Hírek

Hetedik alkalommal is várja a GABO kiadó az év magyar science fiction és fantasynovelláit

A GABO kiadó idén is meghirdeti sci-fi és fantasy novellapályázatát.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológiasorozat 2018-ban indult, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a fantasztikus kispróza népszerűsége az olvasók körében is megnőtt, és hogy nincs egészséges és írói fejlődésre teret adó fantasztikus irodalmi élet gazdag és több platformon zajló novellakiadás nélkül. Ehhez a GABO az antológiasorozatával maga is hozzájárult: a kezdetek óta nagyjából száz novella jelent meg köteteiben ismert és új szerzőktől

– olvasható a kiadó oldalán.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a GABO idén is meghirdeti a jól ismert pályázatát, amelyre fantasy, science fiction, horror és weird novellákat várnak. A kiírás külön kitétele, hogy “a sokszínűség érdekében igyekezzenek minél szabadabban nyúlni az egyes zsánerekhez, ne ragaszkodjanak az esetleg már bevált megoldásokhoz, használják ki a lehetőséget, hogy a fantasztikum szinte határtalan játékteret biztosít.”. Erről bővebben az első pályázat utáni blogbejegyzésükben olvashattok. Továbbá tanácsolják a korábban megjelent kötetek novelláit elolvasásra, tanulmányozásra. A Roboraptoron a 2018-as, a 2020-as és a 2021-es kötetekről tudtok kritika szinten tájékozódni.

A kiadó szerkesztői által legjobbnak ítélt művek 2024 őszén fognak megjelenni.

A pályamunkákat az info[kukac]gabo.hu címre várják.

Kollégánk, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és a novellákat anonimizálva küldi tovább az elbírálást végző szerkesztőknek.

Eredményhirdetés 2024 augusztusában várható.

Amennyiben a pályázat elbírálásakor a szerkesztők nem találnak elég novellát, hogy megtöltsenek egy kötetet, utólag pályázaton kívül íródott műveket is beleválogatnak az antológiába.

Határidő: 2024. június 17. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 – 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 40 000 Ft

Megjelenés: 2024 ősz

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várják, a fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan az info[kukac]gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a “pályázat” szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror, weird

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várnak, amelyekkel máshol sem találkozhattak korábban (tehát nem kapták meg korábban kéziratként, pályázaton kívül). Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!