HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Lángoló jég – Ezzel a filmmel Seagal karrierje is odakozmált

Tékafosztogatók rovatunk következő részében nem egy elfeledett klasszikust, és nem is egy alulértékelt gyöngyszemet hoztunk el, hanem egy kifejezetten ergya akciófilmet, Steven Seagal első (és mindezidáig egyben utolsó) rendezését, az 1994-es Lángoló jeget. Az ikonok sikerei mellett ugyanis ordas nagy bukásaikat is érdemes kivesézni.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

ERRŐL SZÓL: Csúnya gonosz olajvállalat vs. Seagal

Miután a katasztrófaelhárító-tűzoltó-ügyeletes faszagyerek, Forrest Taft (Steven Seagal, ki más?) rájön, hogy megbízója, az Aegis olajvállalat, élén a Jockey Ewingnál is szemetebb Michael Jenningsszel (Michael Caine) gyilkol és hazudik, hogy még időben, a kitermelési jogok elvesztése előtt be tudja indítani új finomítóját, elindul, és kinyír mindenkit, aki csak egy csikket is elpöckölt a festői alaszkai vadonban. Persze előtte ő is meghal, a túlvilágon medvékkel bunyózik, majd egy tóból felemelkedve újjászületik. Illetve sokat beszél az élővilág megóvásáról. Seagal művészi és társadalmi ambíciói ugyanis igen vaskosak.

EZÉRT NÉZD: A szuperzöld Seagal, aki felrobbantja az alaszkai erdőt

A bennük megjelenő aikidónak köszönhetően Steven Seagal korai filmjei (Nico, Ölve vagy halva, Halálra jelölve, Törvényre törve) hoztak némi realizmust és újszerűséget a 80-as évek végére már-már rajzfilmszerűvé váló akciófilmes zsánerbe. Még úgy is, hogy egy percig nem hittük el, hogy a sztárt valaha is komolyabban megsebesíthetik. A Warner is meglátta a lehetőséget a nagyvárosi, szikár alkotásaiban, így aztán látványosabb és drágább játszóteret biztosított a Nagy Embernek az Úszó erődben, amely óriási kasszasikernek bizonyult. A cég alighanem ezért követte el azt a hibát, hogy a harcművész a következő projektben – sok-sok unszolásra – rendezői kreditet is kapott, és jócskán kiélhette magát.

Seagal itt éppen aktívan védi a környezetet. Forrás: Warner.

Hazudni nem fogunk, a Lángoló jég csörtéi elég kegyetlenek és látványosak. Ropognak a csontok, robbanak fejek és dőlnek olajtornyok. A gond ott kezdődik, hogy a környezet védelmének fontosságát hangsúlyozó főhőst kifejezetten nehéz komolyan venni, mert tetteivel legalább annyi káros anyag kerül az élővilágba, mint a rosszarcúak ármánykodásának köszönhetően. De ez nem is feltétlen lett volna baj. A Lángoló jég lehetett volna egy önfeledt, bűnös élvezet b-film. Van, aki így is dekódolta a koncepciót. Michael Caine például élvezettel ripacskodik a sátáni mágnás szerepében. Úgy vigyorog, hogy legszívesebben mi is képen törölnénk. De a Dokikból ismerős John C. McGinley is jól hozza a tipikus főgonosz-öleb szereplőt.

HIRDETÉS

Csak egy legény menetel végig halálos faarccal a vidéken. Naná, hogy Steven Seagal, aki így aztán nemcsak az ipari üzemet, hanem az egész filmet is jégre teszi.

A Lángoló jég több tekintetben is fordulópont a Seagal életműben. Ekkor ismerhettük meg a sztár spirituális és természetszerető oldalát, na meg itt bizonyosodott be végképp, hogy Istvánunknak kevés a humora. Főleg a saját dolgai iránt. A madártolltól transzba esés például aranyat érő jelenet lehetne egy ilyen felállást kellően nem komolyan vevő filmben, Seagal azonban, mint mindent ebben a műben, izzasztóan-hervasztóan komolyan vesz. A nagy akarásnak pedig mint tudjuk, nyögés a vége.

Ezek nagyon pórul fognak járni. Forrás: Warner.

Mindent elmond a filmről, hogy a missziójától teljesen átszellemült Seagal befejezésben látható kisiskolás beszéde a környezetvédelemről, a kapzsi nagyvállalatokról és az alternatív erőforrásokról eredetileg majdnem 40(!) perces lett volna, de a falfehérré vált tesztközönségnek is hála sikerült cirka öt percre redukálni ezt a jelenetet. A végeredmény? Pénzügyi (50 millió dollárból mindössze 38-at hozott) és kritikai (6 Arany Málna-jelölés, amelyből egy gyümit Seagal be is zsebelt a rendezésért) bukás. Bár ezt követően még jött a Száguldó erőd és a Tisztítótűz, az akciósztár utáni érdeklődés egyre kisebbé vált. Az újabb öko-akció Tűz a mélyben elhasalása után pedig a Warner szélnek eresztette Seagalt, aki azóta is a mozikon kívül jelenteti meg elfuseráltabbnál elfuseráltabb produkcióit.

ITT TALÁLOD: DVD

A Lángoló jég itthon is megjelent lemezen, de csak egy egyszerű kiadást kapott a Warner Home Video Magyarország jóvoltából. Mindössze annyi benne a truváj, hogy a jeleneteket közvetlenül, tekerés nélkül is elérhetjük. Így aztán ha valaki kizárólag Seagal filmvégi monológján kíván borzongani, az hamar megteheti.

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.