HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Trónok harca-évadváró #2: Puskaporos hangulattal vár a Király!

Április 24-én az HBO ismét begyújtja a rakétákat és elstartol a népszerű fantasy-sorozat új évada. Mi is nagyon várjuk már, ezért cikksorozatunkban sorra vesszük, hogy a hírek alapján milyen történésekre számíthatunk. A következő rész a Starkokon kívül eső uralkodó házaké.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egy Lannister most is megfizeti az adósságát?12132511_887713074609998_2897582100707833890_o-810x456

Elég rendesen rájárt a rúd a legutóbbi évadban a Lannister-famíliára. Tyrion sorsáról a cikksorozat első részében már szólottam volt – de itt van még Cersei és Jaime, velük sem árt egy kicsit foglalkozni. Meg ugye a gyerekükkel sem. Az egyes szám nem véletlen: Joffrey királytól a negyedik évad elején már elbúcsúztunk, az ötödik évad végén Myrcellának is búcsút inthettünk Ellaria Sand Méregcsókot meghazudtoló akciója után. Itt el is váltunk Jaime-től, aki éppenhogy atyjaként zárhatta volna karjaiba vérfertőző viszonyából született egyszem leányát, ám az holtan rogyott össze a méreg hatása miatt. Mi lesz most? Vendetta? Háború a hetedik királyság, Dorne ellen? És mi lesz Cersei-jel, aki a vallási fanatikusok óhajának eleget téve megszabadult arany fürtjeitől és egy egész főváros előtt tárta fel bájait? Na, és mit lépnek a Tyrellek, akik szintén nem úszták meg az új papság reguláit? Sok a kérdés, de a forgatási képek ismét segítenek – nem csak Lannister-ügyben, hanem néhány más nemesi ház kapcsán is. A megtépázott Starkokkal most még nem foglalkozunk – előbb a többiek.

Jaime Lannister hazatér unokahúga/lánya holttestével, és ahogy a mellékelt ábra is mutatja: Cersei a parton várja érkezésüket. Hogy hogyan fog reagálni az anya második gyermeke elvesztésére is, az jó kérdés – az viszont borítékolható, hogy Lena Headeynek ismét lesz alkalma nagyot alakítani.

HIRDETÉS

riverrun-810x608

Amit biztosan tudunk még a forgatási paparazzi-fotókból az az, hogy Jaime egy darabig ugyan Királyvárban marad, de aztán csatába indul, mégpedig a Tully-fészek, Zúgó ellen. Nagy háborús jelenetre tehát megint számíthatunk, és a hírek szerint még valamire: ezen a ponton Jaime és Brienne ismét találkoznak majd, ami jól megkavarja a George R.R. Martin-féle könyvsorozatban már vázolt szálakat, bár ami azt illeti, pont ennek a két karakternek a kapcsán eddig is egy szinte teljesen új sztorival találkozhattunk…

Riverrun-from-above-1-810x486

Ami a lovagnő Tarthi Brienne kapcsán még fontos lehet: utazása minden bizonnyal nem ér véget a Jaime-randival és Sansa Stark esetleges oltalomba vételével, amiről a casting hírekből következtethetünk: több olyan szereplőt válogattak ki, aki jó eséllyel passzolhat bele egy könyvet idéző „Brienne utazása”-vonalba. Noha a Stark-lányok felkutatása kapcsán Brienne a sorozatban hamar sikerrel jár, a könyvekben vázolt, a fiatal nemessarjak megtalálásáról szóló történeti vonal többé-kevésbé még így is megvalósulhat. Főleg, ha visszatér/előbukkan az a karakter, akit már annyira régen, annyira sokan várnak a könyveket is olvasó rajongók közül…

A rózsának tövise van, ugye

diana-rigg-630x522

És szúr is rendesen. Különösen a Lannistereket szereti megszurkálni – legalábbis, ha rózsa alatt az uralkodó família nagy riválisára, a Tyrell-házra gondolunk.

A Tyrell-nagyit alakító Diana Rigget kiszúrták a spanyol forgatásokon, ami azért érdekes, mert ezek a helyszínek főként Dorne-nak és a Daenerys-féle essossi történeti szálnak adnak otthont. Az nem túl valószínű, hogy Olenna Tyrell átutazna a Keskeny tengeren, az viszont már igen, hogy mondjuk a Dorne-t uraló Martellekkel próbál szövetségre lépni azért, hogy lenyomja a Lannistereket. Hogy valóban így lesz-e, és ha igen, sikerrel jár-e a fifikás öreglány, az tavasszal biztosan kiderül. Én csípném, minden Tyrell-ellenességem dacára is.

