Hírek

A hétvégén újra főszerepben a képregények: Deadpool és Fülig Jimmy találkozása a Duna-parton

Idén 19. alkalommal rendezi meg a Magyar Képregény Szövetség a magyar képregény legnagyobb ünnepét, a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált.

A háromnapos rendezvény főeseményét most először egy új helyszínen, az ELTE Campus Gömb Aulában tartja a Magyar Képregényszövetség 2024. május 12-én 10 és 17 óra között.

Ezen a napon lesz a képregényvásár, ahol szinte a teljes hazai választék megtalálható egy helyen, beleértve azokat a limitált példányszámban megjelenő kiadványokat is, amelyek nem kerülnek országos terjesztésbe. Ebben az évben bővítettük a fesztivál témakörét – írják a szervezők -, és a képregények mellett a gazdagon illusztrált könyvek kiadóit is meghívtuk, többen közülük most először vesznek részt képregényes rendezvényen. A nemzetközi jelleget ezúttal nemcsak külföldi alkotók jelenléte, hanem egy osztrák és egy lengyel-angol kiadó is biztosítja. Néhány kereskedő vendégnél angol, a francia könyvesbolt standján pedig francia nyelvű képregények is kaphatók lesznek. A vásártér szervezésében partnerünk a V26 Képregénybolt.

Nemzetközi jelleg

A rendezvényen több külföldi vendégalkotót is köszönhetünk: Ileana és Maria Surducan Romániából, Dalibor Talajic Horvátországból, Valentina Romeo Olaszországból, Michal Sledzinski Lengyelországból, Vinz Schwarzbauer pedig Ausztriából érkezik hozzánk.

Május 10-én és 11-én több kisebb esemény egészíti ki a fesztivál programját:

pénteken 18 órakor nyílik a tavalyi képregénydíjasok munkáit bemutató hagyományos kiállítás a Restro Puskinban, és szintén ezen az estén tart előadást az Olasz Kulturális Intézetben Val Romeo. Szombat délelőtt a Surducan-testvérpár mutatja be magyarul megjelent kiadványát a Román Intézetben, ahol kiállítás is nyílik a munkáikból. 11 órakor kezdődik egy konferencia a Francia Intézetben, az intézetben látható, afrikai képregényeket bemutató kiállításhoz kapcsolódva. A Fekete-Afrika ábrázolása képregényben konferencia előadói szegedi, pécsi és budapesti egyetemek oktatói és ismert képregénykutatók. Délután Michal Sledzinski tart workshopot a Lengyel Intézetben, majd ezt követően kiállítás nyílik az alkotásaiból a Massolit kávéházban.

Vasárnap, május 12-én, a főeseményen ismét lehet találkozni és dedikáltatni a külföldi vendégekkel, illetve itt már a hazai alkotók is főszerephez jutnak. A rendezvényen adjuk át az idei képregénydíjakat: az Alfabéta-díjat a legjobb önálló kiadványban megjelent „kép-regény” és a legjobb rövidebb, antológiában vagy magazinban közölt „kép-novella” szerzőinek, valamint a tavalyi év legkiemelkedőbb képregényes teljesítményét elismerő Korcsmáros Pál-díjat, amelyben ezúttal az MKSZ és a legendás alkotó örökségét gondozó Képes Kiadó közös döntése alapján Németh Levente részesül a magyar történelmi képregény hagyományának megújításáért rajzolóként, kiadóként és projektmenedzserként.

Új magyar képregények

A magyar szerzők közül új kiadvánnyal jelentkezik a fesztiválon többek között a Szebeni Péter-Pádár Ádám páros, Vass Róbert, Mester Csaba, Márok Attila és Ghyczy Csongor, és tizedik részéhez érkezett a Rejtő-Korcsmáros sorozat, ezúttal A megkerült cirkáló felújítását végezte el Garisa H. Zsolt és Varga Zerge Zoltán. Megjelenik a Magyar rocktörténet 2. kötete is, amelynek az alapötlete az év elején tragikusan fiatalon elhunyt Futaki Attilától származik, akiről alkotótársai meg is emlékeznek a fesztiválon. Ennek a résznek a rajzolói Haragos Péter és Felvidéki Miklós voltak. A többszörös díjnyertes Kittenberger-sorozatból egy különszám készül, a magyar klasszikusok kedvelői pedig Zórád Ernő és Sebők Imre egy-egy régi képregényének új kiadásával gazdagodhatnak.

Alkotói standot állít a rendezvényen többek között Fazekas Attila, Benczédi Anna, a ZSIGER.hu csoport és László Márk, aki a fesztivál plakátját készítette, és bemutatkoznak első kiadványaikkal Frissen a nyomdába! pályázatunk nyertesei is.

A fesztiválra időzített egyéb újdonságok között szerepel az Alien-film klasszikus képregényváltozata, egy-egy amerikai és francia készítésű Conan-kötet, Joe Sacco híres dokumentarista kötete, a Frontvonalban, a Bűnös beszélgetések manga harmadik része, a Southern Bastards folytatása, egy új rész az Asterixből, a Snoopyból és az Usagi Yojimbóból, a Kockás magazin jubileumi száma, és több Marvel- és DC-képregény magyar fordítása.

Kiállításon mutatjuk be a Zórád Ernő-képregénypályázat legjobb műveit, a Women Power in Comics projekt több alkotóját és a Francia Intézetben látható tárlatot kiegészítő afrikai képregényoldalakat.

Interaktív programok

Idén a szokottnál is több interaktív programot kínálunk gyerekek és a játékokat kedvelő felnőttek számára, lesz papírszínház-előadás, asztali szerepjáték és több képregényes workshop. Újra lesz kvíz a fesztiválon, a kiadók és alkotók által felajánlott számos kiadványt lehet megnyerni. A rendezvény forgatagát képregényhősnek öltözött cosplayerek színesítik, de nem csak velük, az óriás Piszkos Fred- és Fülig Jimmy-figurákkal is lehet közös fotót készíteni.

A főeseményen a belépti díj 2200 forint, gyerekeknek 10 év alatt ingyenes.

A rendezvény honlapja: https://fesztival.kepregenyszovetseg.hu/.

Részletes, naprakész információk olvashatók továbbá a Képregényblog és a Kilencedik.hu honlapokon, valamint a kapcsolódó Facebook-eseménynél is.