HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Better Call Saul: Ha lenne egy időgépünk, megmenthetnénk Jimmy McGillt?

A Better Call Saul utolsó, 6. évadában ismét visszatér kedvenc simlis ügyvédünk, aki immár egyre kevésbé Jimmy McGill, és egyre inkább a dörzsölt és tisztességtelen Saul Goodman. Walter White gátlástalan védőjének eredettörténete egy sötétebb, komorabb hangulatú évaddal zárul. Jimmy karaktere nagy változásokon ment keresztül a sztori során, a Jimmy és Saul személye, a jó és rossz közti határvonalak egyre inkább egymásba mosódnak, a feszültség fokozódik, a tét egyre nagyobb, ahogy lassan megérkezünk a Breaking Bad történetének elejéhez. Spoileres kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az 5. évad alapozta meg ezt a feszült és komor hangulatot, hiszen az előző évad története során nemcsak Jimmy, de Kim karaktere is komoly kihívásokkal nézett szembe. Azzal, hogy Jimmy elvállalta Lalo Salamanca védelmét, elszabadította a káoszt. Mondhatjuk, hogy Jimmy naiv volt, amikor Lalo bírósági meghallgatásán átverte a bírót és óvadék ellenében kihozta őt a börtönből. Azt gondolta, egy kis jogi segítségnyújtásért cserébe a kartell barátjává válva majd ömleni fog a pénz. Arra nem számított, hogy utána lövöldözésbe keveredik, kis híján meghal, eltéved a sivatagban és egy szabadon kószáló pszichopata gyilkost is kap a nyakába.

A kartell világából pedig nincs menekvés, ha egyszer belekeveredett.

A 6. évadban Jimmy és Kim egy bonyolult összeesküvést szőnek arra, hogy Howard Hamlin jó hírnevét tönkretegyék. Bár ők úgy fogalmaznak, hogy „visszavetik kicsit a karrierjében”, és visszaadják neki azt a sok szívtatást, amin egykori kollegájuktól szándékosan – vagy éppen Chuck nyomására – kaptak.  Jimmyben mindig ott volt a szélhámos, Kim egyfajta morális iránytűként próbálta őt jó útra terelgetni. A sorozat világában azonban senki sem csak jó, vagy csak rossz és bizony Kim sem tökéletes: Jimmy néhány átverésében ő is részt vett, amit kifejezetten élvezett is. Éppen ezért nem volt túl meglepő, de annál fájdalmasabb, mikor Kim végleg felhagyott azzal, hogy megváltoztassa férjét és a maga eszelte ki Howard átverését.

HIRDETÉS

Kim közben kirendelt védőként dolgozik, ügyfeleit elszántan védi, és a pro bono ügyeit érzi igazi hivatásának. Jimmy építi tovább Saul Goodman imázsát, feltűnik a Breaking Bad-ben látható irodája, és az ikonikus felfújható Szabadság- szobor is. A kartell világában a szokásos káosz uralkodik. Lalo Salamanca elhibázott kiiktatásával és eltűnésével, a Salamancák és Gus Fring gyanakodva és acsarkodva kerülgetik egymást, miközben Nacho nyaka körül is szorul a hurok.

A 6. évad minden eddiginél több szereplőt és idősíkot mozgatott meg. A cselekmény ritmusa jól ütemezett, tanúi lehettünk néhány főszereplő ikonikus találkozásának is (Kim és Mike vagy Kim és Jessie), és remek cameokat is kaptunk.

A piti, de jó szándékú Jimmy McGill sajnos már keveset szerepel az epizódok során, szép lassan felemészti őt Saul Goodman hideg és számító személye. Csalódásait, fájdalmait és erkölcsi érzékét mélyen eltemeti magában, és a legtöbb jelenetben már mi sem tudjuk eldönteni, mikor mond igazat és mikor hazudik. Megvásárolja a Cadillac-et, berendezi az irodáját és mellesleg pofátlanul kamuzik és szervezi egykori főnöke bemocskolására kieszelt tervet.

Az utolsó Better Call Saul évadban Saul Goodman születése és felemelkedése mellett egy szintén jelentős szál Kim Wexler morális bukása. A Kimet alakító Rhea Seehorn régóta a kedvencem, profin és szerethetően alakítja Jimmy társát, aki nemcsak okos, de – ahogy azt az 5. évad végén, Lalóval való beszélgetése is mutatja – kötélből vannak az idegei. Kicsoda valójában Kim Wexler? Egy tehetséges ügyvéd és Jimmy őrangyala vagy Chuck McGill mellett a sorozat igazi főgonosza? A sztori során láthatjuk, ahogy Jimmy ügyeskedéseit felülmúlva, vérfagyasztó stílusban fenyegeti meg a Kettleman házaspárt, miközben Jimmy csak döbbenten – és talán némileg szégyenkezve is – áll a szoba sarkában.