Margaery

És ha már ennél a háznál járunk, ne feledkezzünk meg Margaeryről sem, akit a vallási fanatikusok épp úgy börtönbe zártak, mint Cersei régens királynét. A forgatási képek tanúsága szerint azonban Margaery, az ifjú királyné sem marad sokáig bezárva. A sorozat férfi nézői mondjuk egy kicsit szomorkodhatnak, mert a lesifotókból az is látható, hogy neki nem kell majd pucéran végigcaplatnia a szégyenmenetet úgy, ahogy anno Cerseinek. A kiszivárgottnak mondott tartalom szerint ő ugyanis teljesen megtér és beismeri bűneit, miután ájtatos hívő lesz és békével távozhat. Ismerve azonban Margaery eddig húzásait, én azon sem lepődnék meg, ha kiderülne: nem is olyan mély az a hit, csak szabadulni kellett már valahogy…

Azért a többi házról sem illik megfeledkezni

Ballingtoy-Harbor-aerial-footage-810x455

Különösen akkor, ha nagy szerepük lehet még a Vastrónért vívott harcokban. Márpedig a könyvekben bőven jutott pár száz oldal a Vas-szigeteken székelő Greyjoyoknak is. A némileg töketlenné várt Theonért még szurkolhatunk, és bízunk benne, hogy az idősebb Stark-lánnyal együtt nem csak túlélik a nagy toronyugrást, de még meg is szabadulnak egy örök életre a szadista fattyú Ramsaytől. A kérdés csak az, hogy mihez kezd ezek után Theon. Ha hazatér, akkor azért lesz mivel megküzdenie: a testvére, Yara (aki egyébként a könyvekben Asha, és nagyon nehezen veszem rá magam a sorozatos neve használatára) egyszer már próbálta megmenteni, de Theon akkor nem tartott vele. Mi értelme lenne akkor mégis hazamenni? A válasz egyszerű: néhány forgatási felvételből és egy casting hírből tudjuk, hogy a könyvek egyik legfontosabb jelenete mégis megvalósul. Erről pedig Theon sem szeretne lemaradni, amit teljesen megértek, engem is érdekelne a dolog. Arról van szó, hogy a Greyjoyoknál Balon apu halálát követően királyválasztás lesz, mert az öreg helyett kell egy új vezető. Yara/Asha nő, ezért ő nem lehet, Theon meg… nehezen vinné tovább a vérvonalat. Logikus választásnak tűnik Balon egyik öccse, Euron Greyjoy, aki a könyvek szerint egy karizmatikus kalózkapitány. Az ő szerepére kiválasztott úriember nekem inkább valami skandináv szépfiúnak tűnik, de bízok a jelmeztervezők és a stylistok hatalmában, És kénytelen-kelletlen abban is, hogy a számomra legkevésbé szimpatikus ház sztoriját értelmesen tálalják, ha már végül mégsem marad ki a sorozatból.

euron-greyjoy-Asbæk-630x420

A fotón a Euron Greyjoy szerepére castingolt Pilou Asbæk látható

Ha pedig már a többi ház: jó lenne valamit tudni a Martellekről is, de sajnos a dorne-i szál forgatásáról nem készültek paparazzi felvételek. Én azért remélem, hogy kicsit javítanak majd ezen a vonalon a készítők, ha már olyan csúnyán elpuskázták a legutóbbi évadban…

Mi lett a nagy rivális királlyal?

thrones-02

Ha már a Királyvárban leledző Vastrónért vívják a harcokat, érdemes szót ejteni a sok aspiráns között arról is, akit minden bizonnyal nem látunk már többet… Bizony, Stannis Baratheonnak lőttek. Eddig is sejthettük, mert hát ha Brienne célozza meg az ember nyakát a kardjával, akkor biztosan fővesztés lesz a vége. És valóban: még egy királlyal kevesebben szállnak majd harcba Vastrónért a hatodik évadban. A készítők ezt már hivatalosan is bejelentették, és a Stannist játszó Stephen Dillane is megkapta a maga „curtain callját”. A nagy kérdés már csak az, hogy az utolsó Baratheon brigádjából megmaradt Melisandre papnő és a hűséges Davos hogyan mennek tovább. Ha hinni lehet az állítólag hivatalos, kiszivárgott cselekménynek, akkor egy másik karaktert támogatnak harcaiban Stannis leköszönése után. De hogy pontosan kit is, az már egy másik történet és az elbeszélésére más alkalommal  kerül sor.

A képek forrása: Winter is Coming.net