HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A 12 legfontosabb Pókember-sztori

A Pókember-történetek legfőbb magyarországi tolmácsolója, a Kingpin Kiadó decemberben adta ki a falmászó fősorozatának 700. számát, amiben igazán nagy horderejű eseménynek lehetnek tanúi az olvasók. Eme történés apropóján összegyüjtöttük azokat a sztorikat, amelyek a legfontosabbnak számítanak a karakter életútjában. Hatalmas mérföldkövek, fordulópontok, esszenciális megmozdulások – itt van minden a Pókember-legendáriumból, ami mellett nem lehet elmenni.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Pókember

Eredeti megjelenés: Amazing Fantasy #15 (1962)

Magyar megjelenés: A Hihetetlen Pókember #2014/1- es különszám, majd a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény #70: Marvel kezdetek: A ’60-as évek (2020)

HIRDETÉS

Stan Lee és alkotótársai a ’60-as években az addig megszokott hősöktől merőben eltérő karakterekkel jelentkeztek a Marvel képregényeiben. Figuráik – ellentétben Supermannel és társaival – esendőek voltak, a szintén nagyon emberi gonoszok mellett mindennapi problémákkal küzdöttek. Az 1962-ben debütált Pókember azonban még különlegesebbnek bizonyult, hiszen a maszk mögött a tinédzser Peter Parker bújt meg – korábban a tinik csak a hősök segítőiként tűntek fel (Bucky, Robin). Peternek a gonosztevők mellett a felnőtté válás sokszor hihetetlenül kemény ügyeivel is meg kellett bírkóznia. Képregénye átélhető, emberi oldalát Lee és alkotótársa, Steve Ditko az eredetisztoriba is ügyesen építette bele: Peter nem akkor válik Pókemberré, amikor egy pókcsípés által különleges képességekre tesz szert, hanem akkor, mikor futni hagy egy tolvajt, aki később megöli szeretett Ben bácsikáját. Ekkor tanulja meg a híressé vált alaptételt: a nagy erő nagy felelősséggel jár! Ez a kikezdhetetlen morális iránytű az, aminek segítségével a legkilátástalanabb csatákba is beleveti magát.

Az utolsó felvonás

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #33 (1966)

Magyar megjelenés: Marvel-Legendák #7 (2020)

Pókember lehetetlent nem ismerő mentalitásának talán legeklatánsabb megnyilvánulása fősorozatának 33. számában, Az utolsó felvonás című füzetben tapasztalható meg. Peter nagynénje, May néni haldoklik, és csak egy különleges szérum mentheti meg az életét. Peternek ugyan sikerül megszereznie a szert, de – Oki doki ténykedésének hála – egy gépezet alá szorul. Ami ezután következik, az az akarat és a hős fényes diadala: Pókember a sorozat legikonikusabb, legtöbbször megidézett képsorain kimászik a mázsás romok alól, és megmenti a napot!

Gwen Stacy halála

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #121-122 (1973)

Magyar megjelenés: A Csodálatos Pókember #92-95 (1997), valamint A Hihetetlen Pókember 2017/2-es különszám

A hős szerelme meghal, és halott is marad. Ez az, ami ma, amikor a szuperhős képregények elpatkoló karakterei gyakrabban térnek vissza, mint a horrorfilmes mumusok és mindent össze-vissza retconálnak, már elképzelhetetlen lenne. Gwen halála még valódi súllyal rendelkező történésnek bizonyult, erősen befolyásolta Petert, akinek Ben bácsi után újabb hatalmas veszteséget kellett elkönyvelnie, és a képregénytörténelemre is hatást gyakorolt: sokak szerint Gwen Stacy halála jelentette az ártatlan ezüstkort végét, és jelölte ki az irányt az érettebb és sötétebb történetekkel operáló bronzkornak.

Az esküvő

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man Annual #21 (1987)

Magyar megjelenés: A Csodálatos Pókember #62 (1994)

Peter Parker és Mary Jane Watson esküvője szintén az ipar fontos mérföldköve, ugyanis Peter lett az első mainstream szuperhős, aki házasságot kötött a kockákban (Clark Kent csak a ’90-es években vette el Lois Lane-t). A két karakter egyesülése a Pókember-legendáriumhoz méltó történetet kapott: a ceremónia előtt hősünket nyomasztja a tudat, hogy nagybátyja és Gwen után egy újabb, hozzá közel álló személyt veszthet el, ha szorosabbra fűzi vele viszonyát, de végül – a sorozat érzékeny, de életigenlő szellemiségéhez híven –  a nyomasztó érzések helyett az optimizmus és a szerelem győz.