Kim Wexler az évadok alatt rajongók kedvencévé vált, és mivel nem jelenik meg a Breaking Bad sorozatban, de még a nevét sem halljuk, valamennyi rajongó együtt izgult érte. Az évad során gondterhelten figyeltük, ahogy Kim visszafordult az autópályán és ragyogó munkalehetőség helyett a Howard elleni ördögi tervben keletkezett gikszer kijavítását választotta. Nézőként mindannyian hittünk Kimben és abban, hogy ő végig képes lesz lelkiismeretesen cselekedni, ám sajnos csalódnunk kellett, amikor azt láttuk, mennyire elemében érzi magát új szerepében.

Az alvilágban Nacho sorsa az első részek eseményeit követően egyértelművé vált sajnos, a két rivális banda karmai közé szorulva nem maradt sok választása. Ő volt az egyetlen, aki jó irányba változott az évadok során és megpróbálta a helyes utat választani.

Sajnos ez azonban a Breaking Bad univerzuma, így hát szomorú búcsút kellett vennünk tőle

– ugyanakkor az utolsó monológja zseniális volt.

A szereplők közül Howard Hamlin is megérdemli, hogy kiemeljük. Az HHM névadó partnerét az első évadban egy öntelt szépfiúként ismertük meg, aki megörökölte helyét apja cégében és akinek nem kellett keményen dolgoznia, hiszen minden az ölébe hullott. Folyamatosan lenézte és szabotálta Jimmyt, Kimet bosszúból az irattárba száműzte és lenyúlta Jimmy ügyfelét. Később segített Chucknak abban, hogy Jimmy kamarai tagságát felfüggesszék,. ám később javult a róla alkotott képünk, miután megtudtuk, hogy tulajdonképpen Chuck bábja volt.

Howard megpróbálta némiképp jóvá tenni a Jimmy ellen elkövetett folyamatos szabotázst, de viszonyuk mindig ellentmondásos maradt. Howardnak is megvoltak a maga démonai az évadok során: lelkiismerete nem hagyta nyugodni Chuck halála miatt, irodája többször is mélypontra került, házassága pedig válságban , és a Jimmynek a cégében felajánlott állásért cserébe csak betört autót és üzleti ebédjét megzavaró, lefizetett kurtizánokat kapott.

Miért pont őt akarta tönkretenni Jimmy és Kim? Talán azért tették, hogy megbosszulják évekkel korábbi sérelmeiket? Jimmy és Kim talán unatkoztak, talán nem voltak igazán boldogok és elégedettek a munkájukkal, ezért úgy gondolták, mást is lehúznak. Howard a végső konfrontáció során megpróbál választ kihúzni belőlük, ugyan Jimmy esetében meg sem lepődik, nyilvánvaló, hogy mindig ott volt benne a szélhámos, aki tönkreteszi, amit más felépített. De Kim esetében ő is a nézőkkel együtt meg van döbbenve Kim szórakozásból tette, amit tett,

és ez még félelmetesebbé teszi őt, mint Jimmyt.

Szerettük nézni az ügyvéd párosunk különböző balhéit és szélhámosságait, ám Howard jó hírének bemocskolása már egy súlyosabb dolog, ami szerencsétlenségükre tragédiával végződik, és itt már mi sem tudunk nevetni, vagy csak a fejünket csóválni.

Howard Hamlin, ha nem is volt mindig jófiú, nem érdemelte meg a halált. Ezzel a sorozat egyik legtragikusabb szereplőjévé vált, aki rossz időben volt rossz helyen, és a körülmények áldozatává vált. Howard halála volt a törés Jimmy és Kim életében, és kapcsolatukban is. Végleg átlépték a határt, a temetésen tanúsított viselkedésüket és végső hazugságaikat fájdalmas volt nézni. A szégyen és bűntudat mindkettejüket mardosta, viszont mindketten másképp próbálták feldolgozni azt.

Kim nem tudta túltenni magát a történteken, és kimondta azt, ami egy ideje már nyilvánvalónak tűnt: nincsenek Jimmyvel egymásra jó hatással. Kim szinte kivetkőzik magából, és képtelen együtt élni azzal, amit tett. Floridai élete annak bizonyítéka, vannak rosszabb dolgok is a halálnál. Egyhangú életéről és mindennapjairól szóló montázsok rendkívül nyomasztóak és a szokásos önbizalma talán örökre elhagyja. Kim története keserédes lezárást kap, amely reményt ad nekünk, hogy Kim talán még élhet, ha nem is boldog, de nyugodt és lelkiismeret-furdalás nélküli életet, egy olyan munkahelyen dolgozva, ahol szereti azt, amit csinál.

A sorozat utolsó epizódjaiban megtudjuk, mi lesz Saul Goodman, illetve most már a Cinnabonban dolgozó Gene sorsa. A fekete-fehér epizódokban Walter White halála után bujkáló ex-ügyvéd a lelepleződéstől tartva alkut ajánl az őt felismerő taxisnak (mellesleg piti és szerencsétlen bűnözőnek): segít neki kirámolni egy boltot, cserébe a hallgatásáért. A sikeres rablás és a Kimmel folytatott telefonbeszélgetése újra előhozza belőle a nárcisztikus Saul-t, és ez lesz a veszte: egója nem hagyja, hogy élete végéig lapítson, az átverések a lételemévé válnak. Az egykori nyugdíjasok kedvencét a taxisofőr aggódó édesanyja, Marion buktatja le egy szívfacsaró jelenetben. Az internet nem felejt! (ne felejtsétek el beírni a keresőbe, hogy „con man” és „Albuequerque”!)

