HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Az Avatar világa visszacsábít, bármerre is vezessen a víz útja

Az Avatar világa: Pandora felfedezése

Hogy a régóta várt folytatás, A víz útja fogja szakadékba kormányozni az Avatar 2009 óta tartó fáklyásmenetét, abban erősen kételkedem, ellenben a kíváncsiságunk felkeltésére elénk lógatott mézesmadzagot egyre vastagabban lepi be a manna. James Cameron természeti értékekben (no meg az amerikai őslakosok tragédiájának megfordításában) gyökeredző, fantasztikus látványvilágú sci-fije óta eltelt majd’ másfél évtizedben született a film sikerét meglovagoló cirkuszi előadássorozat a Cirque de Soleil közreműködésével, vidámparki attrakció a Disney Animal Kingdomban, kiállítássorozat, videójáték – és most itt Az Avatar világa: Pandora felfedezése képeskönyv, nem feltétlenül csak az ifjúság örömére.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Azt George Lucas óta tudom, hogy az igazán komoly összegek a mozgóképek apropóján eladható, brandelt termékekből záporoznak, amennyiben az alapkaland sikeres, és a majd’ hárommilliárd dollárnyi box office azt bizonyítja, hogy az Avatar kétségkívül az, vagy az volt anno; nézőpont kérdése. Bár most figyelő szemeinket leginkább a december 15-től megtekinthető folyományra vetnénk, a várakozás közben elszórt hírmorzsák hivatottak csillapítani a rajongói éhséget, amíg a vetítőteremben el nem sötétülnek a fények. Addig viszont a hype–lázzal fertőzöttek számára aranyrögöknél is értékesebbek.

Nos, Az Avatar világa című nagyalapú, keményfedeles könyv százhuszonnyolc oldala ugyan nem túl nagy számban, de azért tartalmaz ilyen, a jövő homályát villanásnyi időre elűző szikrákat, és szerencsére nem ez az egyetlen érték, amit felvonultat.

Az Avatar világa: Pandora felfedezése
Az Avatar világa: Pandora felfedezése

Nagy előnye az Avatar koncepciójának, hogy nem aprózza el erőforrásait, vagyis egyetlen bolygó, a Pandora különböző szempontok szerinti részletezését cizellálja. A kötet fejezetei logikusan felépítve, minőségi kivitelben veszik ezeket sorra, folyamatosan közelítve a Polüphémosz gázbolygó ötödik holdja felé (miket tanultam, ugye), mintha csak az olvasó az űrből érkezne. A földrajz, fauna, fáma, a n’avi klánok ismertetője, illetve a velük szemben álló RDA és annak technológiája meglepően érdekfeszítően sikerült még azon szkeptikusok számára is, akik szerint szuperek az óriásmacskákkal keresztezett indián hupikék törpök, de azért James Cameron rendező csúcsteljesítménye mégsem ez az opusz (hanem a Terminátor 2, nyilván). A képek szöveghez viszonyított arányát tekintve erőteljesen az előbbiek felé billen a mérleg, ám hogy ezek milyen arányban lettek a filmből killózva, illetve generáltak eddig nem látottakat a készítők, nem tudnám megmondani. Mindenesetre az egy kép többet mond ezer szónál tézise igazának tűnik a Pandora felfedezése esetében, és az ismertető inkább kontextusba helyezi az érdeklődőt. Ahhoz az élményhez tudnám hasonlítani a jelenséget, mint amikor az állatkerti karámok előtti információs táblát szemrevételezi (vagy nem vételezi) az ember, csak a könyvtől senki sem lökdös arrébb… Szóval merengjünk csak nyugodtan!

HIRDETÉS

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Egyéni preferencia persze, de személy szerint izgalmasabbnak találtam a növény- és állatvilág keveredésének ötletét, mint magukat a hibrid lényeket, viszont a n’avik hitvilága annál jobban megfogott. Bár találok valami léleksimogatót a kötetben többször is előforduló a biolumineszencia (az élőlények által kibocsátott fényjelenség) szóban, mégis, ahogy az oldalakon – és a filmben Jake Sully kalandjain keresztül – eljutunk az Avatárt, és a Pandorát egységben tartó spirituális mélységekig, a veszélyekkel teli környezet ellenére valahogy mégis azt kívántam, bárcsak a mi civilizációnk működne úgy, mint ez az ökoszisztéma: egységben a környezettel, nemet mondva a káros technológiákra, és igent az élet teljességére.

