HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Ha/Ver 2: Kicsi a bors, de simán pofán ver egy kalapáccsal

A Ha/Ver 2 brutális, véres, szemtelen és vicces. Pont mint az első rész, és ennél nem is tud, de nem is kell neki többet tudnia. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Ha/Ver első részében Dave Lizewski személyén keresztül megismerhetjük a szuperhőssé válás rögös, és többé-kevésbé realista útját (értsd:, hiába van rajtad gumihacuka, ha megkéselnek, majd elüt egy autó). A jó végül el is nyeri azt a bizonyos méltó büntetést, mivel viszont azért mégsem egy aranykori, bájos hőstörténetről van szó, a hősök . köztük KisDög – hatalmas árat fizetnek érte. A Ha/Ver 2 nem sokkal az első kötet eseményei után folytatódik, és furcsamód nem tornázza túl magát az előző résznél, nem emelkednek igazán a tétjei, nem lesz komplexebb a narratívája, és hangulatában sincs lényegi változás,

egyszerűen csak más a főszereplője.

A borítóra kasírozott név ellenére ugyanis a valódi protagonista az első kötetben bemutatkozó Mindy, alias KisDög. A kislány a legutóbbi kiadványban veszítette el édesapját, és került vissza rég nem látott anyjához és annak újdonsült pasijához, Marcushoz, aki mellékesen Mindy apjának régi társa volt a rendőrségnél. Marcus tud Mindy szuperhős alteregójáról és a nyugodt együttélés, illetve az anyuka lelki békéjének megőrzése érdekében arra kéri a kislányt, hagyjon fel korábbi gengszter gyilkoló életmódjával. Mindyt azonban sajnos nem olyan nagyon könnyű fegyelmezni.

HIRDETÉS

A Ha/ver második kötete teljes egészében Mindy-re koncentrál, akinek egy másik fontos dolog köti le az életét apja halálának megbosszulásán kívül: szeretne tökéletesen beilleszkedni az iskolatársai közé. Természetesen csak azért, hogy álcája jobban működjön, viszont a suli sem sokkal kellemesebb hely, mint a vadállatoktól hemzsegő utca. Ez pedig elsősorban a rivalizáló lányhordáknak köszönhető, akikkel Mindy ugyan egyáltalán nem akar versenyre kelni, de addig-addig alázzák, míg radikális lépéseket nem tesz annak érdekében, hogy új barátai legyenek.

Ez az egyetlen olyan történetszál, ahol az embernek lehet némi hiányérzete, hiába vannak ugyanis emlékezetes képsorok az iskolai abúzusról, ha közben Mark Millar ezekre mégis sokkal kisebb hangsúlyt fektet, mint a történet más elemeire.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Az első kötet báját Dave Lizewski alias Ha/Ver naiv hozzáállása adta a szuperhős léthez. KisDög viszont koránt sem az az ábrándozó, idealista, mint Ha/Ver, és a második kötetben már nem is az a kérdés, hogy Mindy McCready hogyan válik hőssé. Sokkal hatalmasabb dologgal kell szembenéznie a rosszfiúknál: a gyásszal. Ez a gyászmunka Mindy esetében vérgőzös bosszút, önfeledt kaszabolást és csillapíthatatlan vérszomjat eredményez.

Mindezek mellett még így is jut idő Ha/Ver kiképzésére és felvezetni a harmadik kötet eseményeit, amit a magyar olvasók a filmekből már jól ismerhetnek. A kötet újabb hősöket exponál, akik több-kevesebb sikerrel működnek az utcákon, és Vörös Köd is elindul azon az úton, aminek a végén talán méltó ellenfele lehet Ha/Ver-nek. Nagyon jó, hogy bár három-négy szálon is futnak egyszerre az események, mégsem érződik zsúfoltnak, vagy követhetetlennek mindaz, ami történik. Pedig az esztelen kaszabolás mellett még erős drámai pillanatokkal is képes meglepetést okozni a második részt, mindezt pedig valamivel sötétebb és groteszkebb humorral tálalja, mint az előző kötet.

John Romit Jr. rajzai változatlanul csodálatosak, mivel egyszerre karikatúraszerűen elnagyoltak, miközben aprólékos realizmussal ábrázolják az akciókat. Ez ráadásul nem csak a belezés/lövöldözés tengelyen mutat jól, hanem az egyszerű, némileg hétköznapi helyzetekben is, mint mikor valaki lecsúszik egy kéménybelsőn, vagy át kell lendülnie A pontból B ablakon, esetleg le kell lógatnia egy embert a tetőről. A panelszerkesztés és felosztás könnyen olvashatóvá teszi a kiadványt, ami azért külön öröm – és ez már az előzőben is az volt -, hogy az akciók nagyon jól követhetővé válnak. Néhány nagy alakú, vagy egész oldalas rajz pedig olyan erőteljes, hogy egyszerűen egy életre beleég az ember agyába.

A Ha/Ver második kötete máshogy és más miatt, de ugyanolyan jó, mint az előző felvonás. Ha/Ver ugyan kissé háttérbe szorul, viszont KisDög története bőven kárpótol érte!

8 /10 raptor

Ha/Ver 2.

Kick-Ass

Szerző: Mark Millar
Műfaj: szuperhős
Kiadás: Fumax kiadó, 2019
Rajzoló: John Romita Jr.
Fordító: Sepsi László
Oldalszám: 136

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.