HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Zöld lovag kritika – A hőstettekhez előbb fel kell nőni

A zöld lovag egy feszült, olykor bizarr, félelmetes és megható történet a lovagi becsületről. A film alapjául szolgáló 14. századi, ismeretlen szerző által írt költeményt David Lowery író és rendező megkapóan, az eredeti történetet némileg átírva adaptálta, még erősebben kihangsúlyozva a tanulságát. Vizuálisan is fantasztikus és rendkívül hangulatos, Dev Patel pedig remekül egyensúlyozik az egyszerre bizonytalan, mégis rátermett lovag szerepében. Spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

David Lowery rendező és író (Kísértettörténet, Elliot, a sárkány) az indie filmek után a középkori angol irodalom felé fordult. Párhuzamosan olvasta az eredeti verses – nem mellesleg az Artúr-mondakörhöz kapcsolódó – lovagregényt, a Sir Gawain és a Zöld lovagot és írta a film forgatókönyvét. A film eredetileg 2020-ban jelent volna meg, de egyrészt a COVID járvány miatt a premier eltolódott, másrészt Lowery nem volt teljesen elégedett az alkotással. A karantén alatt fél évet töltött azzal, hogy újra szerkesztette és vágta A zöld lovagot. A végeredményre nemcsak ő lehetett büszke, hanem a nézők is elégedettek lehetnek. A zöld lovag ugyanis egy hangulatos, izgalmas adaptációja az eredeti költeménynek.

A történet szerint Arthur király udvarába egy nap egy különös, tetőtől talpig zöld harcos érkezik. A zöld lovag felajánlja, hogy bárdjával bárki csapást mérhet rá, ám cserébe vállalnia kell, hogy egy évvel később a Zöld lovag csaphassa le a kihívott fejét. Sir Gawain, Arthur király unokaöccse elfogadja a kihívást. Gawain egy határozott csapással megszabadítja a Zöld lovagot a fejétől, ám az nem hal meg, hanem fejét hóna alá csapva emlékezteti Gawaint a játék szabályaira: egy év múlva meg kell jelennie a zöld kápolnánál, és tűrni, hogy lefejezzék.

Az ifjú lovag, amint eljön az ideje útra kel a zöld kápolna felé, ám az úton sok veszély leselkedik rá. A költemény tipikus  románc, inkább a szimbólumokon és a lovagi eszményeken van a hangsúly, mintsem magán a kalandon. Sir Gawainnnek sok megpróbáltatással és kísértéssel kell megküzdenie, amelyek mind lovagi erényeit teszik próbára. A történet hangulata hol könnyed, hol drámai és nem kecsegtet teljesen boldog végkifejlettel.

HIRDETÉS

A zöld lovag sztorija nem túl összetett, ugyanakkor a film nem szájba rágósan, hanem szépen felvezetve, a feszültséget végig fenntartva tanít minket a becsület fontosságáról.

Lowery adaptációja az eredeti történetet kezdi követni. Gawain kalandjainál viszont inkább fantáziáját, és más kelta vagy Artúr mondaköri történeteket használt fel. Így jelenik meg Szent Winifred legendája, vagy a badoni csata helyszíne, de titokzatos óriásokkal és beszélő állatokkal is találkozik az ifjú lovag. A mondák és mágia becsempészése a sztoriba rejtelmességet kölcsönöz a történetnek, ami jól is áll A zöld lovagnak.

A film nem egy tipikus, romantikus mese Arthur királyról és a kerek asztal lovagjairól. A rendező a költemény hol játékos, hol komor hangvételéből egyértelműen a drámaibb vonalat emeli ki. A film hangulata ennek megfelelően végig sötét és horrorisztikus. Camelot dicsősége megkopottnak érződik, és egyfajta nyugtalanság lengi be a világát. Arthur királyt (Sean Harris) pedig egy bölcs, kedves, de öregedő, gyengülő férfiként ábrázolja a film.

