HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Hayao Miyazaki legújabb filmjével és lekapcsolandó hackkerrel vár az Anilogue

November 28-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban veszi kezdetét az Anilogue fesztivál huszonegyedik kiadása rengeteg animével és vadonatúj animációs filmekkel. Az Anilogue fesztivált 2023. november 28. – december 3. között rendezik meg Budapesten.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A hivatalos megnyitón Magyarországon először láthatja a közönség a mára klasszikussá vált japán rendező, Hayao Miyazaki új filmjét.

A fiú és a szürke gém félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt. Az animéről bővebben itt írtunk.

Rövidfilmek minden mennyiségben

Az Anilogue hagyományos rövidfilmes versenyprogramjában idén három blokkban 26 alkotás mérettetik meg, köztük az idei év két magyar világsikerével, Hegyi Olivér A szív kertje és Buda Anna Flóra 27 című animációjával. Az Anilogue legfiatalabb versenye, az ultrarövid animációk blokkjának 48 villanása a kreativitás valódi ünnepe. A fesztivál szervezői a gyerekekről sem feledkeztek meg – kisiskolásoknak, illetve kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat a moziba.

HIRDETÉS

Buda Anna Flóra 27 c. filmjét is elcsíphetitek az Anilogue-on

Animék színe-java Budapesten

Idén az egész estés filmek tíz vadonatúj alkotást felvonultató mezőnyében különösen erős az anime felhozatal: a nyitófilm mellett a világhírű filmrendező, Keiichi Hara szívszorító és látványos alkotása, a Magányos kastély a tükörben és az ikonikus Studio 4C legfrissebb termése, a Tűzmadár – a virág emléke is a műfaj hírnevét öregbítik. A fesztivál záró gáláján látható Komada – a legendás whisky nyomában című anime a japán whiskykészítés titkaiba avatja be a nézőt.

Ha animációs filmek, Európa sem maradhat el

Különleges színfolt a palettán az Iránban játszódó perzsa nyelvű animáció, A Szirén, melynek zenéjét a zseniális Eric Truffaz szerezte. Gyökeresen más zenei univerzumban merülhetünk el a spanyol Szelíd metálarcok vetítésén, melynek Iron Maiden-rajongó két főszereplője számára a heavy metal az egyetlen menedék. Emellett

sci-fi rajongóknak kifejezetten ajánljuk a francia Mars expresszt, amelyben a magánnnyomozó Aline Ruby és annak android segédje próbálnak lekapcsolni egy veszélyes hekkert.

A műfaj legelszántabb rajongói ismét több órás filmnézői maratonra nevezhetnek be az Animált éj nevű szeánszon, melyen aktuális fesztiválkedvencek, új animált videoklipek, valamint humorral, horrorral, és szerelemmel fűszerezett egyéb ínyencségek kerülnek terítékre.

Magyar jelenlét az Anilogue-on

Két új magyar egész estés film is megtalálható a fesztivál kínálatában: az Európai Filmdíj animációs rövid listáján szereplő Műanyag égboltot és Magyarország Oscar-jelöltjét, a Kojot négy lelkét a külföldi nézőkre is gondolva angol felirattal vetítik.

Részletes program és további információ az Anilogue weboldalon található.

Képek forrása: Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál