Hírek

Elsőként jelölték Európai Filmdíjra a Műanyag égboltot

Első egész estés magyar alkotásként az év legjobb animációs film díjára jelölte az
Európai Filmakadémia a magyar sci-fit, a Műanyag égboltot.

Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban – adta hírül a Nemzeti Filmintézet. A magyar animációs szakma kiváló sikerszériájának újabb állomása, hogy az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában.

A Műanyag égbolt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta író-és rendezőpáros animációs nagyjátékfilmje, ami 2123-ba kalauzol, ahol Magyarországból már nem sok minden maradt: Budapest kupolaváros, a Balaton kiszáradt, Miskolc pedig elsivatagosodott.

Hogy az emberiség maradéka életben maradjon, mindenki áldozatot hoz: a biztonságos életből csak 50 jut mindenkinek. Utána be kell szolgáltatnia testét a köz érdekében. A filmről szóló teljes kritikánkat itt olvashatjátok, magát a Műanyag égboltot pedig jelenleg a FILMIO-n tudjátok megnézni.

Ha már a magyar animáció: Buda Flóra Anna 27 című cannes-i Arany Pálmás alkotását a legjobb rövidfilm díjára jelölte az Európai Filmakadémia. A kisfilm főszereplője Alíz, aki épp betöltötte a 27-et, de még mindig anyjával és öccsével él. Egyhelyben tipródását féktelen bulikban és szexuális túlbuzgásban próbálja feldolgozni. A 27-ről bővebben a Friss Hús Rövidfilmfesztivál válogatásunkban ajánlottuk.

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!