Saul végső svindlije és hazugságai döbbenetesek: az utolsó pillanatig kamuzik és színjátszik, csak hogy jobban jöjjön ki a helyzetből. Egyetlen őszinte jelenete talán, amikor Kim nevét tisztázza, majd volt felesége szemébe néz. Sault utoléri a sorsa, de nem aggódunk érte különösebben, hisz tudjuk, mindenből kidumálja magát. És azt is tudjuk, hogy rászolgált a büntetésre. Kimmel közös utolsó jelenetük során nem beszéltek sokat, de stílusosan búcsúznak:

egy szál cigit szívva a falnak dőlve, pont úgy, amikor először láttuk őket az első évad első epizódjában.

Ha már ismerős pillanatok: a cameók igazi fanservice csemegék voltak. Walter White és Jessie Pinkman közösen és külön-külön is feltűntek egy-egy jelenet erejéig. Jelenlétük nem volt túlzó, éppen elegendő hosszúságúak voltak, kitöltve egy-egy hézagot a Breaking Bad eseményei közt: például hogyan találta meg Saul Waltert az osztályteremben, mi motiválta Sault abban, hogy elvállalja Walter védelmét és hogyan is hallott Jessie Saul Goodmanről. A Chuckot alakító zseniális Michael McKean is feltűnik egy rövidke flashbackre, Walter és Saul utolsó beszélgetése pedig humoros és szomorú is egyben. Hiába várjuk, hogy Saul elmondja, mit bán a legjobban az életében, csak a szokásos humbugot kapjuk, amin egyszerre lehet nevetni és szomorkodni.

Minden Better Call Saul évad végén – ahogy most is – megállapítom magamban, hogy Vince Gilligan és Peter Gould nagyszerű írók. Komplex történetet hoznak nekünk, elgondolkodtatnak, és rámutatnak, hogy minden tettnek következménye van. A szereplők összetettek emberiek, szeretjük vagy utáljuk őket (esetleg mindkettő), drukkolunk nekik vagy éppen izgulunk értük, a morális kérdések komplexek és a forgatókönyv mindig ad gondolkodni valót a nézőnek. Az írók sem sietik el a történetet. Egy-egy montázs az epizódok elején kifejezetten hangulatos vagy szórakoztató, a humor még mindig a régi és az operatőri munka és vágás is mesteri.

Amivel továbbra is nehezen barátkozom meg, az a lassúsága. Egyes jeleneteket, vagy folyamatokat olyan lassan mutat be a sorozat, hogy azt már a türelmes énem is nehezen üli végig. A történet szempontjából sokszor indokolatlanul elhúznak egy-egy jelenetet és a tempó lelassul vagy leül. Ezek a jelenetek egyfajta stílusjegyek is, de lássuk be, volt, amit mi is megpörgettünk kicsit. Gus Fring történetszála is ilyen volt: az évad nagy részében a nagy leszámoláson kívül az ő sztorijában már nem történt sok minden, ezért kissé el lettek nyújtva a jelenetei.

A színészi játékot tekintve mindenki a maximumot hozza. Bob Odenkirk és Rhea Seehorn közt az első perctől kezdve remekül működik a kémia, a játékuk profi, és évadról évadra egyre jobb. Teljesen a karaktereik bőrébe bújnak, az ő jeleneteikben nem két színészt, de két hús-vér embert és személyiséget látunk. Rhea Seehorn két epizód erejéig megcsillogtatja rendezői képességeit is. Az ikonikus Carol Burnett játszotta bátor és kedves idős hölgy, Marion jelenetei remekbe szabottak voltak. Tony Dalton Lalo Salamanca-ként félelmetes pszichopata volt, kirázott a mosolyától a hideg.

A Better Call Saul hatodik évada mesterien és szívfacsaróan zárta le a sorozatot. Az évek során a szereplők a szívünkhöz nőttek, így egyelőre fájdalmas a búcsú, de megnyugvást jelenthet az, hogy valamennyi történetszálat lezárták az írók, vagy épp a Breaking Bad szereplőinek háttértörténetéhez adtak hozzá értékes momentumokat.

Az albuquerque-i szélhámos útja véget ért, és ha lenne egy időgépe és visszamehetne a kezdetekhez, hogy helyrehozza a botlásait, valószínűleg ugyanúgy végezné: egy minden hájjal megkent bűnözőként.

Az emberek alapvető természete nem változik: akármennyire is drukkoltunk Jimmynek, hogy tisztességes ügyvéd legyen, a benne élő Simlis Jimmy győzedelmeskedett a lelkéért folyó harcban.

10 /10 nyakkendős raptor

Better Call Saul 6. évad

amerikai krimi-dráma
13 epizód
Premier: 2022. április 18.
Showrunner: Peter Gould, Vince Gilligan
Csatorna: Netflix

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.