HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A kaidzsúk a kenguruk földjét sem kímélik!

A Guillermo del Toro által megálmodott Tűzgyűrű- filmek szerelmeseinek kedvez idén a Netflix, hiszen március elején debütált a Tűzgyűrű: Senki földje (Pacific Rim: The Black) című anime sorozat. A csupán 7 résszel kihozott 1. évad a posztapokaliptikus Ausztráliába kalauzol el minket, ahol bőven lesz részünk akcióban, látványos jelentekben és kaidzsúvérben. Spoileres kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A kaidzsúk a kenguruk földjét sem kímélik! Időrendben a második film eseményei után járunk jó pár évvel. Rögtön az első jelenetben kaidzsúk és jaegerek véres összecsapásának lehetünk tanúi a Csendes óceáni térségben. Brina és a Ford Travis pilóták sikeresen evakuálják az utolsó civileket a közvetlen veszélyzónából. Egy hegyesebb vidéken található oázisig sikerül menekíteni a busz utasait, közöttük saját gyermekeiket, Taylort (Calum Worthy) és Hayleyt (Gideon Adlon) is. A szülők kénytelenek magukra hagyni a kis csapatot és segítségért indulnak. Vissza azonban már nem térnek. 

A történet öt év elteltével folytatódik, főszerepben a tinédzserré serdült testvérekkel. Egy felfedezőutat követően az oázisi idill gyorsan véres rémálomba torkollik, amikor a nyughatatlan Hayley szülei felkutatására indul. Nem jut messzire, ugyanis beszakad alatta a föld és egy elhagyott bázisra bukkan. Egy hátrahagyott, fegyvertelen kiképző jaeger, az Atlas Destroyer látványa fogadja a lányt, aki nem késlekedik beindítani a monstrumot. Ez azonban végzetes hibának minősül, ugyanis a szirénák beindulására egy kaidzsú is felfigyel. Az igazi kaland azonban csak itt kezdődik: Hayleynek és Taylornak sürgősen szereznie kell egy energiacellát, hogy tovább tudjanak haladni. Életük kockáztatásával vágnak neki a küldetésnek, majd egy nem várt fordulat során rábukkannak egy különös fiúra, aki bőven tartogat meglepetéseket.

HIRDETÉS

Ami azonnal szembeötlő, hogy az anime egy jóval posztapokaliptikusabb és sötétebb hangulatot kapott a filmeknél. A sorozat készítői, Craig Kyle és Greg Johnson remekül visszaadják a képernyőn, hogy az emberiség teljesen kimerült a kaidzsúk elleni kíméletlen és soha véget nem érő harcokban. A filmekhez képest ez egy másfajta megközelítése a lények által sújtotta világnak. Itt nem elsősorban a kaidzsúk elleni harc a lényeg, hanem a kietlen vidéken történő túlélés, az emberi kapcsolatok, az ahogyan a háttérvidéken élők hasznot húznak abból, ami a kontinensből maradt.

Az anime történései érthetőek a filmek ismerete nélkül is, azonban érdemes előtte megnézni őket, hogy teljesebb képet kapjunk a világról.

Vannak például filmes utalások, illetve a második filmben megjelenő kaidzsú szervkereskedelem egy szintje itt is megjelenik. Annak megértéséhez, hogy miért is alakult ki mindez, illetve, hogy milyen előzmények vezettek a jaeger programok beszüntetéséhez, jó ha rendelkezünk a filmek nyújtotta ismeretekkel.

Már majdnem sikerült felülmúlni a Transformerst

A sorozat részeinek mindegyike tartogat valami izgalmat, szépen adagolja az információkat és múltbéli eseményeket. Hatalmas, váratlan, megdöbbentő fordulatokkal nem kecsegtet, viszont pont annyira szippantja be a nézőt, hogy ne akarja abbahagyni a sorozatot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a kaidzsúk és az emberek mellett még egy gigászi lény borzolja a kedélyeket. A titokzatos kaidzsú-jaeger hibrid keletkezését és szándékait homály fedi, pont úgy, mint a némaságba burkolózó különös Fiút. Az évadzáró rész képes volt feltenni az i-re a pontot, ígéretes folytatást hordoz magában. 

A történet egyik legszembetűnőbb hibája, hogy pont a főszereplők személyiségét nem sikerült eléggé kibontani, pedig lenne bennük bőven potenciál. Jó példa erre Mei. Miután főhőseinket egy eldugott táborba viszik, gyorsan kiderül, hogy a feketekereskedelem virágzik a szinte lakatlan kontinensen, az emberi zsarnokság pedig a kaidzsúknál is pusztítóbb tud lenni. Ezen a ponton ismerjük meg a sorozat legérdekesebb és talán legösszetettebb karakterét, Meit (Victoria Grace). A gyilkológéppé kiképezett lány múltja apránként kerül a felszínre, miközben segíti főszereplőinket a szökésben. Ami azért is fájó pont, mert bőven lett volna potenciál és játékidő is ezeknek a részeknek a kidolgozására. Ugyanis a részek hossza szűk fél órába lettek bezsúfolva. Plusz pont jár viszont a szereplők kiválóan eltalált szinkronhangjáért. Például Benjamin Diskin (Fiú), aki több híres karakternek is kölcsönözte a hangját olyan művekben mint a Venom, Naruto, Stitch & Ai, Hey Arnold!, vagy a The Spectacular Spider-Man-ben. 

A látvány-és színvilága izgalmas, a harcjelenetek látványosak, a történet pedig tud újat mutatni az előzményfilmekhez képest is.

Bár az anime 3D-s technológiával kooperál, a Polygon Pictures stúdió figyelt arra, hogy ez a plusz még igényesebbé tegye az átlagos animés képi világot.

Érdemes tehát azoknak is megnézni, akiktől kicsit távolabb áll az animék világa, hiszen teljes mértékben mellőzi az eltúlzott aimés érzelmeket, nem bagatelizál, nem dramatizálja túl az emberi reakciókat mindenféle eltérő rajzos megoldással. A karakterek a klasszikus animés stílusban készültek, a háttér igényesen kidolgozott, az akciójelenetek viszont hűen visszaidézik a filmes látványvilágot. A kaidzsúk például kimondottan hajaznak a filmes megjelenítésre. Hangulatában tökéletesen hozza a hátrahagyott frontvonal érzést, amely még különlegesebbé és mélyebbé teszi az egész atmoszférát. 

Összességében szerethető és izgalmas, sokat ígérő első évadot kaptunk a Tűzgyűrű: Senki földjétől. Tűzgyűrű, Transformers és Godzilla rajongóknak kihagyhatatlan! 

8 /10 ausztrál kaidzsú raptor

Tűzgyűrű: Senki földje (1.évad)

Pacific Rim: The Black

animációs
7 epizód
Premier: 2021. március 4.
Csatorna: Netflix

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!