Hírek

Magyarország lesz a díszvendég a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján

A világelső animációs filmfesztivál hétvégi záróceremóniáján bejelentették, hogy jövő júniusban a magyar animációé lesz a főszerep az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A hazai animáció 110 éves jubileumát ünnepelve fókuszban lesznek a legnagyobb alkotók, műhelyek, élvonalbeli gyártók és nem kevésbé a legifjabb tehetségek.

Az animációs filmek legjelentősebb nemzetközi mustrája, az Annecy Fesztivál jövőre a magyar animáció előtt tiszteleg, jelentette be hivatalosan a fesztivál díjátadó gáláján Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója. A magyar animáció – történet, ipar, képzés, kortárs alkotók – 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is.

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült el, a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecy-ban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások, a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikan-ja és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve, melynek utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek. Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna, cannes-i Arany Pálmás és Annecy-i Kristály-díjas animáció rendező.

Az évforduló alkalmából az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult.

A magyaranimacio.hu.oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×