Dev Patel Gawainje a történet elején inkább egy álmodozó fiú, mintsem felelősségteljes férfi. Dicsőségre vágyik, ám saját magában bizonytalan. A fejében él egy fantáziakép a lovagokról és erényeikről, ám magát nem tekinti közülük valónak. Édesanyjával együtt lakik, éjszakánként kocsmákba jár, de titkon szeretne egy lenni Arthur lovagjai közül. Az eredeti költeménytől eltérően itt még nem „sir”, azaz nem lovag, ezzel a történet eléri, hogy a film alatt végig drukkoljunk a férfinak, hogy az útja végére hőssé váljon, és lovaggá üthessék.

Gawain útja és kalandja így nemcsak a lovaggá, de a felnőtté válásról is szól.

A zöld kápolnához vezető út során sokszor elveszett, naiv és a saját bőrén tapasztalja meg rossz döntései következményeit. A látszat és rossz lépései ellenére viszont Gawainban sokkal több kurázsi és erő van, de bizonytalansága miatt sokszor saját magát szabotálja és nem tud igazán kiteljesedni. Patel remekül alakítja a csetlő-botló lovagot, megpróbáltatásai során pedig megmutatja mind a gyarló, mind a vakmerő, lovagi oldalát a karakternek. A kevés szereplővel operáló történetben egyértelműen az ő alakítása viszi a hátán a filmet.

A rendező a történet végét az eredetitől eltérően adaptálta, ami rendkívül erősre és hatásosra sikerült. A lefejezős játék bizarr, ellentmondásos volta miatt Gawain is nehéz döntési helyzetbe kerül, és a film befejezése még nagyobb kontrasztban mutatja be az ifjú lovag döntéseinek következményeit, mint az eredeti költemény.

Így még erősebben tudja közvetíteni a történet a néző felé is az üzenetet, miszerint a becsület az egyik legfőbb lovagi – és egyébként emberi – erény.

A zöld lovag játéka ugyanis önmagában igencsak furcsa, viszont a mögötte lévő szándék, azaz Arthur király unokaöccsének próbára tétele már annál is fontosabb. Vállalja-e a tettei következményeit? Befejezi-e a küldetését, bátran fog-e a zöld lovag elébe állni? Ezeket a kérdéseket mind felveti a történet, és Gawain összetett jelleme miatt sokáig a néző sem hisz abban, hogy a fiú fel tud nőni a feladathoz. A zöld lovag végére azonban megtalálja a hangját, és a film legerősebb jeleneteit kapjuk a lezárásban.

A film látványa és az operatőri munka fantasztikus, az Írországban forgatott film helyszínei kísértetiesen szépek, borongósak, hangulatosak. Ugyan CGI van bőven a filmben, a zöld lovag (Ralph Ineson) esetében Lowery nem akart speciális effekteket alkalmazni, számára fontos volt, hogy a színészi alakítás maradjon a hangsúlyos. A zöld lovag jelmeze a rengeteg sminknek és latex rétegnek köszönhetően nagyszerűre sikerült, de mégis Ineson alakítása teszi hátborzongatóvá a különös lovag karakterét. Nincs sok párbeszéd a filmben, de nem is szükséges. A remekül megkomponált jelenetek, montázsok, és a korhű, Daniel Hart által komponált zene sokszor többet mondanak a szavaknál.

A zöld lovag különös története egy újszerű és alapvetően horrorisztikus feldolgozása a középkori költeménynek. Karakterei esendőek és összetettek. A hangulat legalább annyira erős, mint maga a történet, a látvány elképesztő. Elgondolkodtató, hangulatos és emlékezetes alkotás a becsületről és bátorságról.

9 /10 raptor

A zöld lovag

The Green Knight

fantasy
Játékidő: 130 perc
Premier: 2023. március 24.
Rendező: David Lowery
Csatorna: HBO Max

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.