Kraven utolsó vadászata

Eredeti megjelenés: Amazing Spider-Man #293-294, Spectacular Spider-Man #131-132, Web of Spider-Man #31-32 (1987)

Magyar megjelenés: A Csodálatos Pókember #91-93, Marvel Extra #24, X-Men #36 (1996-1997), A Hihetetlen Pókember 2016/2-es különszám, illetve a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény #38 (2019)

A Kraven utolsó vadászata a ’80-as évek második felében útjára induló, minden eddiginél sötétebb és komplexebb sztorikkal jelentkező, a hősöket és kalandjaikat ízekre szedő modern kor legkiválóbb képviselője – természetesen a Watchmen és A sötét lovag visszatér mellett. Már a felütés is durva: Kraven, a vadász élve eltemeti Pókembert, és a helyébe lép, hogy bizonyítsa, jobb nála. Pókember persze kitör a sírjából, ám – a szuperhősképregényektől meglehetősen szokatlan módon – a látványos csete-paté elmarad: J. M. DeMatteis művében a csata inkább lelki, mintsem fizikai síkon zajlik, a három központi szereplő (Kraven és Póki mellé betársul Vermin, a patkányember) saját démonaival küzd meg a sötét, esős éjszakában.

Klónsztori

Eredeti megjelenés: túlságosan hosszú lenne a felsorolás, de itt mindent megtalálsz (1994-1996)

Magyar megjelenés: A Csodálatos Pókember #117-118 (1999), Peter Parker Pókember #32-50 (2017-2020)

A ’90-es évek közepén az amerikai képregényipar kis híján összeomlott, előtte azonban rekord magas bevételeket termelt, köszönhetően többek között az olyan epikusnak szánt, de valójában csak hatásvadász sztoriknak, mint a Superman halála vagy a Klónsztori. Az utóbbi története szerint felbukkan Pókember halottnak hitt, először még a ’70-es években megjelent klónja, akiről később kiderül, hogy valójában ő az igazi Peter Parker – aztán persze ez nem bizonyul igaznak. A Clone Saga-t legendásan túlbonyolították, nonszensz fordulatokkal pakolták tele, pedig ha a Marvel visszafogta volna magát,  egy egész jó kis sztori kerekedhetett volna ki belőle (ezt az eredeti tervek alapján készült, 2009-ben megjelenő hatrészes minisorozat is remekül bizonyítja). Így azonban jogosan nevezhető minden idők legrosszabb és legutáltabb Pókember-sztorijának – egy 2007-es mítoszgyalázással karöltve.

Hazatérés

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man vol 2. #30-35 (2001)

Magyar megjelenés: A Hihetetlen Pókember (Panini) #1-6 (2005-2006), illetve a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény #1 (2018)

Pókember meglehetősen megtépázott állapotba került az ezredfordulóra, ezért a Marvel igyekezett felrázni az ikont. 2002-ben megjelent az első élőszereplős Pókember-mozi, előtte pedig elindult az Újvilági Pókember, ami a mai korba helyezve indította újra Peter történetét. De a régi hálószövő háza táján is friss szelek kezdtek kavarogni: mosolyszünetet tartott feleségével, tanárként visszatért régi középiskolájába, és kiderült, hogy a képességeit valójában egy pókistenségnek köszönheti. A Hazatérésben J. Michael Straczynski (Babylon 5) visszahozta a sorozatba azt a játékosságot és önironikus humort, ami sokszor hiányzott a ’90-es években, és a régi-új sulis közegből is számos jó dolgot hozott ki. Ám történetfolyama mégsem vált átütővé, mert az új, misztikus elemek inkább egy Doctor Strange-szerű képregénybe passzoltak volna, semmint a földhözragadtsága, hétköznapisága miatt kedvelt Pókemberbe.

Háború otthon

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #532-538 (2006-2007)

Magyar megjelenés: A Csodálatos Pókember (3. sor.) #2, A Hihetetlen Pókember #1-3 (2011-2012), A Hihetetlen Pókember: A Polgárháború (2019)

A Polgárháborúban Pókember – kezdetben – a szuperhumán regisztrációs törvényt pártolók, a hősök tevékenységének állami ellenőrzése mellé állt, és az egész világ előtt leleplezte személyazonosságát. Ez a lépés egészen elképesztő távlatokat nyithatott volna a karakter életében, ám nem sokkal később a szerkesztők közbeszóltak: egy varázslatnak köszönhetően Mary Jane kivetelével mindenki elfelejtette, ki rejtőzik Pókember maszkja alatt. Ám a karakter életébe való legdurvább belenyúlás nem ez volt.

