Sorozat

Ninja Kamui kritika – A techninják véres bosszúhadjáratában nem elég erőszakosnak lenni, jó forgatókönyv se árt

A Warner Bros berkeibe tartozó Adult Swim új animéje, a Ninja Kamui erősen indít, de fokozatosan veszít az erejéből. A kíméletlen első részei után alábbhagy a tempó, és a fordulatai is kiszámíthatóak, vagy feleslegesen túlbonyolítottak. Ugyanakkor az erőszakos animációk kedvelőinek éppen elég vonzerővel bírhat. Spoilermentes kritika.

A Ninják élete sem játék és mese

A Ninja Kamui főszereplője Higan, és felesége Mari valahol a futurisztikus amerikai vidéken élik átlagos mindennapjaikat a fiúkkal, Rennel. Ekkor még persze nem is sejti a néző, hogy valójában egy modern ninja klán volt tagjairól van szó, akik éppen a bérgyilkos szervezet elől bujkálnak. Nem hiába: a ninják ősi kódexének megszegőire kegyetlen sors vár. A vidéki idillnek így a Higan házába küldött bérgyilkos akció vet véget. A leszámolásban meghal az egész család, ám Higan valahogy mégis feltámad a hullaházban. Természetesen bosszút esküdve ered egykori anyaszervezetének nyomába, a hadjárat közben pedig nem várt társakra akad két FBI-ügynök, Mike és Emma személyében.

Higan vendettája közben nemcsak egykori harcostársaival és barátaival kerül szembe, de a ninjákat támogató megavállalattal, az Auzával is. A techcég időközben szorosan összefonódott az Amerikába költözött ninjákkal, együttműködésük pedig spéci harciruhákban öltött testet. A ruhák hasznosulásánál pedig csak a régi ellentétek erőszakos feloldásának jut nagyobb szerep a történetben.

Animált erőszak

A Ninja Kamui már az első perceiben felfedi, hogy pontosan mi is kíván lenni:

egy erőszakban tobzódó, kíméletlen bosszútörténet futurisztikus ninjákkal.

Ennek megfelelően nem kell tőle túl nagy mélységekre számítani. Sem a történet, sem a karakterek kidolgozottságának szempontjából. A lényeg itt az elsöprő akción és a vérmennyiségen van. A sorozat kezdeti lendülete azonban viszonylag hamar alábbhagy, amikor is megpróbál jobban belemászni a központi konfliktus hátterébe.

Elkezdi részletezni Higan és Mari ninja klánjának múltját, ezzel együtt pedig a főbb karakterek közti viszonyokat is. Továbbá az Auza vállalat privát kis illuminati szervezete is előkerül, akik maguk is birtokolnak spéci ninja robotruhákat és beszállnak a Higan elleni harcba. A száműzetésbe került ninja pedig szépen sorban csatába is keveredik velük, mintha csak egy videójáték szintek közötti algenyáiról lenne szó.

A Ninja Kamui legfőbb vonzerejét pedig éppen a csatajelenetek adják. Ezek kidolgozására csak igen kis panasza lehet az alkalmi animenézőknek. A tapasztaltabb fogyasztók azonban lehet kritkusabbak lesznek már ezekkel is. De igaz ami igaz:

a Ninja Kamui kifejezetten jól működik, amikor a főbb harcjelenetek kerülnek terítékre.

Főleg a kézirajzos epizódoknál. A modern, sci-fi beütéssel bíró animékhez hasonlóan a Ninja Kamui is számos 3D grafikával tuningolt jelenetet tartalmaz, amiknél viszont már gyakran kileng a minőségmérő. A karakterek mozgása és környezetükhöz való viszonya ezekben a jelenetekben ugyanis nem mindig alkot egységes egészet, ami könnyen zavart idézhet elő a látványban.

