HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hirdetés

Megérkezett a könyv, ami felteszi Nógrádot a horror irodalom térképére – Sirom – Palóc mitológia ajánló

Szabó Tamás író Palócföld atmoszféráját és a horrorzsáner hagyományait ötvözi egy egyedi hangulatú, misztikus és véres novelláskötetben – ez a Sirom – Palóc mitológia.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nógrád megye a magyar horror bűvöletében

Ami Stephen Kingnek Maine állam, William Faulknernek Yoknapatawpha megye és Bodor Ádámnak Sinsitra, az Szabó Tamásnak a Sirom. A Sirom – Palóc mitológia, huszonhárom történetet magába foglaló novelláskötet egy helyszínen, a nógrádi Siromon játszódik. Egy falu Palócföld és az álomvilág határán, amit nem találni történelmi feljegyzésekben, sem pedig térképeken vagy Google Mapsen. A hely, ahol az elnéptelenedés nyomában mágia és valami a kilátástalanságnál is nyomasztóbb jár. Ez a falu közös helyszínként fűzi össze a novellákat egy misztikus, olykor durva és véres horroruniverzummá.

Kép: Szabó Tamás

Sirom a közös kapcsolat a novellák tragikus hősei közt is, akiknek az életébe válogatott túlvilági lények avatkoznak be akaratlanul – boszorkányok, kísértetek, vagy a falu különös lakói. Ha ez a fenyegető “otthon” nem lenne elég nyomasztó az itt élők számára, csak ki kell nézniük a határban elterülő Boszorádra. A falu szomszédságában húzódó erdő a civilizáción túli világ elfeledett tartománya. Jelenléte nyomasztó, már-már fenyegető,

nem hiába szól a mondás Siromban, hogy “csukd be az ablakot, ha a Boszorád felől fúj a szél.”

A Sirom – Palóc mitológia szereplőinek nemcsak a természetfelettiek keserítik meg a mindennapjaikat, hanem olykor saját maguk is: a különböző történetek közös vonása, hogy a hősök múltjuk vagy saját gyengeségük miatt buknak el. Méltó büntetésükben pedig a horrorzsáner és a népmesék különböző toposzai és megoldásai jelennek meg egyedi, meglepő formában – a siromiak olykor állattá válva bűnhődnek, legrosszabb rémálmaikban pedig olyan lényekkel néznek szembe, amik létezéséről bár ne tudtak volna.

HIRDETÉS

A horror hagyományai mellett Szabó Tamás novelláira nagyban hatottak olyan horrorírók, mint Stephen King, Clive Barker vagy H. P. Lovecraft. A szépirodalomi paletta írói közül pedig olyan szerzők szövegalkotási módszereit tanulmányozta és hozta be írásaiba, mint Cormac McCarthy vagy Javier Marías.

Kép: Szabó Tamás

A magyar folklór horror alig-alig betöltött résébe érkezett a Sirom – Palóc mitológia, hogy kielégítse az iránti vágyunkat, hogy a horror segítségével éljük újra népi hagyományainkat és a fikciós irodalomunkban rejlő megmagyarázhatatlan abszurdumot és kegyetlenséget.

A Sirom – Palóc mitológia most 20% kedvezménnyel rendelhető meg a Könyvmogul webshopjában, ha rendelésednél beírod a SIROM20 egyedi kódot!

Ki tette Nógrádot a horror irodalom térképére?

Szabó Tamás a horror zsánerében alkotó író, aki a lehető legtöbb irodalmi műfajból és színtérből bővíti irodalmi műveltségét. A kozmikus horror atyjától a hardcore fantasztikumig mindent olvasott, amit érdemes az SFF irodalomból. Magyar szakos tanulmányai alatt pedig olyan írókkal ismerkedett meg – és nem mellesleg inspirálódott -, mint Bodor Ádám, Tar Sándor, Hamvas Béla és Jorge Luis Borges.

Kép: Szabó Tamás

Kisebb megszakításokkal mindig alkotott rövid prózában, ám komolyabban a 2010-es évektől kezdett el kreatív írással és irodalmi szövegekkel foglalkozni. Egy rövid ideig a forgatókönyvírás fele fordult, aminek eredményeképp a Katapult Filmnél részt vett 2004-ben az első 21. századi magyar horrorfilm, A mélyben forgatókönyvének fejlesztésében. Ha írásról van szó, a kedvenc műfaja a novella, melynek csattanó és meglepő jellegét élvezi legjobban. Szabó szerint az írás legfőbb „feladata” (ha ugyan van neki) abból az ősi ösztönből ered, hogy elmeséljünk egy olyan eseménysort, ami elbűvöli, megdöbbenti, meghatja, szórakoztatja vagy elkeseríti a hallgatóságot. A legjobb, ha úgy tesszük mindezt, ahogy még senkinek nem jutott eszébe.

A Sirom – Palóc mitológia első, nyomtatásban megjelent kötete, amelyben első sorban horrorajongóknak vagy zsánerrel ismerkedőknek meséli el a nógrádi miliőről úgy, ahogyan még senki előtte.