wexler egy interjúban elárulta, hogy regénysorozatát, az Árnyékháborúkat A tűz és jég dala, valamint Napóleonról szóló történetek ihlették. Az első kötetet, Az Ezer Nevet olvasva valóban úgy is érezhetjük, hogy olyan, mintha George R. R. Martin írna történelemkönyvet a napóleoni háborúkról.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A sivatagok borította, nagy múltra visszatekintő Khandar egy másik kontinensen elterülő ország, a technikailag sokkal fejlettebb Vordan gyarmata. Az idegenek fennhatóságát sokáig senki sem kérdőjelezi meg, ám amikor egy vallási fanatikus csoport átveszi a hatalmat az egzotikus királyságban, a gyarmattartók szorult helyzetbe kerülnek. Vordanból új katonatisztet küldenek a megszálló sereg élére: Janus bet Vhalnich ezredest. Hamar világossá válik, hogy a férfi kivételesen jó stratéga – ám aztán az is kiderül, hogy a gyarmat feletti uralom visszaszerzése mellett van egy másik, titkos célja is: rá akarja tenni a kezét egy óriási mágikus hatalmat képviselő tárgyra.

A regény minden felvezetést mellőzve, az események közepébe vágva indít, nem is kapunk részletes magyarázatokat. Éppen ezért sokáig tart, mire az itt-ott elszórt információmorzsákból rekonstruálni tudjuk a korábban történteket, és megértjük a könyv fiktív világát. A cselekmény pedig borzasztó lassan halad előre. Rengeteg a leírás a mi 19. századunkét idéző haditechnikáról és harcmodorról, a sivatagban menetelő katonákról és a gyarmati sereg vezetésén belüli konfliktusokról. Sokáig kell olvasni a könyvet, hogy eljussunk arra a pontra, amelytől kezdve végre körvonalazódik, hogy mégis mire megy itt ki a játék.

HIRDETÉS

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Az Ezer Névhez tehát mindenképpen sok kitartás és türelem szükséges.

Túl azon, hogy a hatalmi játszmák bemutatására teszi a hangsúlyt, Wexler abban is követi George R. R. Martint, hogy a történések leírásakor folyamatosan váltogatja a szereplők nézőpontjait. De Az Ezer Névben csak a két főhős, illetve időnként egy kisebb jelentőségű mellékszereplő szempontjából követhetjük az eseményeket, azaz könnyebben követhető a könyv, mint A tűz és jég dalának egyes kötetei. A főszereplők, Marcus d’Ivoire főkapitány és Winter Ihernglass egyébként nem éppen érdekes karakterek. Mindketten egyoldalú, környezetükkel ellentétben túlságosan tisztességes és jó szándékú emberek. Csak a szép fokozatosan megismert élettörténetük teszi érdekessé őket. De a hőseinket körülvevő figurák is mind sablonos alakok, a katonákról szóló történetek tipikus szereplői: a mindig makulátlan megjelenésű, lojális tiszthelyettest, a szadista őrmestert és a naiv újoncot mind jól ismerjük. Az egyetlen érdekes személy a Napóleonról mintázott Janus bet Vhalnich ezredes, aki egyik pillanatban szimpatikus, a másikban eléggé ellenszenves tud lenni a viselkedése, Wexler ügyesen vissza is adja a francia hadvezér történelmi megítélésének kettősségét.

Ami igazán problémás, hogy a könyv vontatott cselekménye szinte teljesen nélkülöz minden fordulatot. Egy nagyon jól felépített világba kalauzol el minket az író, amelyen azonban a gyarmati hadsereg egyenesen előre haladva, és minden esetleges akadályt leküzdve trappol végig, és csak a könyv vége felé ér minket egy-két meglepetés. Azonban még ekkor, a nagy leleplezések között is van olyan csavar, amelyre már régóta számíthattunk. Összességében azt érezhetjük, hogy egy kissé túlhúzott epilóguson rágtuk át magunkat: megismertük belőle az Árnyékháborúk-sorozat fiktív univerzumát, a központi karakterek háttértörténetét, és elkezd előttünk körvonalazódni a színfalak mögött zajló hatalmi játszma. Ennél többet azonban nem kapunk a regénytől. Mire igazán elkezdődne valami, mire beindulnának a történések, már a végére is értünk.

Noha megállja a helyét önmagában is a könyv, ugyanakkor eléggé felértékeli az, hogy egy sorozat része. Különálló regényként kezelve nem jelent kiemelkedő élményt.

Igazán azok számára lehet érdekes ez a regény, akik a fantasztikus irodalomnak a realisztikusabb, világépítő hard fantasy vonulatát, illetve a középkor helyett inkább későbbi századok eseményeiből ihletet merítő flintlock fantasyt kedvelik. De még közülük is lehetnek, akik kissé száraz olvasmánynak tartják Az Ezer Nevet. Talán leginkább a fikciós történelmi regények kedvelőinek ajánlanám – illetve azoknak a fantasy-rajongóknak, akik hajlandóak egy nagyon hosszú köteten átrágni magukat, csak azért, hogy megismerjék belőle a világot, amelyben a sorozat többi része játszódik majd.

7 /10 raptor

Az Ezer Név

The Thousand Names

Szerző: Django Wexler
Műfaj: fantasy
Kiadás: Főnix Könyvműhely, 2018
Fordító: Torma Péter
Oldalszám: 568

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.