HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Rémálmok sikátora: Cirkuszos Ikarosz-történet, bőlére eresztve

Február elején mutattak be nálunk Guillermo del Toro legújabb rendezését, a Rémálmok sikátorát, és immár az alapjául szolgáló William Lindsay Gresham-regényt is olvashatjuk magyarul. Az adaptációban ugyan van két nagy változtatás, de cselekménye alapvetően hűséges a könyvhöz, így az olvasmányélmény annyival tud többet adni, hogy részletesebben mutatja be a cirkuszosok életét.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Stan Carlisle egy vándorcirkuszban keresi a kenyerét, de van elég tehetsége és ambíciója, hogy ennél többre vágyjon, így aztán maga mögött hagyja a mutatványosok életét és a showbizniszben próbál szerencsét. A becsvágya azonban innen is tovább űzi, és végül spiritiszta lesz belőle, aki szellemidézések illúziójával csal ki pénzt megvezetett követőiből. A bukást azonban nem tudja elkerülni.

A Rémálmok sikátorának alaptörténete egyszerű, és már saját korában sem számított újszerűnek vagy meglepőnek: lényegében egy Ikarosz-sztori, a túlságosan magasba emelkedő és elbukó ember esete.

Igazából még ennek a folyamatnak a bemutatása sem különösebben érdekes, ugyanis különösebb fordulatai nincsenek a cselekménynek. Ami élvezetessé teszi a regényt, az egyrészt a vándorcirkusz világának és az ott dolgozó különc, sajátos mikrotársadalmat alkotó figuráknak a bemutatása, másrészt a főszereplő elméjének feltárása – ezek a szöveg erősségei.

HIRDETÉS

A mutatványosok mindennapjainak megismerése elsősorban azért izgalmas, mert egy elég erős „bepillantás a kulisszák mögé” érzet társul hozzá. Hiszen a cirkusz egy zárt, a kívülálló számára különleges, már-már egzotikus közeg. Gresham pedig épp eleget felvillant belőle, hogy kicsit „bennfentesnek” érezhesse magát az olvasó. A társulat bemutatását színesíti a tagok háttérsztorijának leírása is, ami Molly esetében sokat hozzá is ad magához a történethez, hiszen érthetővé válik belőle, miért vonzódik annyira Stanhez, és miért hajlandó olyan sokáig kitartani mellette.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Később aztán a páros kiszakad magából a cirkuszos közegből, de továbbra is mutatványosokként élnek, és ebből fakadóan a kívülálló helyzetük is megmarad – a férfi viszont ezt nem tudja elfogadni, és éppen ez lesz aztán a vég kezdete is számára. Amikor ugyanis mutatványosból ál-spiritisztává vedlik, azzal nemcsak egy olyan szerepbe kerül, amelyben ő előadóként egyúttal a közönség – azaz ebben az esetben a gyülekezet – része, de átlép egy komoly morális határt is. Hiszen egészen más elhitetni magunkról, hogy látjuk a jövőt vagy belelátunk valakinek a fejébe, mint arról meggyőzni, hogy a gyereke szellemét idéztük meg neki.

A cselekmény előrehaladtával egyre inkább a főszereplő belső világa kerül fókuszba. Az író elsősorban a múlt felidézése, a Stan gyerekkorát bemutató jelenetek révén akarja nekünk megrajzolni a férfi személyiségét, de emellett kapnak némi szerepet a pszichológussal folytatott beszélgetései, amelyek azért kissé szájbarágósan adják meg a magyarázatokat.

Míg azonban az olvasó igazából nem kap esélyt, hogy maga lássa meg az összefüggéseket és felállítsa a logikai kapcsolatokat a főhős gyermekkora és felnőttkori személyisége, nőkkel való viszonya között,

érdekes módon éppen a könyv legfontosabb része, Stan bukása nagyon elnagyolt lett, hiányoznak a magyarázatok.

Márpedig egy ilyen Ikarosz-történet igazán akkor tud adni valamit, ha frappánsan tudja bemutatni a szükségszerű kudarc körülményeit, és jól megindokolja azt. Úgyhogy aki esetleg azért szeretné elolvasni a könyvet, mert a mozifilm vége kapcsán hiányérzete volt, és valamilyen indoklásra vár, az valószínűleg csalódni fog a regényben.

A lassú és fokozatos, részleteket kibontó építkezés után ugyanis a Rémálmok sikátora érthetetlenül hirtelen és vázlatosnak ható befejezést kap, ami feltehetően a nagyratörő ember sikerének ingatagságát és a bukás végzetességét akarja érzékeltetni. Mindenesetre a regény túl hosszú ahhoz, hogy egy ilyen zárás kellően hatásos és kielégítő lehessen.

7 /10 raptor

Rémálmok sikátora

Nightmare Alley

Szerző: William Lindsay Gresham
Műfaj: krimi
Kiadás: Athenaeum, 2022
Fordító: Bartók Imre
Oldalszám: 374

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.