HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Zsoldos Péter-díjra jelölték a Roboraptor könyrovatának szerzőjét

Március 12-én hozták nyilvánosságra Magyarország egyetlen, sci-fi írásokat díjazó kitüntetésének, a Zsoldos Péter-díj jelöltlistáját. A díj két kategóriájában egyaránt érdekes művek szerepelnek, de szerkesztőségünk külön is örül, hisz jelölték szerkesztőségünk tagjának, Nagy Judit Áfonyának művét is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Zsoldos Péter-díjat 1998-ban alapította az Avana Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata. A kitüntetés a magyar sci-fi egyik legkiemelkedőbb alakja, Zsoldos Péter után kapta a nevét. Olyan műveket köszönhetünk neki, mint A Viking visszatér, A feladat vagy az Ellenpont.

Szokásosan három kategóriában  jutalmazzák a magyar science fiction előző évi termését: Legjobb regény, legjobb kisregény és legjobb novella. A díj húsz éves fennállása alatt olyan szerzők részesültek a kitüntetésben, mint Szélesi Sándor (Anthony Sheenard), Markovics Botond (Brandon Hackett), Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) vagy Lovas Lajos.

A kategóriák nyertesei az elismerés mellett pénzjutalomban is részesülnek, amelyet Salgótarján adományoz a győztesnek, kisregény kategóriában pedig magánszemély felajánlásából fedezik a pénzjutalmat. 2016-os évtől az Avana Egyesülettel dolgozik együtt a Clavis Irodalmi Ügynökség, hogy ismertebbé tegyék a sci-fi díjat.

HIRDETÉS

Az Avana Egyesület kiírása szerint idén a 2017. január 1. és 2017. december 31. között magyar nyelven megjelent írások versenyezhetnek a díjért. Ha esetleg egyes kategóriákban nem lenne meg a minimálisan jelölhető művek száma, akkor az előző évi jelöltlistáról is átkerülhetnek írások a jelenlegire. Most a Legjobb regény és Legjobb novella kategóriák jelöltjeit hozták nyilvánosságra.

A jelöltek listáját elnézve,  a 2017-es év bővelkedett a nagyszerű sci-fi írásokban, és végül egy elég széles merítést kaptunk a választékből. Számos, általunk is olvasott könyv is megtalálható a Legjobb regény kategóriában: itt versenyzik Brandon Hackett Xeno című regénye, László Zoltán vízalatti világa, a Távolvíz**, de Totth Benedek alternatív történelmi regénye, Az utolsó utáni háború is kapott jelölést.

Novella kategóriában még színesebb a felhozatal, ahol nem csak magyar sci-fi írók, hanem első sorban szépirodalmi szerzőknek tartott alkotók is képviseltetik magukat. Acsai Roland és Dragomán György tökéletesen megfér Szélesi Sándor, Nemere István vagy Weiner Sennyey Tibor mellett. És végül, de nem utolsó sorban a Roboraptor szerkesztősége is érdekelt a kategóriában,

ugyanis szintén díjra jelölték  könyvrovatos szerzőnk, Nagy Judit Áfonya „Pacem” című novelláját.

A Pacem az Új Galaxis 25. számában jelent meg, Áfonya személyes bloján pedig mindenki elolvashatja a művet.

Ezúton is szeretnénk gratulálni Áfonyának és természetesen minden egyes szerzőnek a jelölésért.

A jelöltek teljes listája a Zsoldos Péter-díj honlapján tekinthető meg.

** UPDATE: Brandon Hackett (Xeno) és László Zoltán (Távolvíz) vissza akarták vonni a jelölésüket, azonban ezt hivatalos keretek között nem tehették meg, így ezennel hivatalos határozatban elhatárolódnak a Zsoldos Péter-díjtól.

A két író így indokolja távolmaradásukat:

A magyar sci-fi, az olvasók, kiadók és az írók érdeke nem egy olyan díj, amelybe erőszakkal próbálják berángatni és felhasználni az alkotókat, hanem egy olyan díj, amelyen bárki szívesen részt vesz, és ahol bárki szabadon dönthet, hogy szeretne-e részt venni.

Brandon Hackett teljes nyilatkozatát itt, László Zoltánét pedig itt olvashatjátok el.