Még egy nap

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #544–545, Friendly Neighborhood Spider-Man #24, Sensational Spider-Man #41 (2007)

Magyar megjelenés: A Hihetetlen Pókember #18-20 (2014-2015)

A Még egy napból (One More Day) ered minden rossz, ami miatt a 2010-es évek elejéig keserves élmény volt Pókembert olvasni. A Marvel talán leggyűlöltebb sztorijában Peter alkut köt az ördöggel (!), hogy megmentse May nénit, aki egy neki szánt golyótól haldoklik. A nő életéért cserébe Mephisto kitörölte a kontinuitásból Peter és Mary Jane házasságát. A kiadó a frigy elkaszálását azzal indokolta, hogy a fiatal olvasóközönséget nem érdekli egy megállapodott hős – emiatt azonban felesleges volt belepiszkálni a sorozatba, hiszen az Ultimate Univerzum fiatal Pókija (majd Miles Morales) szépen helytállt a tinik körében. Eme lépésnek köszönhetően azon kaptuk magunkat, hogy tulajdonképpen 20-30 évvel ezelőtti történeteket olvasunk újra, amiben Peter újra szingli, és össze-vissza bénázik. Persze mind imádtuk azt a korszakot, de Peter már felnőtt, ezért nem szabadott volna úgy írni a történeteit, mintha még mindig gyerek lenne – egy pénzügyekkel és csajokkal egyaránt suta, kamasznak látszó felnőtt férfi nem éppen előremutató lépés. Arra pedig már igazán nincsenek szavak, hogy a One More Day után Pókember mintha elfelejtette volna, hogyan viselkedik egy hős: egyszer peldául egy mellékszereplőnek kellett rászólnia, hogy nem lenne jó dolog gyilkolni.

Nagyágyú

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #648-656 (2010)

Magyar megjelenés: A Hihetetlen Pókember #38-42 (2018)

Pókember három év után került ki a pöcegödörből – az utóbbi idők egyik legtehetségesebb írója, Dan Slott mentette ki onnan. Slott tisztában volt vele, hogy a hálószövő csakis akkor lehet újra sikeres, ha friss pályára állítja: ennek megfelelően első sztorijában, a Nagyágyúban (Big Time) Peter remek szürkeállományát végre valahára a tudomány szolgálatába állítva új, menő állást szerzett egy laboratóriumban, ami bűnüldöző karrierjének sem jött rosszul, plusz végre állandó barátnőt szerzett magának egy rendőrnyomozó képében. A karakter tehát végre úgy kezdett el viselkedni, mint egy valódi, kompetens felnőtt, ráadásul Slott az előző évek nyögvenyelős, erőltetetten sötét történeteit követően visszatért azokhoz a humoros, könnyed, ám mégsem súlytalan kalandokhoz, amelyek miatt jó Pókembert olvasni.

Az utolsó kívánság

Eredeti megjelenés: The Amazing Spider-Man #698-700 (2012)

Magyar megjelenés: A Hihetetlen Pókember #53-54 (2020)

Slott kezeiben a Pókember olyan színvonalat ütött meg, amilyet előtte gyakorlatilag évtizedekig nem produkált. A csúcson pedig az író fogta magát, és elköszönt (egy időre) Peter Parkertől. A főhős – természetesen minden esetben ideiglenes – halálával operáló sztorikra inkább a minél nagyobb bevétel felhajtásáért végrehajtott hatásvadászat és ötlettelenség, mintsem a kreatív, minőségi írás a jellemző, Slott azonban a jubileumi, Oki doki győzelmével és Peter elbukásával végződő történetben is remek munkát végzett: a hős valóban izgalmas, fordulatos, az érzelmesség és az érzelgősség vékony határvonalán bámulatosan jól egyensúlyozó hattyúdalt kapott.

A tökéletes Pókember

Eredeti megjelenés: The Superior Spider-Man #1-45 (2013-2014)

Peter majdnem két évig (!) maradt távol, de addig sem maradtunk Pókember nélkül, a hős testébe ugyanis Oki doki került, akit elárasztott Peter szellemisége, így a doktor megfogadta, hogy ő is a jó szolgálatába állítja a képességeit. Ez a Pókember is a bűnözők ellen küzd, ám sokszor olyan durva eszközökkel, amilyenekkel Peter Parker soha nem élt volna. Slott a hamarosan magyarul is megjelenő The Superior Spider-Manben jelentősen újragondolta Pókember viszonyát a világgal és az abban mozgó szereplőkkel, ez pedig úgy kellett a saját rutinjaiba belefáradó mainstream szuperhősképregényeknek, mint egy falat kenyér – persze hiányzott Peter Parker, de igazán maradhatott volna halott még egy kicsit!

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.