HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Már majdnem sikerült felülmúlni a Transformerst

Guillermo del Toro 2013-ban lopta el a mesteri Neon Genesis Evangelion animesorozat alapötletét, amelyet gyengébb alsó tagozatosok szintjére butított le, majd ránk szabadította a Tűzgyűrűt. A robotos-szörnyes hentelés azontúl, hogy rossz film lett, még a kasszáknál is elbukott, így reménykedhettünk benne, hogy nem válik második Transformers-szériává. Ám most mégis befutott a folytatás, ami – egészen üdítő módon – megpróbálja menteni a menthetőt. És ugye, a szándék a lényeg.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Del Toro Tűzgyűrűje azon bukott el, hogy túlságosan egypólusú módon építkezett. Kizárólag arra hagyatkozott, hogy a moziba beülő felnőtt férfiakban a gigászi Jaegerek és a förtelmes Kaijuk harcát látva feltámad a robotok és óriásszörnyek iránt rajongó kisfiú, aki a filmet alkotó minden egyéb elemről egy csapásra megfeledkezik. Buta történetet, kidolgozatlan karaktereket, erőltetett pátoszt és vaksötétben játszódó, rosszul komponált akciójeleneteket kaptunk.

A folytatás készítője Steven S. DeKinght, aki ugyan jóval kisebb múltú, ám legalább annyira tehetséges filmes, mint Guillermo del Toro.

HIRDETÉS

A random blockbuster-folytatásos alcímek sorozatának következő fejezeteként le is szállította a Lázadást, amely elnevezésnek egyik Tűzgyűrű-film kontextusában sincs túl sok értelme. Talán ez is közrejátszott abban, hogy sablonos, érdektelen filmet vártam. Prekoncepcióm azonban csak részben igazolódott be.

A film főhőse Jake (John Boyega), az első rész hősies Stacker Pentecostjának fia, aki tíz évvel a Kaijukkal vívott háború megnyerését követően a félig újjáépített világban óriásszörnyek csontvázai alatt partizik, és csempészáruval seftel. Jól érzi magát a romok között. A végzet azonban kinyújtja utána karmait, amikor véletlenül összefut a sunyiban illegális Jaeger robotot építő fiatal lánnyal, Amarával (Cailee Spaeny). Miután a rögtönzött páros összetűzésbe keveredik a törvénnyel, Jake kénytelen meghunyászkodni a neki kínált ultimátum előtt. Azért, hogy a börtönbüntetést elkerülje, beáll a fiatal Jaeger pilótákat kiképző tisztek közé, ahol újra találkozik egykori társával, Nate Lambert rangerrel (Scott Eastwood).

A tékozló fiú karakterképét tulajdonló Jake egészen intelligensen van ábrázolva a bevezető képsorokban. A hedonizmusban dőzsölő, a lepusztított, szinte már világvége utáni színfalak között magát jól érző fiatal férfi alakjában a jövőt vállukon cipelő, felnövekvő generációk éles kritikája sejlik fel. Kár, hogy az él hamar el is tompul. De a remény még eztán is tovább él.

Mert ugyan nem jut messzire az elme labirintusában, de az ostoba első rész után a Lázadás végre elkezd gondolkodni, hogy visszamenőleg még del Toro filmjét is megindokolja.

Több érdekes, és igazság szerint kézenfekvő vonulattal is foglalkozik a forgatókönyv. Az idegen világ általi fenyegetés következtében átalakult hadviselés – és a Kaijuk hiányában a robotokkal egymás ellen forduló emberek – témáját ugyan épphogy csak megkapargatják a készítők, azonban a pilóták mentális összekapcsolódásában megszülető telepátiába, valamint a Kaijukat a Földre küldő Előfutárok terveinek elemzésébe mélyebben beleássák magukat. Sajnálatos, hogy előbbit végül bugyuta rajzfilmes, utóbbit pedig sablonos maszlag irányába viszi el a produkció. Igen, ez a sztori elsőre ötletek tárházának tűnik, de szomorúságra ad okot, hogy a készítők hagyják növés közben megrohadni a csírákat.

Mindazonáltal jelentős pozitívum, hogy DeKnight felfedezte del Toro egyik legnagyobb baklövését, és végre felkapcsolta a villanyt.

Az első felvonás kivehetetlen, koromfekete és ily módon halálidegesítő akciójelenetei helyett ezúttal szép napfényes, egészen jól koreografált zúzásokat kapunk. A finálé kétharmadában sajnos unalmas GodzillaTransformers utánérzésben csapatja, de legalább az utolsó jelenetekre megérkezik az erősebb izgalmi faktor.

A Tűzgyűrű: Lázadás nem túl jó film, ugyanakkor már azzal is meglepetést okoz, hogy az önismétlést elkerülve igyekszik új kérdéseket felvetni, még ha a válaszok terén csúfos kudarcot is vall. John Boyega, akárcsak Az ébredő Erőben, itt is jól elhülyéskedik meg lövöldözik, összességében azonban ez még mindig nem sokkal több gyerekkorunk szombat délelőttjeinek húsz percben még pont élvezhető matinéinál.

6 /10 raptor

Tűzgyűrű: Lázadás

Pacific Rim Uprising

sci-fi
Játékidő: 111 perc
Premier: 2018. április 5.
Rendező: Steven S. DeKnight