HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Egy magyar művész ezzel a poszterrel jutott be a Star Wars londoni gigarendezvényére

Simon Zoltánt egyetlen magyarként immár másodjára válogatta be a Lucasfilm zsűrije a világ azon 22 művésze közé, akik elkészíthették az ezúttal Londonban, húsvétkor megrendezendő hivatalos Star Wars-esemény, a Celebration Europe exkluzív posztereit. Nem először szerepel Londonban: az egyik munkájából korábban Guinness-rekord lett ugyanitt.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Lucasfilm rendszerint az USA-ban tartja a legnagyobb nemzetközi Star Wars-rendezvényét, de hét év után először, idén április 7-10. között ismét Londonba érkezik a Celebration. Hagyományosan erre időzítik a legnagyobb Star Wars-os durranásokat: az új mozifilmek bejelentését, az új sorozatok előzeteseit, de a nyári bemutató kapcsán Indiana Jonesszal kapcsolatos tartalomra is lehet számítani.

HIRDETÉS

A műsor egyik népszerű része a Lucasfilm zsűrije által előzetesen kiválasztott művészek szekciója, akik a rendezvény exkluzív, 250 darabos limitált példányszámban megjelenő posztereit mutatják be. Simon Zoltánt először a 2019-ben Chicagóban megrendezett Celebrationre válogatták be, egyetlen magyarként. 2022 őszén küldte be legújabb pályaművét az idei londoni rendezvényre.

A Lucasfilm ismét kiválasztotta, ezzel immár másodjára sikerült bekerülnie a nemzetközi művészek szűk körébe: az elmúlt 8 évben 77 művész vehetett részt, akikből mindössze 10 európai (az amerikaiak száma 60 fölött van), és ő az egyetlen magyar.

Így áprilisban pár napra visszatér Londonba, ahol 2010-ben egy Guinness-rekordban vett részt: a Dorling Kindersley könyvkiadó szervezésében itt készítette el kétezer önkéntes a világ legnagyobb, közel 100 négyzetméteres Lego-mozaikképét az egyik Star Wars-posztere alapján. A kép a Guinness Rekordok Könyve 2016-os kiadásában jelent meg.

Az idei Celebrationre készített posztere, mely magyarul az „Elmúlt dolgok” címet viseli („Things That Were”), hétfő este jelent meg a Star Wars hivatalos weboldalán. A képet a Disney+ tavalyi animációs sorozata, a Jedihistóriák inspirálta: azt a jelenetet látjuk rajta, amikor Ahsoka (aki hamarosan élőszereplős sorozatban mutatkozik be) Padmé temetése után az űrhajójához tart a holdfényes, kéken ragyogó éjszakai tájban.

A posztert a készítő személyesen fogja dedikálni Londonban, ahova Csillagok háborúja-rajongók tízezrei érkeznek Ausztráliától Dél-Amerikáig, és felbukkannak az utóbbi idők Star Wars-produkcióinak színészei és készítői is. Ezúttal Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Hayden Christensen (Anakin Skywalker és Darth Vader) és Rosario Dawson (Ahsoka Tano élőszereplős alakítója) mellett biztosan ott lesz Gwendoline Christie (Phasma kapitány, illetve Brienne a Trónok harcából), Andy Serkis (Snoke-on kívül Kino alakítója az Andor sorozatban, és Gollam A Gyűrűk Urában) és Mads Mikkelsen (Galen Erso, a Halálcsillag tervezője a Zsivány Egyesben, Indy ellenfele a most érkező új Indiana Jones-moziban) is – miközben sok vendéget a még hátralevő egy hónapban fognak bejelenteni.

Háttér

A Budapesten élő Simon Zoltánt (41) a Lucasfilm egyetlen magyarként válogatta be a 2019 áprilisi chicagói Celebration posztereit elkészítő művészek közé. Az egész világról pályázhattak a céggel már együttműködő alkotók, akiknek anonim pályaműveit a Lucasfilm és a Disney művészeiből és art directoraiból álló zsűri értékelte (az idei rendezvényre is ez volt a folyamat). A 2019-es kép Padmét ábrázolja A klónok támadása esküvői jelenetében, miközben férje, a későbbi Darth Vader sisakja repedezett üvegként borul az arcára, előrevetítve a sötét jövőt. Zoltán a kép sikere után kezdett együttműködni a limitált kiadású Star Wars-poszterek nemzetközi forgalmazójával, akiknél eddig kilenc alkotása jelent meg.

Zoltán az ELTE-n szerzett doktori fokozatot biológiából, és amikor épp nem a Csillagok háborúja posztereivel foglalkozik, kutatás-fejlesztési szakértőként dolgozik. Partnerei között nemzetközi tanácsadócég és egyetemi kutatócsoport is van.

A poszter bemutatása a hivatalos weboldalon tudtok tájékozódni.