Ironikus, hogy ezt a mesét éppen az a földi csúcstechnológia hívta életre, aminek negatív hatásai ellenében prédikál, de ne szidja az ember a csatornát, ha az üzenet a szívébe talál.

Külön fejezet foglalkozik a n’avi hitvilággal, ami szerint nem szabad követeket egymás tetejére téve építkezni, meghatározott egyedszámot túllépni; mintha csak a pandorai bennszülöttek előre látnák az technológiai fejlődésből és túlnépesedésből fakadó buktatókat, és inkább már az első lépcsőfokoknál nemet mondanak rá. A faj történelmével, nyelvével, a különböző törzsek sajátosságaival, szintén megismerkedünk, hiszen nélkülük minden halálos bájával együtt mégiscsak sokkal unalmasabb hely lenne a Pandora. Velük együtt kaptunk adrenalinpumpáló akciómozit 2009-ben (és remélhetőleg idén sem lesz ez másképp), illetve válik holisztikus kiadvánnyá Az Avatar világa.

Az Avatar világa: Pandora felfedezése
Az Avatar világa: Pandora felfedezése

Az adatok böngészése statikus élménnyé is válhatott volna azon az elköteleződési szinten, amit képviselek, ám – talán a szükségből erény ősi receptjét felhasználva – ezt a csapdát a szerkesztőknek sikerült elkerülniük. Ennek oka, hogy az Avatar első részének nosztalgiája ügyesen fonódik a kellemesen fogyasztható mennyiségű, mégsem felületes információszövetbe a film jeleneteinek újrahasznosítása által, ezáltal kellemesen sodró élménnyé téve a lapozgatást. Nem mellékesen azt a még mai szemmel is kimagasló vizualitást, amit Cameron és csapadta létrehozott, nyomtatott formában sem kellemetlen viszontlátni, sőt.

Összességében számomra szimpatikusan felépített, magas minőségű marketingtermék lett Az Avatar világa, amit egyfajta jogtalan kultúrrasszizmusnak éreznék meghurcolni funkciója miatt. Egyetlen ellenérvet tudok hozni a megvásárlással szemben, és ez A víz útjának cselekményéről való komoly többlettudás reménye; úgy is mondhatnám, hogy a kötet – mondjuk egy előzetessel összevetve – lényegében spoilermentes. Avatárszerető gyermekeknek, akiknek a benga izé nem elég deskriptív, (hiszen a hőseinken átgázolni készülő lény egy Pörölyfejű Titanothere), kimondottan ideális lehet, csak aztán tudjuk megállni, hogy a kemény fedelet ne az okoskodásuk elcsitítására használjuk mozizás közben… De bárki másnak is, aki néhány lépéssel beljebb merészkedne ebbe az üzenetében némi melankóliát hordozó, mégis veszélyesen gyönyörű világba.

Az Avatar világa: Pandora felfedezése könyvet pedig most megnyerheted Facebook oldalunkon!

8 /10 biolumineszens raptor

Az Avatar világa: Pandora felfedezése

The World of Avatar: A Visual Exploration

Szerző: Joshua Izzo
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Kolibri Kiadó, 2022
Fordító: Habony Gábor, Sepsi László
Oldalszám: 128

2019 óta írok cikkeket, kritikákat, bemutatókat a legváltozatosabb témákban - valahogy mégis főleg a filmeknél kötök ki. Néhány döntős novellapályázatos helyezést, valamint megjelenést követően első saját kötetem, a Tüzek és túlvilágok 2022-ben jelent meg a Helma kiadónál. A világ- és a karakterépítés egyaránt fontos számomra, ezért a saját dolgaimmal csigalassúsággal haladok, viszont közben másokét elemezni rendkívül szeretem, ha találok bennük valami érdekeset. Cserébe önálló szerzőként esetemben is akasztható a hóhér :-)