HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

John Scalzi: Az összeomló birodalom – Pont olyan jó kikapcsolódás, mint A remény rabjai

John Scalzi tökéletesen tisztában van vele, hogyan kell olyan sci-fit írni, ami mindenki számára befogadható. Nem csupán az olvasók szeretik, de a kiadók is, ráadásul olyanoknak is ajánlható, akik életükben nem láttak még tudományos fantasztikumot közelről. Ilyen regény lett Az összeomló birodalom.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Még emlékszem arra az élményre, amikor körülbelül 13 éves fejjel először láttam A remény rabjait. Lekötött, annak ellenére, hogy nem történik benne olyasmi, ami általában lekötne egy 13 évest. Értettem, hogy éppen filmdrámát nézek, amiben kedvelt színészeim teljesen mást csinálnak, mint amit addig láttam tőlük, holott korábban nem különösebben találkoztam ezzel a műfajjal. Azóta láttam jó pár drámát, amelyek közül viszonylag sok kenterbe verte A remény rabjait. Viszont ennek a filmnek az emléke mindig megmaradt bennem, mert elindította bennem a műfaj szeretetét. Nem véletlen, hogy ez az alkotás a mai napig a legjobb az imdb-s értékelések alapján, annak ellenére, hogy valószínűleg senki nincs, aki a világ legjobb filmjének tartaná. Viszont valószínűleg olyan ember sem nagyon él a Földön, aki ne kedvelné.

John Scalzi munkássága tulajdonképpen A remény rabjai, csak a sci-fi irodalomra vonatkoztatva. Bármilyen könyv is kerül ki a kezei közül, az megbízhatóan jó lesz, viszont garantáltan nem fog különösebb újdonságokat felvillantani a zsáner egésze számára. Alapvetően jól megírt regényei vannak, amiket az olvasói szeretnek, a szerzőtársai ki tudnak velük kapcsolódni, a kiadóknak pedig garantált bevételforrást jelentenek, ráadásul arra is jók, hogy olyasvalaki kezébe nyomjuk, aki életében nem olvasott még sci-fit. A karakterei általában kissé egyformák, de kétségtelenül szórakoztatóak: mindenki frappánsabb és gyorsabb észjárású, mint akármelyik ma élő ember. Emellett mindig megvan a könyveiben az a két-három jó ötlet, amire olvasás közben elismerően hümmöghetünk egyet. Nem kivétel ez alól friss űropera-sorozatának nyitánya, Az összeomló birodalom sem.

A szerző korábbi művei (Agave Könyvek)

Az emberiség nem fedezte fel a fénysebesség feletti utazást, viszont mégis sikerült gyarmatosítania a galaxist. Van ugyanis egy Árnak nevezett természeti jelenség, egyfajta anomália, amire nem állnak a ma ismert fizika szabályai, ezért jóval gyorsabban lehet benne haladni, mint az űrben. Habár a Föld egy ideje elveszett, az emberek sikeresen kiépítették az Egyesülésnek nevezett merkantilista államalakulatot, amelynek feje, az emperátor, egyben az egyház feje is. Csakhogy a frissen trónra került Cardeniának szembe kell néznie egy súlyos problémával: valami gond van az Árral, így a birodalom akármelyik pillanatban elpusztulhat.

HIRDETÉS

Noha most is mindenki kellően frappáns, ezúttal jóval egyedibbek a karakterek, mint a Vének háborúja-sorozat tekintetében. Cardeniának nem csak ki kéne találnia valamiféle megoldást arra, mit is kéne csinálnia az Egyesüléssel, hogy megakadályozza az összeomlást, hanem bele is kell tanulnia a mindennapos politikai machinációkba, ugyanis őt nem uralkodásra nevelték – és teszi ezt kellő mennyiségű cinikus óvatossággal. A peremvidéken lévő Mezsgyén egy  kereskedőcsalád sarja, Kiva próbál némi embercsempészettel hasznot húzni abból, hogy a bolygón kitört a polgárháború. Hamisítatlan kapitalista, aki megteheti, hogy mocskos szájával próbál tárgyalni mindenkivel. A harmadik főszereplőnk egy fiatal tudós, Marce, aki próbál eljutni a fővárosba, hogy figyelmeztesse az uralkodót a közelgő veszélyről; ő kissé jellegtelen figura lett.

John Scalzi (NYT)

Scalzi világépítés tekintetében A Dűnét veszi alapul. Adott egy galaktikus monarchia, ahol a kereskedelemből kialakult arisztokrata családok a maguk pecsenyéjét próbálják sütögetni, és ahol senki nem riad vissza a politikai merényletektől. A könyv egyik legjobb ötlete, az Ár koncepciója viszont leginkább Vernor Vinge Tűz lobban a mélyben című regényének zónás koncepciójára emlékeztet, olyasvalamiként kell elképzelnünk, mintha egy természetes féregjárat-sztráda lenne az űrben. Csakhogy ez az egyébként jó ötlet Vinge kötetében jóval kidolgozottabb formában kerül elénk.

Szóval Scalzi megint megírta A remény rabjait. Megbízható minőség, garantált kikapcsolódás, ami mindenki számára befogadható. Mivel maga a szerző is tisztában van azzal, hogy ő ilyeneket tud írni, 13 kötetre szóló szerződést kötött a Tor könyvkiadóval. Vagyis akinek Az összeomló birodalom tetszett, nyugodtan számíthat a folytatás érkezésére, mert garantáltan jönni fog. És nagy valószínűség szerint az is olyan lesz, mint A remény rabjai. Jónak jó, de nem eget rengető, pláne nem zsánerújító.

Agave Könyvek

7 /10 raptor

Az összeomló birodalom

The Collapsing Empire

Szerző: John Scalzi
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Agave Könyvek, 2017
Fordító: Benkő Ferenc
Oldalszám: 320

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6