Sorozat

A szimpatizáns kritika – Hány Robert Downey Jr. kell egy jó sorozatba? Igen!

Viet Thanh Nguyen Pulitzer-díjas könyvéből, A szimpatizáns című regényből a híres dél-koreai filmes, Park Chan-wook készített sorozatot, amelyben Robert Downey Jr. több szerepet is eljátszik. A széria története fordulatos és érdekes, azonban befejezésében kissé megúszós lett. Kritika.

A szimpatizáns főszereplője, a Százados (Hoa Xuande) a vietnámi polgárháború idején hírszerző az Amerika által támogatott Dél-Vietnám hadseregében. Legalábbis ezt a szerepet játssza: valójában ugyanis egy tégla, a kommunista Észak-Vietnám beépített embere, akinek a küldetése információkat gyűjteni az ellenségről. Amikor a fegyveres konfliktus az északiak győzelmével ér véget, a férfi alig várja, hogy végre felhagyjon a kettős élettel, feletteseinek azonban más tervük van vele. Arra utasítják, hogy tartson az Amerikába menekülő dél-vietnámiakkal, és jelentsen az emigráns közösségről, illetve az őket vezető Tábornokról (Toan Le). A Százados befolyásos amerikai figurákkal is kapcsolatba kerül (négy különböző személyről van szó, akiket egyaránt Robert Downey Jr. kelt életre), és általuk megtapasztalhatja, hogyan viszonyul a nyugati elit a honfitársaihoz.

A sorozat elég komoly témákat feszeget, hangvétele viszont kifejezetten szatirikus, és a készítőket dicséri, hogy ez kifejezetten jól működik.

Lényeges szempont, hogy a cselekmény keretes szerkezetű, és maga a fő sztori a Százados visszaemlékezése, azaz tulajdonképpen az ő elméjébe nyerünk bepillantást. Ebbe pedig beleférnek adott esetben kissé fantasztikus elemek is, amiket csak ő hallucinál vagy képzel oda. De a Robert Downey Jr. játékán időnként érezhető karikaturisztikus jelleg is azért nem teszi komolytalanná az egészet, mert megvan az egyértelmű funkciója: olyannak jeleníti meg ezeket a figurákat, amilyennek a főszereplő látta őket. Túlzó, harsány poénok viszont egyáltalán nincsenek A szimpatizánsban, így összességében a fekete humora ellenére sem válik komolytalanná.

A szimpatizáns alapvetően két ember sorozata: Hoa Xuande-é és Robert Downey Jr.-é, ők viszik a hátukon az egészet, méghozzá remek alakításokkal.

Xuande játéka visszafogott, de hatásos. Remekül hozza a valódi személyiségét titkolni kényszerülő, emiatt magában vívódó figurát, és tökéletesen helytáll az olyan nagy sztárok mellett, mint Downey, valamint az egyik női főszerepet alakító Sandra Oh. Robert Downey Jr. pedig jellegzetes karaktereket teremtett, akiket egyáltalán nem csak az eltérő megjelenésük miatt lehet megkülönböztetni egymástól. Rajtuk kívül még a Tábornokot alakító Toan Le-t érdemes kiemelni, aki a játékával el tudja érni, hogy az egykori katonatiszt legalább annyira ijesztőnek tűnjön, mint amennyire szánnivalónak. A többi karakter igazán komoly alakításokat nem követel, de olyan jól válogatták össze a színészgárdát, hogy az alapvetően egyoldalú mellékszereplők sem tűnnek annyira laposnak.

A cselekmény egészen jól felépített és csavaros, de vannak hiányosságai.

Van egy-két fordulat a történetben, amelyeknek talán a jelentőségükhöz képest kevesebb figyelmet szentelnek, és igazából magyarázatot sem kapunk rájuk. Van például egy rész, amikor a főszereplő olyasmit tesz, amely ellentétes a kormánya érdekeivel – nem véletlen, hogy az emlékeit felidézve ezt nem vallja be –, de az nem válik világossá, mi motiválta a tettét. Noha nem feltétlenül probléma, ha nem rágnak mindent a néző szájába, azért talán nem ártott volna, ha adnak némi támpontot az értelmezéshez.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Nagyobb problémája a sztorinak, hogy megspórol egy dilemmát főszereplőjének, és helyette oldja meg azt – ebben a tekintetben A szimpatizáns emlékeztet A besúgó című magyar sorozatra. Folyamatosan ott lebeg ugyanis a sorozat felett a kérdés, hogy vajon (anti)hősünk megmarad-e a kommunista rendszer emberének. Végül aztán nem magának kell erről döntenie, mert olyan helyzetbe kerül, amikor már tulajdonképpen nem marad választása.

A történet hibái és a kissé megúszós befejezés ellenére A szimpatizáns egy kifejezetten jól összerakott, érdekes és sok tekintetben elgondolkodtató sorozat, amely egyáltalán nem csak amiatt emlékezetes, hogy Robert Downey Jr. több különböző fazont is életre kelt benne.

8 /10 raptor

A szimpatizáns

The Sympathizer

történelmi, fekete komédia
7 epizód
1 évad
Premier: 2024.04.14.
Showrunner: Park Chan-wook
Csatorna: HBO

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.