Képregény

Miaú, mondja a Marvel, és ránk borítja a cicakontentet

A Marvel Miaú egy macskás képregény. Szuperemberekkel. Ennyi. Se több, se kevesebb. Hogy ez elég-e az üdvösséghez, az – mint mindig, de most aztán különösen – nagyban függ a befogadói hozzáállástól. Képregénykritika.

A Marvel Miaúban Marvel Kapitány Csubi nevű, a házimacsekokra megszólalásig hasonlító flerken teremtménye szabadul rá kedvence figuráinkra, hogy mindenféle cicás galibákat okozzon nekik. A kötet nemrég magyarul is megjelent, de vajon megéri-e átnyálazni?

Miaú?

A Marvel Miaú mind tematikailag, mind stílusában meglehetősen cicomátlan képregény. Fekete-fehér, mindig csak egy színnel feldobott rajzok, illetve szkeccsszerű, pár kockás, egypoénos comics strip felépítés jellemzi. Csubi menetrendszerűen felbukkan valamelyik hős, antihős vagy éppen antagonista mindennapjaiban, hogy aztán kiakassza vagy mosolyra fakassza az adott delikvenst. Persze általában az utóbbi történik, hiszen egy bájos cicmicnek nem lehet ellenállni, ugye?

Miaú!

Jöjjön először a feketeleves (vagy a fekete macska?), van belőle ugyanis bőven. Egyrészt: valószínűleg nem a Marvel Miaú az a képregény, amellyel a cég új, fiatal olvasók tömegét vonzza magához hosszútávra. Habár a kötetben szereplő egymondatos karakterleírások miatt úgy tűnhet, a Marvel az újoncokra is lő, bevonzásukhoz több fogódzkodó, mondjuk egy picivel vaskosabb történet is kellett volna. Ennyiből nem kerülnek közel a hősökhöz. De a nem cicafan képregényesek sem biztos, hogy sokáig keblükre fogják ölelni a Marvel Miaút, amely mintha egy mély válságról is tudósítana.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Az egykoron úttörő, szebb napokat is látott kiadó ezúttal azt találta ki, hogy szőrgombócokkal cukiskodja össze magát.

A macskalandok először az Instagramon kezdtek felbukkani, azután öntötték papírra őket. Webképregények kiadása elég divatos mostanság, de nem biztos, hogy mindent meg kell jelentetni, amivel két görgetés közt jól elvagyunk. Ugyanakkor a koncepció sikerességét jelzi, hogy már számos folytatás készült hozzá. Tény, hogy a Marvel széles palettájának (elvégre van felnőttesebb témákkal zsonglőrködő és önreflektív darabjuk is) az önfeledt szórakozás is nagyon fontos része, de vajon tényleg az ennyire könnyű szórakozás sorozatgyártása az egyik legmegfelelőbb út a jövőre nézve?

Ám ha lejjebb veszünk a cinizmusból, találhatunk értéket a kiadványban. A Marvel Miaúban távolról sem a héroszok, hanem a házikedvencek állnak a fókuszban. No meg a gazdik: a képregény két kézzel szórja azokat az idegesítően aranyos, aranyosan idegesítő pillanatokat, amelyekkel egy macskás ember nap mint nap szembesül, és ez végső soron egy szimpatikusan földhözragadt, emberi darabbá varázsolja a művet.

Ami azonban mindent magasan ver, az a vizualitás.

Az ötletgazda Nao Fuji az utolsó szőrszálat is kikarmolja a Marvel Miaúból. Legyen szó egész oldalas vagy kicsi képekről, egyszerű, finom vonalai mindenhol nagyszerűen gördítik előre a macsekmatériát. Az az egy-egy szín pedig, amelyet a kockákba tesz, egyfajta hanyag eleganciával látja el szerzeményét.

Miaú.

A Marvel Miaú értelmezhető egy kreativitásdeficitben szenvedő, megfáradt kiadó tipikus termékeként, amellyel kicsit sem akarja az állóvizet megkavarni, inkább igyekszik még jobban belemerülni abba. Talán nem is állunk túl messze az igazságtól ezzel a kijelentéssel, mindazonáltal elengedhetjük az egészet azzal is, hogy egy igényes megjelenésű képeskönyvet forgathatunk, ha kézbe vesszük a Marvel kiadványát, amely a macskások könyvespolcának egyik legszebb díszévé válhat.

6 /10 raptor

Marvel Miaú

Marvel Meow

Szerző: Nap Fuji
Műfaj: szuperhős
Kiadás: Fumax kiadó, 2024
Rajzoló: Nao Fuji
Fordító: Takács László
Oldalszám: 72

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.
×