Hírek

Éld át moziban John Carpenter klasszikusát: újra moziban A dolog

Van programod? Nincs? Június 20-ra tudunk egyet ajánlani: John Carpenter – A dolog című filmjének 40 éves jubileumi vetítése.

Június közepén, amikor a jogosan zajos közönségsikerre számító új filmek ritkábbak, a Cinema MOM és a Pólus Mozi mégis filmszínházba invitálja a nagy vászon szerelmeseit. A klasszikus filmek sorozatba jól illik a horror műfajának gyöngyszeme, A dolog, mely idén ünnepli bemutatójának 40. évét.

John W. Campbell, Jr. Who Goes There? című 1938-as tudományos-fantasztikus novellája az alapja John Carpenter 1982-ben készült horrorfilmjének.

Carpenter … adaptációjában a dolog egyfajta vírus, mely minden áldozatában másként, máshogy mutálódik. (…) A ’80-as évek AIDS-járványának kirobbanásakor egy felismerhetetlenül lappangó, betegségként észrevétlenül fertőző (…) gyilkos szörny látványa sokkoló volt, noha nem állítható, hogy Carpenter teremtménye az AIDS kizárólagos megtestesítője lenne. Ahogy az sem, hogy a dolog tisztán hidegháborús paranoia-metaforaként a mindenhova beférkőző, tökéletesen amerikanizálódó szovjet kémek horror-ekvivalense lenne. (…) Carpenter horrorja a bizalom hiányának horrorja. (…) A dolog szereplői egytől-egyig egyéniségek (…) A „kiben él a dolog?” idegcincáló játéka pedig így lesz igazán nagy léptékű, hiszen van kikért félnünk.

/Pernecker Dávid: A lény és a dolgok, Filmtett, 2020./

Szereplők

Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter

Rendező

John Carpenter

Premier

2022. június 20.

Korhatár

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

Időtartam

1 óra 49 perc

Csak június 20-án látható a 40 éves jubileumi vetítésként a Cinema MOM és a Pólus Mozi műsorán A dolog, 1982.

Forrás: Pannonia Entertainment

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×