HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Fantasztikus utazás James Cameron koponyája körül

Az év kiállításaként aposztrofált Avatar – Discover Pandora a na’vik világába kalauzol minket, ahol felfedezhetjük, hogyan alakult ki az égitest felszíne, vagy a lebegő sziklákból álló Halleluja-hegység, megismerkedhetünk a csodálatos növényvilágával, és legvadabb teremtményeivel. Még arra is választ kaphatunk, hogy jön létre a pszichés kapcsolat az élőlények között a Lelkek Fája segítségével. Miután megjárta az USA-t, Kanadát, Taiwant, Thaiföldet, és Kínát, elsőként Európában Budapesten tekinthető meg az Avatar által inspirált interaktív látványkiállítás május 31-ig.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

James Cameron nagysikerű blockbustere, az Avatar idén ünnepli 10 éves jubileumát. Az Andrássy Élményközpontban megtekinthető utazókiállítás viszont nem csak nosztalgiázni vágyóknak ajánlott, ugyanis a rendező további 4 rész bemutatását tervezi 2020 és 2025 között, pentalógiává bővítve ezzel az Avatar-franchise-t. Nem mindennapi jelenség, hogy egy fiktív filmes univerzum válik kézzelfoghatóvá, és bebarangolhatóvá egy tárlat alatt. Ezt a kiállítást pedig nem is akármelyik fantáziavilág, hanem az Avatar ihlette, minden idők legtöbb összbevételét produkáló blockbustere, amelynek számait 10 éve nem döntötte meg egy film sem, pedig olyan franchise-ok törtek a csúcsra az utóbbi évtizedben, mint a Star Wars, az Avengers vagy a Jurassic World.

Így kezdődik a kiállítás

A sajtónak Réz András beszélt arról, hogy a korszakalkotó Avatar sikerében egyértelműen hatalmas szerepet játszott a James Cameron által megteremtett univerzum, és a technikai megvalósítás. A rendező világteremtő, végtelen kreativitása és a legfejlettebb technológiával létrehozott egyedi látványvilág fúziójával válhatott a film történeti mérföldkővé. Viszont ha nem is tulajdonítunk az Avatarnak ekkora jelentőséget, abban mindenképpen egyet kell értenünk Réz Andrással, hogy

James Cameron tud valamit a tömegfilm természetéről, a szórakoztatás világáról.

HIRDETÉS

Az biztos, hogy adott a részletekre. Az Alpha Centauri-n, a Naphoz legközelebb eső csillagrendszerben található Polyphemus nevű gázóriás körül keringő Pandora holdon számos lenyűgöző jelenséggel találkozhatunk. A nagyon változatos, érzéki flóra és fauna mellett értelmes humanoid lények élnek a természet közelségében. A légkör összetételétől kezdve, az édenkerthez hasonló környezeten át, egészen a na’vi kultúráig minden a filmen megjelenő részlet megalapozott, és aprólékosan felépített világa pedig kétségkívül lenyűgöző és részletesen kidolgozott: csak a na’vik nyelvének megalkotásához is évek kellettek, és egy elhivatott nyelvész. A kiállítás is ezekre a részletekre koncentrál, illetve ezeken keresztül edukatív szándékkal vezet rá arra is, hogy saját világunk is mennyi érdekességet tartogat. Miközben a foszforeszkáló, érintésre színt váltó vagy összehúzódó, illetve zenélő növényfajokat csodáljuk, közben a Föld különleges, mesébe illő tulajdonságokkal bíró organizmusairól is tanulhatunk.

Éjjel fényt kibocsájtó növény Pandorán

Ugyanígy ismerkedve az állatvilággal és a na’vi kultúrával, tanulhatunk a földi állatokról, és törzsi szokásokról. A tájékozódást nem csak az információs táblák segítik, hanem folyamatosan bombázva vagyunk más ingerekkel is. Amikor belépünk, és aktiváljuk a személyre szabott látogatói kártyánkat, a filmből ismert Dr. Norm Spellman felvételről köszönt minket. Majd a kártyánk segítségével interaktívan is részesei lehetünk a Pandora-élménynek: kipróbálhatunk pl. egy AMP-szimulátort, gyakorolhatjuk a na’vi nyelvet, vagy megnézhetjük, hogy néznénk ki Avatar-bőrben. Később ezeknek az eredményeit e-mailben megkapjuk a korábban létrehozott profilunkra. A vetített anyagok, az interaktív felületek, játékok, és a kiállított tárgyak, díszletelemek mind színvonalasak. A kiállításnak van egy íve is, ugyanis azzal kezdődik, hogy megismerkedünk az űrtechnológiával, amely lehetővé tette az utat Pandorára, ez után mutatja be egyre részletesebben a hold élővilágát és kultúráját, végül pedig a na’vik legnagyobb kincséhez, a Lelkek Fájához jutunk el. Az emailcímünkön keresztül még utólag is kapcsolatban maradunk a kiállítással, tehát az élmény egy részét hazavihetjük.

Hexapéd, a földi gazellához hasonló pandorai növényevő állat

Bár a kiállítás szeretettel vár minden korosztályt, leginkább valószínűleg a gyerekek fogják élvezni, főként a pandorai és földi természet rendszeres összehasonlításának oktató jellege miatt. Bár a kiállítás sok részletet megmutatott az Avatar világából, végül mégis maradt bennünk egy kis hiányérzet, hiszen egy a Földet bemutató tárlatot is rövidnek éreznénk, ha cirka egy óra alatt bejárható volna volna. Kihagyott lehetősége az Avatar – Discover Pandora élménynek az is, hogy nem viszi tovább a film egyik alapgondolatát, a környezetvédelmi üzenetét. Az emberi és a na’vi civilizáció egy dologban markánsan különbözik a film szerint, ez pedig a kapcsolata a természettel. Így nem csak pusztán egy látványos, játékosan informatív élményben lehetett volna részünk, hanem ösztönözhetett volna akár egy környezettudatosabb életmódra, viszont a tanító célzat megreked az érdekességek, (szórakoztató) tények szintjén. Ahogy az Avatar mérföldkőnek tekinthető a blockbusterek között, a Discover Pandora-kiállítás is meghatározó lehet majd a filmes univerzumokat bemutató kiállítások történetében, hiszen úttörője valaminek, amit eddig még nem tapasztalhattunk.

Fotók: Zsótér Indi Dániel, Roboraptor

További képekért a galéria megnyitásához kattints az alábbi fotóra: