HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Oknyomozó Raptor: Végre itt a tél – Tények és teóriák a Trónok harca hetedik évadáról

Július 16-án startol a világ legimádottabb sorozatának új évada, a HBO-s Trónok harca hetedik felvonása. A fokozott hype pedig nem véletlen, hiszen az utolsó előtti évadról van szó, és ahogy azt már az előzetesek is egyértelművé tették, az első évad óta közelgő tél megérkezett. A Vastrónért folyó élet-halál harc ebben az évadban fog igazán kicsúcsosodni, és a sakktábla legerősebb játékosai – Cersei Lannister, Jon Snow és Daenerys Targaryen – többé nem egymástól sokezer kilométeres távolságra politizálnak, közeleg a nagy találkozás. Arról se feledkezzünk meg, hogy mindeközben egy rendkívül erős és ijesztő Más-hadsereg masírozik a Fal felé. A hetedik évad minden bizonnyal tartogat számunkra pár felejthetetlen jelenetet, ám magáról a történésekről szokás szerint nem sokat tudunk, hiszen a sorozat egyik fő erénye a meglepetés ereje, így a készítők kínosan ügyelnek arra, hogy lehetőleg senki ne lője le idő előtt a legjobb csavarokat. Azért nem teljes mértékű az információstop, az új évadról előzetesen jó pár dolog kiderült már, melyek közül párat hivatalosan is megerősítettek, a többit pedig szivárogtatásokból és véletlen elszólásokból tudjuk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az epizódok

A hetedik évad három „leg-et” is magáénak tudhat: ez lesz az eddigi legrövidebb évad (a szokásos 10 helyett 7 részes), amely tartalmazza a valaha volt legrövidebb (50 perc) és leghosszabb (81 perc) epizódot is. A rövidebb évad nem feltétlenül egy rossz dolog, mivel a hét rész állítólag a korábbiaknál is nagyszabásúbb lesz, a Jon Snowt alakító Kit Harington szerint

A hetedik évad még sokkal ambiciózusabb. Kevesebb részből áll, de sokkal több pénzt költöttek egy-egy epizódra.

Ráadásul a rövidebb évadból az is következik, hogy a Trónok harcára jellemző lassan folydogáló cselekmény helyett idén jóval gyorsabb tempóra számíthatunk. A készítők, David Benioff és D.B. Weiss elmondása szerint

HIRDETÉS

Minden gyorsabban halad, hiszen közeleg a háború, amelyre a szereplők egész eddig vártak. A hat éve épülő konfliktusok beértek, és ez gyorsabb cselekedetekre készteti őket.

Bár talán ez nem meglepő infó, de azt is tudjuk, hogy nem egy, hanem minimum kettő nagyszabású csatajelenetre is számíthatunk az évad során. Ráadásul a két csatát egyszerre forgatták, egyiket Spanyolországban, a másikat Észak-Írországban.

Úgy látszik többfrontos háborúnak nézünk elébe, mely a készítők szerint a sorozat történetének legnagyobb csatáit eredményezi majd. 


Az új évad kezdete a szokásos áprilisi premier helyett idén hónapokkal későbbre tolódott, ugyanis Benioff és Weiss kénytelenek voltak eleve később kezdeni a forgatást, melynek oka elmondásuk szerint maga a tél eljövetele:

Itt a tél, tehát a napos időjárás nem igazán szolgálja a céljainkat. […] Minden határidőt kicst arrébb toltunk, hogy az alapvetően napsütéses forgatási helyszíneken is sikerüljön szürkés, nyomasztó időben forgatnunk.

Az évad részeit összesen négyen rendezték, közülük három Trónok harca veterán, Jeremy Podeswa, Mark Mylod, Alan Taylor (a Thor: Sötét világ rendezője) és egy újonc, Matt Shakman, aki többek között Benioff és Weiss kedvenc sorozatát, a Felhőtlen Philadelphiát is rendezte.

Az új szereplők

A legnagyobb név az új évadban egyértelműen Jim Broadbent (Moulin Rouge, Harry Potter és a félvér herceg). A brit színész nem nagyon titokzatoskodott a szerepével kapcsolatban, elárulta, hogy egy idős professzort alakít, ebből pedig a szemfüles rajongók gyorsan kikövetkeztették, hogy minden bizonnyal ő lesz Maester Marwyn, aki a Fellegvárban fog találkozni Sam Tarlyval.

Nemcsak Sam lesz az egyetlen fontos Tarly ebben az évadban, ugyanis öccsét, Dickon Tarlyt újracastingolták, Freddie Stroma helyett Tom Hopper fogja alakítani Sam sokkal sikeresebb testvérét. Elég valószínű, hogy egy pár mondatos szerep miatt nem váltottak volna színészt, ezért feltételezhetjük, hogy az ifjú Tarlynak fontos szerepe lesz a hetedik évadban.


Az új évad szokatlanul muzikális lesz, ugyanis számos zenész cameóra számíthatunk. A világ egyik legnagyobb popsztárja, Ed Sheeran vendégszerepelni fog az egyik részben, ami leginkább annak köszönhető, hogy a készítők vele akartak a Sheeran-szuperfan Aryát alakító színésznő, Maisie Williams kedvében járni. (Valljuk be, elég rendes főnökeik vannak ezeknek a Trónok harca színészeknek, a karakterek gyakori halálozásoktól eltekintve.)

A Mastodon gitárosa Brent Hinds az ötödik évadban vadként tűnt fel, most pedig egy Mást fog alakítani. Emellett Gary Lightbody (Snow Patrol), Will Champion (Coldplay) és az izlandi Sigur Rós együttes is feltűnnek az új évadban. Bár nem lett megerősítve, jó eséllyel a Bastille együttes is fel fog tűnni a finálé csatajelenetében.

A történet

Forgatási lesifotókból és a színészek gondatlan elszólásaiból már sejthetünk pár dolgot az új évad történéseivel kapcsolatban.

A cikk innentől kezdve kisebb-nagyobb mértékben spoileres.A Greyjoy család kiemelt fontosságú lesz ebben az évadban, hiszen megjelent Theon és Yara nagybátyja, Euron Greyjoy, aki a testvérgyilkossággal beindította a családi bosszúhadjáratot. A Yarát alakító Gemma Whelant már a szereplőválogatáson tájékoztatták, hogy karaktere idővel egyre fontosabb lesz a sorozatban, így felkészült a feladatra, hogy hangsúlyos szereplővé lépjen elő:

Nem bánom, ha kis szerepet kell játszanom egy nagy sorozatban, de azért remek dolog főszereplővé válni.

Az előző évad végén a trónfosztó Euron elveszi Yarától a lehetőséget, hogy a Vas-szigetek úrnőjévé váljon, így a bosszúéhes unokahúg Theonnal együtt Daenerys Targaryen szolgálatába áll. Mivel Euron az előző évadban azt tervezte, hogy feleségül veszi a Sárkányok Anyját, kérdéses, hogy mit reagál az újdonsült szövetségre. Az sem kizárt, hogy a Vas-szigetek királya keres magának egy másik nagyhatalmú nőt, és mivel Cersei Lannister legutóbbi férjjelöltje felrobbant, szabad prédának számít. Az elméletet két infó is erősíti, a Jamie Lannistert alakító Nikolaj Coster-Waldau egy interjúban megemlítette, hogy nem Jamie Cersei egyetlen udvarlója, ráadásul maga Euron Greyjoy, azaz Pilou Asbaek is jó ötletnek tartja a frigyet:

Euron számára az a legnagyobb kérdés: „Kivel járok a legjobban?” A Sárkányok Anyjával? Nem. Cersei-jel? Szerintem igen. Dany továbbra is próbál jó, tisztességes és őszinte ember lenni. Cersei már évekkel ezelőtt eladta a lelkét. Talán ezért tetszik Euronnak a gondolat, hogy Cersei-t válassza.

Nagyon valószínű, hogy a hetedik lesz a nagy találkozások évada, melyre több jel is utal, ám fontos megjegyezni, hogy ezek közül semmit nem erősítettek meg hivatalosan. Az Entertainment Weekly címlapján Maisie Williams azzal a tőrrel pózolt, amellyel az első évadban Brant akarták meggyilkolni. Ez a tőr valószínűleg Kisujj birtokában van, ami arra enged következtetni, hogy Arya eljut Deresig, ahol eltulajdonítja Kisujjtól a fegyvert. Ez pedig többek között azt is jelentené, hogy a két Stark lány újra találkozik, hiszen Sansa is Deresben tartózkodik. Az első évadból nem csak a tőr kerülhet elő, hanem Arya elűzött farkasa, Nymeria is. A forgatáshoz használt farkasok betanítói tettek fel instagramra a Szellemet játszó és egy Nymeriához hasonlító farkasról készült képet „Ready to work” címmel.

Az előző évad vége óta mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy vajon mikor fog találkozni végre Jon Snow és Daenerys Targaryen. Miután kiderült, hogy a fattyú Jon Snow ereiben Targaryen vér csörgedezik, találkozása Danyvel egy nem mindennapi családi összejövetel lenne (melyen a tagok nincsenek tisztában rokoni kötelékükkel). A forgatási lesifotók szerint a rajongók vágyai teljesülni fognak, ugyanis lencsevégre kapták Jon Snow és Tyrion Lannister találkozását, Daenerys szolgálóinak koszorújában.

A Trónok harca új évada a fokozódó háborús helyzetről és a nagy összetalálkozásokról fog szólni, mi pedig a körmünket rágva várjuk, hogy végül ki ül majd rá arra a kényelmetlen Vastrónra.

A korábbiaktól eltérően hét epizódból álló hetedik évad az amerikai premierrel egy időben: július 17-én fog startolni a magyar HBO-n és az HBO GO-n.

Forrás: Independent, IndieWire