Ráadásul a kisebb harcok kidolgozottsága egyszerre elnagyolt és sűrű, ami így nem pusztán vizuálisan ingergazdaggá, de túlzsúfolttá és terheltté teszi a látvány befogadását. Sőt, az utóbbi évek trendjeihez hasonlóan Sunghoo Park (Jujutsu Kaisen) rendező animéje is él a megúszós animációs megoldásokkal (lásd még: Cyberpunk: Edgerunners), amiket legutóbb épp az Invincible második évada figurázott ki. 

Kamu-e a Kamui?

De a Ninja Kamui más szempontból is túlzsúfoltnak tűnhet. Bár az alapszituáció bántóan leegyszerűsíthető (megölt család utáni bosszúhadjárat), de részleteiben éppen ennyire túlkomplikált is. Persze, ismét csak, aki tapasztaltabb animefogyasztó, az bizonyára számtalanszor találkozott már a következő jelenségekkel, amik a médium sajátos elemeinek is tekinthetők. Például, hogy egy korábban látott cselekményrészlet több, később érkező flashbackben lesz kibontva. De ezek gyakran csak még több kérdést vetnek fel, mint amennyit megmagyaráznak, és könnyen hiteltelenné válnak.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a visszatekintések gyakran fulladnak túlmagyarázó, unalmas infóhalmozásba. Vagy mondjuk azzal, hogy a bölcsnek beállított karakterek internetes konyhafilozófusoktól megszokott mondatokat puffogtatnak a legkomolyabb hangnemben (pl. “Nem a fizikai sérüléseid, a szíved sebei fájnak.”). A főleg japán és koreai popkult termékektől viszont amúgy is megszokott narratív fogások ezek, de nem biztos, hogy történetmesélési vagy értelmezési szempontból mindig jól működnek.

A Ninja Kamui ugyanakkor ezen húzásai, és viszonylagos sekélyessége ellenére is jól teljesíti az érzelmi bevonást.

A sorozat egyáltalán nem mentes némi sziruposba hajló giccstől és pátosztól,

amik átlátszóságukkal együtt is fokozzák a hatást. A sztori pedig hiába leegyszerűsíthető, néhány részletében hordoz további boncolásra alkalmas gondolatokat. Többek között a hatalomvágy és techmogulok kapcsolatáról, vagy éppen a konzervatív és progresszív ideológiák szembenállásáról. Habár a sablonokon nemigen lát túl, a gondolatcsírái megvannak.

A végjáték pedig ha nem is hoz kirobbanó katarzist, de éppen elég töltettel bír ahhoz, hogy megfelelően oldja fel az addig felépített dramaturgiai feszültséget. Az összképhez pedig kifejezetten sokat tesz hozzá a jó érzékkel eltalált soundtrack, amiben egyaránt találni agresszívabb elektronikus tételeket, kortárs hip-hopot, hangulatfestő atmoszférazenéket és zúzós metalt is.

Verdikt

A Ninja Kamui valószínűleg nem lesz annyira körberajongott és kötelezően ajánlott ninjás/szamurájos animációs sorozat, mint a közelmúlt kedvence, A kék szemű szamuráj. De az erőszakban tobzódó, kifejezetten véres bosszútörténetek rajongóinak okozhat kellemes órákat. Pláne, ha bírják a rengeteg akciót és a futurisztikus környezetben (néhol egyenesen Simon Stålenhagot idéző) továbbgondolt ninjáskodást. Még akkor is, ha nem kifejezetten gyakorlott animenézők. Az eredeti, kidolgozott karakterek és történetek kedvelői, valamint azok, akiket képes kizökkenteni a látvány változékonysága, jobb, ha óvatosan közelítenek. 

7 /10 raptorninja

Ninja Kamui

Ninja Kamui

akció anime
13 epizód
Premier: 2024. február 11.
Csatorna: Max

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!

editor
Már általánosban írtam könyvekről a suliújságba, majd 2009-től egy online magazinba filmekről. A sci-fi/horror/szuperhős vonal mellett kifejezetten vonzanak a trash és peremtartalmak. Meg a metál!