Képregény

Hidden kritika – Egyelőre rejtve maradt, mit is tud igazán ez a manga

A Hidden egy újabb lelkes projekt a fiatal hazai képregényalkotók megsegítsége céljából alakult 5Panelstől, azonban még ráfért volna egy kis fazonírozás. Képregénykritika.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, amit a 5Panels véghezvisz immáron több mint egy évtizede. Hiába van valakinek egy jó ötlete, koncepciója, amatőrként, félprofiként elmondhatatlanul nehéz egy képregényt nemhogy kiadni, egyáltalán promótálni. A kiadó számtalan tehetséges alkotót karolt már fel, segítve első megjelenésüket. Gondoljunk például az általunk is méltatott Gill-Goo-ra és az ő fura űrlényes vicces-lelkizős sztorijára, a LovEyes-ra. Vagy a nem is olyan régen szintén náluk megjelent The Devil’s Daughter-re a Németországban élő Ray Hendersontól.

Legújabb kiadványuk, a Hidden több ponton is rímel az előbb említett LovEyes-ra: egyszerű, de ügyesen eltalált képi világ, mangaszerű beütés és romantika jellemzi ezt a képregényt is.

Megalkotója, Molnár Eszter animáció szakon végzett, de később inkább a képregények felé fordult. Szereti a mangákat, két kedvenc műfaja pedig a románc és a krimi. Ezek összeboronálásával igyekezett dolgozni, valami maradandót hozni a Hiddenben.

A történet főhőse Sasaki, akinek iskolájából egy nap megmagyarázhatatlanul eltűnik egy gyerek. Sasaki személyes okok miatt belecsöppen az ügybe, és a suli legújabb tanulójával, Kamiyával próbálják megoldani a problémát, amely közben egyre rejtélyesebbé válik, ugyanis egyre több diák tűnik el.

A Hidden képalkotás terén egyszerűen remek.

Látszik rajta, hogy alkotója érti a képregények formanyelvét és hatásmechanizmusait. A mangákra hajazó fekete-fehér világot a lila különböző árnyalataival dobja fel, így lesznek igazán különlegesek az illusztrációk. A legjobb azonban az, ahogyan az elnagyolt, egy-két húzásból megalkotott figurákat megálmodja. Egyrészt kiválóan érzékelhetőek a szereplők mozgásai, másrészt az érzéseik is parádésan látszanak a kockákon.

A képek tehát egyértelműen ki vannak találva, ugyanezt azonban a történet kapcsán nem igazán tudjuk elmondani.

Oké, hogy ez még csak egy bevezető rész, de a Hidden még ezt beleszámítva is erősen egy helyben toporog.

104 (!) oldalon annyi történik, hogy a két főszereplő összeismerkedik, és konstatálják, hogy a rendőrség béna, és kéne valamit csinálni. Mindössze ennyi. Azt sem tudjuk, mitől is kell félni igazán, még egy halvány utalást, ijesztő sejtetést sem kapunk erre nézve. Természetfeletti jelenségek, szellemek, esetleg démonok állnak a háttérben? Vagy egy ember viszi el a gyerekeket? Vagy valami egészen más van a dologban? Ráadásul Molnár Eszter képregénye még az ütős cliffhangerrel is adós marad.

Persze mondhatnánk, hogy a Hidden nem akarja idő előtt ellőni a puskaporát. Illetve hogy az érzésekre, benyomásokra helyezi a hangsúlyt az első részben, hiszen leginkább a két fő alak kapcsolatának kibontakozását látjuk. De a krimi még így is hervasztóan soványka marad. Több kellett volna belőle az érdeklődés fenntartásához.

Apropó kapcsolat: a már említett remek képeknek is hála Sasaki és Kamiya egymáshoz való közeledése azért tartogat cuki momentumokat.

Azok a pillanatok, amikor a lány a fiú karjába esik, vagy amikor bár még nem ismeri, de bízik benne, és hazakísérteti magát, igazán aranyos jelenetek. Még úgy is, hogy sokszor láttunk már ilyen felállást. A két gyerek ugyanis a manga sablonok tökéletes leképzése. A lány a tipikus “mentsen meg valaki, mert összerogyok” taktikát alkalmazza, a srác meg olyan csöndes és rejtélyes, mint amilyen a legtöbb ilyesfajta alkotásban szokás. Ugyanakkor ezek a bevett kellékek annyira kedvesen jelennek meg, hogy az a mű előnyére válik.

Szó sincs arról tehát, hogy borzalmas bemutatkozás lenne a Hidden. Alkotója egyértelműen érti és érzi a képregények formavilágát, a bimbózó románc magabiztosan megvan, de a krimi-történetből sokal többet kellett volna mutatni ahhoz, hogy epekedve várjuk a folytatást, amelyet kérdéses, mikor tarthatunk a kezünkben. Hiszen itthon egy ilyen szerzői művet folytatásosra tervezni mindig necces. Nem tudni, hogy a szerző egyéb elfoglaltságai miatt mikor tud megjelenni az adott kiadvány folytatása. Így aztán félő, hogy a Hidden elveszik a nagy hazai dömpingben, és nem lesz több egy beváltatlan ígéretnél. Ugyanakkor természetesen nem ezt a sorsot kívánjuk neki.

6 /10 raptor

Hidden

Szerző: Molnár Eszter
Műfaj: romantikus krimi
Kiadás: 5Panels, 2023
Rajzoló: Molnár Eszter
Oldalszám: 104

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.
×