HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Szokatlan, visszapillantó folytatást kapott az Eastern

Martin Kay posztapokaliptikus western regénye, az Eastern második részében, a Titkok útvesztőjében a főszereplők múltját idézi fel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A 2018-ban megjelent első könyvben egy korábbi katasztrófa után az úgy-ahogy újjáépült emberi civilizációt ismerhettünk meg. Ezt a vadnyugati viszonyok uralta világot járja be a két főszereplő, Yuko és Vajk, akik a Corben nevű zsoldosvezért keresik, hogy bosszút állhassanak rajta azért, amit a férfi az évekkel korábban kitört forradalom során tett. Magára a felkelésre több utalás is volt az első részben, de az akkori eseményeket – és hogy az egészet hogyan élték meg hőseink – csak most, az új könyvből ismerhetjük meg.

A Titkok útvesztője meglepő folytatás, mert ahelyett, hogy továbbvinné a cselekményt, gyakorlatilag szinte végig az első kötet előzményeit részletezi.

A két főszereplő nem sokra jut ebben a részben, viszont a kevés kalandjuk elbeszélését a szerző folyamatosan megszakítja a hosszabb-rövidebb flashbackekkel. Viszont ezek a múltbeli események nem lineárisan követik egymást, azaz nem egy második, a jelenben játszódóval párhuzamosan futó történetszálat kapunk. Az olvasónak tehát magának kell sorba rendeznie a különböző helyeken és időben játszódó jeleneteket, ez a szerkesztés pedig ad egyfajta játékosságot a szövegnek, és kifejezetten élvezetessé teszi.

HIRDETÉS

Amellett, hogy érdekesen felépített a szöveg, ugyanazt lehet rajta érezni, amit az első részen is: a háttérsztori nagyon jól átgondolt és remekül összerakott.

Amikor az első kötetről írtam, a kritikámat azzal fejeztem be, hogy a második részben a szerző legfontosabb feladata lesz igazságot tenni Yuko karakterével. A lány ugyanis egyáltalán nem tűnt cselekvő- vagy fejlődőképes személynek, ami pedig azért volt problémás, mert elvileg egy Young Adult sztoriról van szó, és az ő karaktere képviseli a fiatal korosztályt. Éppen ezért kicsit csalódás az, hogy nem nagyon folytatta a történetet Martin Kay. Ugyanakkor a karakterek sokkal érdekesebbek lettek a múltjuk ismeretében, és a környezetük is egyre izgalmasabbnak tűnik, miután egészen váratlan dolgokat is megtudunk róla. A világalkotásban tehát kifejezetten erősnek mondható a könyv.

Úgy tűnik, a Vadkelet nem fiatal lánykáknak való vidék

Az ügyes építkezés egészen jól tudja ellensúlyozni az írás gyengéit.

Többször lehet ugyanis hiányérzete az olvasónak a szöveg kidolgozatlansága miatt. Van a könyvben pár elnagyolt rész, amikor elégséges magyarázat és leírás híján nem teljesen érthető, miért történt egy hirtelen fordulat, vagy mi miatt gondolta meg magát egyik pillanatról a másikra egy karakter. Egy egészen hosszú flashback pedig, amely egy Vajk és a szerelme között lejátszódó jelenetet ír le, kifejezetten zavaros: noha egyértelmű, hogy a szerző a lány vívódását próbálja bemutatni, mégsem a karakter hangulata érződik csapongónak, hanem inkább maga a szöveg.

Összességében elmondható, hogy a Titkok útvesztője egy sokkal erősebb könyv is lehetne, ha a remek alapötlethez egy ahhoz hasonlóan jó megvalósítás társulna.

Bár egyáltalán nem azt adja, amit az ember egy folytatástól várna – hiszen nem folyatja sokkal az előző résszel megkezdett sztorit –, egy regényfolyam részeként mégis működik. Ugyanakkor ezt az újabb kötetet olvasva is elég bizonytalannak tűnik, hogy a szerző igazán ki tudja majd használni a történetben rejlő potenciált.

7 /10 raptor

Eastern 2 - Titkok útvesztője

Szerző: Martin Kay
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Twister Media, 2020
Oldalszám: 352

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.